Οι... προβλέψεις της Χίλαρι Κλίντον για τον Τραμπ που επαληθεύτηκαν

Οι... προβλέψεις της Χίλαρι Κλίντον για τον Τραμπ που επαληθεύτηκαν

H Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 έκανε αρκετές προβλέψεις για μια ενδεχόμενη προεδρία Τραμπ και η ιστοσελίδα Independent, τέσσερα χρόνια μετά, συγκρίνει όσα είχε πει η πρώην υποψήφια για την προεδρία με τα όσα έγιναν.  

 1) Ο Τραμπ δεν θα πληρώσει φόρο εισοδήματος

Το 2016 η Κλίντον έλεγε για τον αντίπαλο της «δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος». Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι New York Times με ένα μακροσκελές δημοσίευμα ανέφεραν ότι υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι ο Τραμπ το 2016 και το 2017 πλήρωσε 750 δολάρια σε φόρους. Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως τα 11 από τα 18 προηγούμενα χρόνια δεν είχε πληρώσει καθόλου φόρους.

2) Η φήμη των ΗΠΑ θα καταρρεύσει

Το 2016 η Κλίντον είχε πει πως «με το να κάνεις τον Τραμπ αρχηγό του κράτους... θα υποχωρήσει η θέση μας στον κόσμο». 

Πέντε μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ  μια έρευνα από το Pew Research Center έδειξε απότομη πτώση στην έγκριση του Τραμπ ως προέδρου, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.
Η έρευνα σε 40.447 ανθρώπους σε 37 χώρες διαπίστωσε ότι μόλις το 22% είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ ενώ το 64% είχε εμπιστοσύνη στον Ομπάμα. 

Η εν λόγω έρευνα ολοκληρώθηκε την εποχή που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του. Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έρευνα η βαθμολογία για την έγκριση του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το 2017 από το 22% έφτασε το 2020 στο 29%.

3) Η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είπε: «Δεν είναι αυτός που πρέπει να έχει ποτέ τους πυρηνικούς κώδικες. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτε για το Ιράν ή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ρωτήστε τον. Θα γίνει πολύ σαφές, πολύ γρήγορα».

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε αεροπορική επίθεση κατά του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. 

4) Το Μεξικό δεν θα πληρώσει για το τείχος που σχεδιάζει ο Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον το 2016 είχε τονίσει ότι «το Μεξικό δεν πληρώνει ούτε για το τείχος του. Εάν κατασκευαστεί ποτέ, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα "κολλήσουν" με τον λογαριασμό».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει 260 μίλια αντικατάστασης και δευτερεύοντες τοίχους. Ωστόσο έχουν περιφραχτεί μόνο πέντε νέα μίλια της χαλύβδινης περίφραξης ύψους 30 ποδιών.

5) Θα ενταθούν οι φυλετικές εντάσεις

Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον μιλούσε για φυλετικές εντάσεις εάν ο Τραμπ γινόταν πρόεδρος.  Σύμφωνα με στοιχεία από το ερευνητικό κέντρο Pew που κυκλοφόρησαν πέρυσι, στα δύο χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, το 56% των Αμερικανών δήλωσε ότι έχει κάνει τις φυλετικές σχέσεις χειρότερες. 

Οι φυλετικές εντάσεις έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2020, μετά τη βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η δολοφονία  του είχε ως αποτέλεσμα αμέτρητες διαμαρτυρίες του κινήματος Black Lives Matter που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα - και διεθνώς - από τότε.

6) Ο Τραμπ θα αφαιρούσε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας 

Η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια δείπνου όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ προειδοποίησε ότι τα μέλη της θα έπρεπε να προσέχουν για «την πρόοδο για την οποία αγωνιζόμασταν με πολλούς από εσάς στην πρώτη γραμμή». «Ενδέχεται να μην μπορούμε ποτέ να βασιστούμε σε αυτήν τη διοίκηση για να αναφερθούμε σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ», είχε προσθέσει.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία  αντιτάχθηκε στον νόμο περί ισότητας και εξέδωσε εκτελεστική εντολή για να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

7) Παραχώρηση φορολογικών περικοπών σε δισεκατομμυριούχους

«Το σχέδιο του Τραμπ θα δώσει στους πλούσιους και τις εταιρείες τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές που είχαν ποτέ. Ο Ντόναλντ πάντα φροντίζει τον εαυτό του και ανθρώπους σαν αυτόν», είχε δηλώσει η Χίλαρι Κλίντον το 2016».

Οι οικονομολόγοι του Μπέρκλεϊ Εμάνουελ Σάζες και Γκάμπριελ Ζούκμαν τόνισαν ότι οι μειώσεις φόρου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ντόναλντ Τραμπ βοήθησαν τους δισεκατομμυριούχους να πληρώσουν χαμηλότερο ποσοστό από την εργατική τάξη για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα το βιβλίο τους, «The Triumph of Injustice», εξηγεί ότι οι 400 πλουσιότερες οικογένειες στις ΗΠΑ πλήρωσαν έναν μέσο πραγματικό φορολογικό συντελεστή 23% το 2018, ενώ κάτω από το μισό των αμερικανικών νοικοκυριών κατέβαλε ποσοστό 24,2%.

8) Εάν χάσει θα ισχυριστεί ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες

Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε να λέει ότι τα πράγματα είναι εναντίον του όταν το αποτέλεσμα δεν πηγαίνει εκεί που θέλει εκείνος.  Τότε, ο Τραμπ είχε αρχίσει να φυτεύει τους σπόρους για να ισχυριστεί ότι οι εκλογές του 2016 ήταν νοθευμένες εάν η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε και αρνούνταν να δεσμευτεί για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.