Θα είναι το εμβόλιο μια νίκη του καπιταλισμού;

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της πανδημικής κρίσης ανέδειξε προ ημερών σε ρεπορτάζ του το Reuters. Θέμα του το πως αύξησαν τον ατομικό τους πλούτο τα στελέχη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna. Η Moderna είναι μια από τις εταιρείες που το αμερικανικό κράτος θα χρηματοδοτήσει και θα εποπτεύσει για να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. Μάλιστα θα είναι η πρώτη που θα λάβει την ενίσχυση από το αμερικανικό κράτος αφού προηγείται στις έρευνες.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, με έδρα τη Βοστώνη, μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στην αγορά κανένα απολύτως φάρμακο. Όσοι γνώριζαν την ύπαρξή της, αντιμετώπιζαν με μεγάλο σκεπτικισμό τόσο τις μεθόδους που ακολουθεί στην ανάπτυξη των εμβολίων (επιχείρησε να κατασκευάσει εμβόλιο για τον ιό Ζίκα και απέτυχε ενώ η έρευνα της δίνει έμφαση στην ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο) όσο και στον τρόπο διοικησης της, αναφέρει σε ρεπορτάζ της και η Wall Street Journal, πριν από λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στην έκδοση της 1ης Ιουλίου).

Διευθύνων σύμβουλος (CEO) της εταιρείας είναι ο 47χρονος Γάλλος  Stéphane Bancel ο οποίος έχει σπουδάσει μηχανικός και στην εταιρεία διατηρεί ένα πολεμικό κλίμα υψηλής έντασης και στρες με αποτέλεσμα πολλοί συνεργάτες της να την έχουν εγκαταλείψει. 

Η ιδέα του Bancel να αναπτύξει εμβόλια μ’ένα τρόπο πολύ διαφορετικό από τις υπόλοιπες εταιρείες δεν είχε πείσει ούτε την αγορά ούτε βέβαια τους επενδυτές εκτός από τον Λιβανέζο διαχειριστή μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα τη Βοστώνη ο οποίος ήθελε να φτιάξει κάτι διαφορετικό και χρηματοδότησε την εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010.

Τη μέθοδο με την οποία η Moderna πειραματίζεται για την ανάπτυξη των φαρμάκων της, τη μεταφράζουμε, με λίγα λόγια, από τη Wall Street Journal: τα εργαστήρια της Moderna προσπαθούν να μετατρέψουν τα κύτταρα κάθε ασθενούς στο προσωπικό του οπλοστάσιο για την καταπολέμηση κάποιας ασθένειας. 

Το εργαλείο για να υλοποιήσουν την ιδέα είναι το mRNA, που ονομάζεται «αγγελιοφόρο RNA» γιατί μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα για την πρωτεΐνοσύνθεση των κυττάρων.

Το mRNA μεταφέρει την πληροφορία στα κύτταρα του κάθε ανθρώπου δίνοντάς τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. 

Έτσι λοιπόν, τα εργαστήρια της Moderna προσπαθούν να φτιάξουν ένα «αγγελιοφόρο RNΑ» που θα δίνει οδηγίες στα κύτταρα για το πως θα αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση.

Εντυπωσιακό αλλά η αγορά μέχρι σήμερα δεν έδειχνε πρόθυμη να πειστεί.

Η Moderna είναι μια εταιρεία που για την έρευνά της χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πώς προηγείται στην έρευνα για τον κορονοϊό;

Μεταφράζουμε πάλι από τη WSJ:

Αντίθετα από τους ανταγωνιστές τους στην ανάπτυξη του εμβολίου που για την ανάπτυξη του χρησιμοποιούν ένα πεθαμένο ιό ή πρωτεΐνες από τον ιό, η Moderna χρησιμοποιεί μια γενετική αλληλουχία του ιού. Έτσι, το κατασκευασμένο «αγγελιοφόρο RNA» δίνει την εντολή στα κύτταρα να κατασκευάσουν τις πρωτεΐνες εκείνες που δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου το σήμα να αρχίσει να κατασκευάζει αντισώματα για τον ιό.

Και γιατί αυτό «κερδίζει χρόνο»;

Γιατί η κατασκευή ενός «αγγελιοφόρου RNA» παίρνει λιγότερο χρόνο από τη διαδικασία που ακολουθείται στα εμβόλια «παλαιάς τεχνολογίας» που βασίζονται στην καλλιέργεια πρωτεϊνών του ιού που συχνά απαιτεί εβδομάδες ή και μήνες.

Κάπως έτσι η Moderna προπορεύεται στην ανάπτυξη του εμβολίου άρα και στη χρηματοδότησή του.

Και φυσικά όλα αυτά οδήγησαν στην αύξηση της μετοχής της κατά 200% του τελευταίους μήνες.

Τους τελευταίους μήνες όμως, σύμφωνα με το Reuters, τα στελέχη της, με πρώτο τον Stéphane Bancel έχουν αρχίσει να ρευστοποιούν τις μετοχές τους. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ο Μπανσέλ έχει κερδίσει 21 εκατομμύρια δολάρια, 6 εκατομμύρια μόνο το μήνα Μάιο.

Ο ίδιος και τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι πρόκειται για προγραμματισμένη πώληση μετοχών (οι αναγνώστες του Liberal που ασχολούνται με τις αγορές γνωρίζουν τη διαδικασία) και το Reuters στο ρεπορτάζ του σημειώνει ότι αν και ερεύνησε το θέμα διεξοδικά δεν βρήκε ούτε μία ανακοίνωση που να «φουσκώνει» τους ισχυρισμούς της Moderna για την πορεία των ερευνών για το εμβόλιο σε σχέση με την πραγματική πρόοδο. Όντως, έχουν προχωρήσει όσο λένε.

Παρ’όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών. Τους επιχειρηματίες με τα «νέα επιχειρηματικά ήθη» που πλουτίζουν μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή ενώ άλλων οι ζωές, της συντριπτικής πλειοψηφίας, οι ζωές στην κυριολεξία καταστρέφονται.

Αυτή είναι η φύση του καπιταλισμού, συνηθίζουμε να απαντούμε οι θερμοί θιασώτες του συστήματος στους επικριτές του που αναζητούν ηθικά μέτρα και σταθμά εκεί που δεν έχουν κανένα λόγο να υπάρχουν.

Δεν έχουν όμως λόγο να υπάρχουν;

Με την ανισότητα να απειλεί να κατεδαφίσει τη δυτική δημοκρατία, μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε τρόπους το σύστημα να λειτουργεί επ ωφελεία των πολλών και να μην επιτρέπει τόσο εξώφθαλμες νίκες επί των ερειπίων;
Να το σκεφτούμε.