Τι όνειρο είδατε το βράδυ πατριώτες;

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι είχα δει τα πάντα στην ζωή μου. Κομμουνιστές να γίνονται υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, μεγάλα ταλέντα να πετάνε στο τζάκι τα δώρα του Θεού, προέδρους δεκαπενταμελών να γίνονται πρωθυπουργοί. Εκείνο που δεν είχα δει μέχρι σήμερα ήταν «αθώους» επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της Τράπεζας Αττικής σε τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με εκείνη που είχε η ίδια η μετοχή πριν από λίγες μέρες. Θέλω να τους γνωρίσω!

Θέλω να τους καθίσω απέναντι και να τους ρωτήσω: Πως το σκεφτήκατε αυτό πατριώτες; Τι όνειρο είδατε το βράδυ και αγοράσατε χτες το πρωί χιλιάδες μετοχές της Τράπεζας Αττικής με κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ, όταν η Alpha έχει κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ και η Εθνική 2,42. Πως συνέβη αυτό;

Είναι απλό. Η μετοχή της Αττικής έκοψε δικαίωμα για αύξηση κεφαλαίου, η τιμή αναπροσαρμόστηκε αλλά στο Χρηματιστήριο η ελεύθερη διασπορά είναι μόλις 1,7 εκατομμύρια μετοχές ενώ η τιμή υπολογίζεται με βάση τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν και θα μπουν προς διαπραγμάτευση μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Το αποτέλεσμα; Η Τράπεζα Αττικής διαπραγματεύονταν σε τιμή δεκαπλάσια και κάτι ακόμη σε σχέση με εκείνη που θα έπρεπε κανονικά να έχει στο ταμπλό. Την πρώτη ημέρα, μάλιστα, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας έφτασε ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ ανεβοκατεβάζοντας τους δείκτες παρότι η βαρύτητά της είναι μόλις 0,07%.

Όλα αυτά καλά! Το ερώτημα είναι με ποιο σκεπτικό αγόρασαν όσοι αγόρασαν χτες και προχτές, όταν το μόνο βέβαιο είναι ότι η μετοχή της Αττικής θα πέσει. Μπορεί οι διακυμάνσεις να διαρκέσουν για λίγο ακόμη, αλλά μοιάζει σχεδόν νομοτελειακό ότι μετά και την είσοδο των δικαιωμάτων από σήμερα, τα limit downs του 30% θα συνεχιστούν. Ακόμη κι αν βρεθεί κάποιος να βάλει λεφτά στην αύξηση, πέραν του δημοσίου, η Τράπεζα έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να φτάσει σε αξία την Εθνική ή την Alpha.

Χρηματιστές μου είπαν ότι αγοραστές ήταν ιδιώτες που θέλησαν να κάνουν ένα γρήγορο κέρδος. Να αγοράσουν στο μείον 30 τοις εκατό και να πουλήσουν στο μείον 20 τοις εκατό. Σύντροφοι επενδυτές! Αν έχουν δίκιο οι χρηματιστές σας αλλάξτε δουλειά. Κάντε κάτι άλλο, παίξτε λόττο ή αγοράστε κρυπτονομίσματα. Πηγαίνετε στο Καζίνο.

Σε όλα αυτά έχετε κάποια πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, για να κερδίσετε. Αγοράζοντας Αττικής με κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχετε τύχη. Ακόμη και αν ο Θεός έκλεινε τα μάτια και με έναν μαγικό τρόπο βρισκόσασταν έξω από το σφαγείο, σας περιμένει μία ανάλογη δοκιμασία στην επόμενη στροφή…

Θέλω να γνωρίσω όλους τους ανθρώπους που αποφάσισαν τις τελευταίες μέρες να αγοράσουν μετοχές της Αττικής. Αλλά και εκείνους που τις πούλησαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι μία ιστορία από εκείνες που τις λέμε για πολλά – πολλά χρόνια. Οι γηραιότεροι στους νεώτερους : «Κοίτα να δεις γιε (κόρη) μου τι έγινε εκείνα τα χρόνια»…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]