Τα παράσημα ενώνουν, δεν διχάζουν

Κατά νόμον, το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει τα άτομα που θα τιμήσει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζω αν στην επίμαχη υπόθεση της παρασημοφόρησης του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου έγιναν έτσι τα πράγματα ή κάπως αλλιώς.

Ο κ. Ι. Αποστολόπουλος είναι ένας από τους πολλούς αλληλέγγυους με πολύπλευρη δράση, για την οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Επ' αυτού δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί θα είναι απλώς μια εκτίμηση. Όμως δεν θα μπορέσω να μην αναφερθώ σε γεγονότα που προκύπτουν μέσα από τα δικά του κείμενα.

1. Εξύβρισε με χυδαιότητα, με δημόσια ανάρτηση του, έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό, αποκαλώντας τον «κάθαρμα». Αυτό δεν είναι μια προσβολή μόνον κατά ενός πολιτικού ηγέτη, προσβάλλει και όλους αυτούς που τον ψήφισαν. Είναι δε και ποινικώς κολάσιμη πράξη. Συνεπώς, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας που εκφράζει όλους τους Έλληνες. Τα παράσημα ενώνουν, δεν διχάζουν. Απονέμονται σε προσωπικότητες που απολαμβάνουν ευρύτατης αποδοχής και το έργο τους τυγχάνει πανεθνικής αναγνώρισης.

Το ξανατονίζω προς άρση παρεξηγήσεων : ο κ. Ι. Αποστολόπουλος δεν ασκεί κριτική, κάτι που είναι θεμιτό, για να μην πω και επιβεβλημένο, αλλά υβρίζει.

2. Κατά διαστήματα έχει καταγγείλει τις ελληνικές Αρχές στην διεθνή κοινότητα πως ευθύνονται για τον πνιγμό μεταναστών, κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί, ενώ θεωρεί πως το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα «είναι το πιο βάρβαρο στον πλανήτη» γιατί «έριξε στην θάλασσα 8.000 ανθρώπους». Γεγονός είναι ότι υπάρχουν μόνον κατηγορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών, που η ελληνική πλευρά, όμως, τις θεωρεί σύννομες. Συνεπώς, ένας Έλληνας πολίτης που καταγγέλλει στα διεθνή fora τις Αρχές της χώρας του, με αναπόδεικτους ισχυρισμούς, δεν μπορεί να βραβεύεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αντί να βραβεύουμε το Λιμενικό Σώμα, επιχείρησαν κάποιοι να βραβεύσουν αυτούς που το συκοφαντούν.

3. Ο κ. Ι. Αποστολόπουλος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Μάλιστα, με ανάρτηση του γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, καταγγέλλει την εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση πως είναι «βάρβαρη». Είναι αυτονόητο νομίζω πως αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να τιμηθεί από την ελληνική Πολιτεία και μάλιστα την ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία. Δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την κυρία Μπακογιάννη και την μητέρα του Αξαρλιάν. Θα ήταν ντροπή για την Δημοκρατία μας.

Κατανοώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται για την ματαίωση της βράβευσης του κ. Αποστολόπουλου. Εμφορούνται από παρόμοιες απόψεις. Στην απόπειρα εισβολής των μεταναστών-οργάνων του τουρκικού καθεστώτος στον Έβρο, ήταν και αυτοί με τους εισβολείς. Έχουν υιοθετήσει πλήρως τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ενώ κάποιοι που αυτούς διακινούν τα ψεύδη για πνιγμένους μετανάστες εξαιτίας των ενεργειών του Λιμενικού Σώματος. Θα μπορούσαν κάλλιστα να τιμήσουν, σε ειδική κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τις δράσεις του κ. Αποστολόπουλου. Κανένας δεν θα έλεγε τίποτα.

Όπως θα μπορούσαν να τον βραβεύσουν και οι αλληλέγγυοι, διάφορα πολιτιστικά σωματεία, λέσχες προβληματισμού και φυσικά και άλλες συλλογικότητες του «χώρου». Η ελληνική Πολιτεία όμως έναν άνθρωπο με τέτοιες διχαστικές και προσβλητικές συμπεριφορές δεν θα μπορούσε ποτέ να τον τιμήσει. Θα ακύρωνε την ίδια την υπόσταση της.

ΥΓ. Δεν ασχολούμαι με τις κατηγορίες που προσάπτουν οι ελληνικές Αρχές στην ΜΚΟ με την οποία συνεργάζεται ο κ. Αποστολόπουλος, για κατασκοπεία και παράνομη διακίνηση μεταναστών. Επ' αυτών των κατηγοριών θα αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη.