Τέσσερα σενάρια μετά το τελεσίγραφο Πελόζι στον Τραμπ

Τέσσερα σενάρια μετά το τελεσίγραφο Πελόζι στον Τραμπ

Εξώθηση σε παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ υπό την απειλή τόσο της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας όσο και της μελλοντικής του παραπομπής σε δίκη, είναι ανάμεσα στα σενάρια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και αλλάζει ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Τίποτα ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραμονής του στη θέση του για τις έντεκα ημέρες που απομένουν μέχρι την λήξη της θητείας του, παρά τις πιέσεις των Δημοκρατικών και το χθεσινό τελεσίγραφο Πελόζι.

«Το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποχωρήσει αμέσως και εθελοντικά από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να παραπεμφθεί για δίκη στη Γερουσία», ήταν το μήνυμα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η ίδια έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Κανονισμών να είναι έτοιμη ώστε να προχωρήσει τόσο με τη 25η τροπολογία όσο και με την προετοιμασία για παραπομπή του Τραμπ σε δίκη. Τι πιθανότητες όμως συγκεντρώνουν όλα αυτά; Δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι την 20η Ιανουαρίου, οπότε και ορκίζεται ο Τζο Μπάιντεν είναι περιορισμένος, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Παραίτηση του Τραμπ 

Υπό την απειλή τόσο της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας όσο και της παραπομπής του σε νέα δίκη, ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται υπό εξαιρετικά μεγάλη πίεση, παραιτείται οικειοθελώς. Σύμφωνα με τo σενάριο αυτό, ο Τραμπ αφού παραιτηθεί θα μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη χάρη απο τον Μάικ Πενς ο οποίος θα έχει αναλάβει την προεδρία. Όπως όμως αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου CBS, ο Τραμπ δεν προτίθεται να παραιτηθεί και να ζητήσει χάρη απο τον Πενς όπως υποστηρίζουν σύμβουλοι του Λευκού Οίκου που βρίσκονται σε επαφή με τα κορυφαία στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν και του προσωπάρχη του Μαρκ Μεντοουζ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος συνεχίζει να ρωτά τους ανώτερους συμβούλους για την ικανότητά του να απονείμει χάρη στον εαυτό του προτού αποχωρήσει από το αξίωμα. 

Παραμονή στη θέση του

Σύμφωνα και πάλι με το CBS, υπό την απειλή της επίκλησης της 25ης τροπολογίας και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιμένει απλά να ολοκληρωθεί η θητεία του «υπό περιορισμό». Δυο απο τους κορυφαίους Υπουργούς του ο Μαικ Πομπεο και ο Στίβεν Μνούτσιν δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την 25η τροπολογία, περισσότερο όπως σημειώνει η ίδια πηγή του δικτύου για λόγους «εκφοβισμού και περιορισμού» του Τραμπ. 

Ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας

Η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που επικυρώθηκε το 1967 -στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963- δίνει το δικαίωμα στον αντιπρόεδρο σε συνεργασία με την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ανίκανο», εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η τροπολογία αυτή έχει σκοπό να προφυλάξει τη χώρα και το πολίτευμά της από την περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά αρνείται να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά του.

Οι νομοθέτες της 25ης Τροπολογίας είχαν στόχο να εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος, σύμφωνα με ειδικούς. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση που ο πρόεδρος έχει αποδείξει διά των πράξεών του ότι είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Όταν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των υπουργών  πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να την μεταφέρουν στους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κογκρέσο. Όταν συμβεί αυτό, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει άμεσα θέση υπηρεσιακού προέδρου.

Αν ωστόσο, ο πρόεδρος αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει επί του θέματος, με απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων σε Βουλή και Γερουσία.

Όπως αναφέρθηκε η επίκληση αυτής της τροπολογίας είναι αυτή τη στιγμή μακρινό μεν, ενδεχόμενο δε. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παρά τη πίεση που δέχεται και παρά τις αποστάσεις που έχει πάρει απο τον Τραμπ, δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Όπως άλλωστε ανέφερε το CBS, Πομπεο, Μνουτσιν και Πενς σκοπεύουν να έχουν τον Τραμπ υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης.

Παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία

Τα άρθρα ενός ενδεχόμενου κατηγορητηρίου κατά του Τραμπ για την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία, υποβάλονται στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εάν το Σώμα τα ψηφίσει, τότε η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία αποφασίζει εάν θα καταδικάσει ή όχι.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το CBS News, αποτελείται από ένα άρθρο με τίτλο «υποκίνηση εξέγερσης». «Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ εμπλέκεται σε σοβαρά εγκλήματα και κακή διαχείριση υποκινώντας σκόπιμα βία κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το προσχέδιο.

Εάν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι η δεύτερη φορά που το Σώμα θα επιδιώξει κατηγορίες εναντίον του Προέδρου Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2019, η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησε τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου. Ωστόσο, η Γερουσία τον αθώωσε και για τις δύο κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ δύο φορές. Ωστόσο, η προοπτική μιας καταδίκης φαίνεται ανέφικτη λόγω της ευρείας υποστήριξης του Τραμπ στη Γερουσία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αρκετά μέλη του κόμματος του προέδρου θα συμφωνούσαν σε μία καταδίκη του.

Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση παραπομπής του μπορεί να είναι μόνο συμβολική, προκειμένου να λογοδοτήσει ο Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Υπόμνημα από τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ αναφέρει ότι το συντομότερο που θα μπορούσε η Γερουσία να προχωρήσει την όποια διαδικασία είναι η 19η Ιανουαρίου, η επόμενη δηλαδή προκαθορισμένη σύγκληση του Σώματος, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν. Οποιαδήποτε άλλη έκτακτη σύνοδος, πριν απο αυτή την ημερομηνία, θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση των 100 Γερουσιαστών, ενδεχόμενο πρακτικά αδύνατο δεδομένου οτι ο Τραμπ έχει συμμάχους στο Σώμα.

Το έγγραφο αναφέρει ακόμα ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Γερουσίας, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίκη κατά του Τραμπ μόνο μία ώρα μετά την αποχώρησή του ή μια μέρα αργότερα.

Οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορεί να προχωρήσει μία παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του προέδρου.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να απαγορεύσουν στον Τραμπ να ασκήσει ξανά δημόσια αξιώματα, στην περίπτωση που κατηγορηθεί και καταδικαστεί από το Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: H αρχή του -ποινικού- φόβου (του);

Οι... προβλέψεις της Χίλαρι Κλίντον για τον Τραμπ που επαληθεύτηκαν

Ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρος του Τραμπ θα καταθέσει εναντίον του

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Την άμεση αποπομπή του Τραμπ ζητά η πλειονότητα των Αμερικανών

Tζ. Μπάιντεν: Ντρόπιασε τις ΗΠΑ ο Τραμπ - Καλύτερα που δεν θα 'ναι στην ορκωμοσία