Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ήταν τεράστιο λάθος του Πολιτικού Συστήματος που τα τελευταία 15 χρόνια σταμάτησε του Εξοπλισμούς των ΕΔ, όταν η Τουρκική απειλή είναι υπαρκτή και ορατή.  Για το λόγο αυτό, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, καθώς η προκλητική αλλά και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας κάνει επιτακτική την ανάγκη αύξησης της επιχειρησιακής μας ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία θα ανατρέψει υπέρ της χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στον αέρα και θα αποτελέσουν έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θα δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα

Αδιαμφισβήτητα, το Rafale, είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, είναι ευέλικτα και σταθερά κατά την πτήση, με ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου. Αποτελεί πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς είναι αεροσκάφος 4ης+ γενιάς, με τεράστιες δυνατότητες και στους δύο ρόλους (αναχαίτισης και βομβαρδισμού), με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με μεγάλη εμβέλεια και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά που  δίδουν τακτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μεταφράζονται σε επιχειρησιακά  πλεονεκτήματα  και αυτά με την σειρά τους σε τακτικό πλεονέκτημα.

Αυτό όμως που παίζει τον κρίσιμο ρόλο είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Το οποίο παρέχει μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης στόχων στα 200 χλμ και έχει  τη δυνατότητα να ανιχνεύει 40 στόχους ταυτόχρονα και να πλήττει τους οκτώ πιο επικίνδυνους σε ένα εύρος άνω των 100 χλμ., καθώς και  τα στρατηγικής σημασίας βλήματα Αέρος –Εδάφους SCALP, τα βλήματα εναντίον πλοίων τα EXOCET και το βλήμα αέρος- αέρος το METEOR με βεληνεκές γύρω στα 150 χιλιόμετρα. Η χρήση του METEOR θα δώσει το πλεονέκτημα της προσβολής των τουρκικών αεροσκαφών από μεγαλύτερη απόσταση, ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα έχουν μπει στην ακτίνα των τουρκικών AMRAAM (100 χιλ). Διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά σύστημα, έναν προηγμένο προειδοποιητικό δέκτη ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών συστημάτων παρακολούθησης και  ένα ολοκληρωμένο σύστημα  αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου το SPECTRA, το οποίο προστατεύει το αεροσκάφος από Αεροπορικές και Επίγειες απειλές.

Το αεροσκάφος αυτό δεν το έχει η Τουρκία και δεν θα το αποκτήσει, όπως και το MIRAGE -2000, και είναι ο μεγάλος φόβος και ο τρόμος της Τουρκίας. Το RAFALE δεν αποτελεί μόνο έναν απλό πολλαπλασιαστή ισχύος, αλλά έχει την ικανότητα να διαταράσσει και να αλλάζει υπέρ του κατόχου την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και μαζί με τα αναβαθμισμένα F-16 VIPER θα μας δώσουν μια εμφανή υπεροχή έναντι της Τουρκίας.

Η χώρα μας όμως πέραν της απόκτησης των Rafale, οφείλει να κάνει και  την αποφασιστική κίνηση  για την απόκτηση των Γαλλικών  φρεγατών  BELHARRA με τα βλήματα SCALP NAVAL, με εμβέλεια μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων, (Στρατηγική αποτροπή για την Ελλάδα), οι οποίες μαζί  με τα Rafale και τα F-16 VIPER, θα μας καταστήσουν κυρίαρχους  της Μεσογείου και να προχωρήσει σε ανοιχτή Συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία, ίσως και με την Αίγυπτο. Έτσι θα ενισχύσει την δική της Αποτρεπτική αξιοπιστία και θα εξουδετερώσει τις ολέθριες υποψίες ότι υιοθετεί τον Κατευνασμό.

*Ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Στρατιωτικός Αναλυτής

Διαβάστε ακόμα

Φ. Παρλί: Συμπαραγωγή Γαλλίας - Ελλάδας για τις φρεγάτες