Τα 5+1 κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της επανεκκίνησης

Τα 5+1 κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της επανεκκίνησης

Εμβολιασμοί, τεστ και καιρός σε συνδυασμό με πτώση του δείκτη θετικότητας, σταθεροποίηση των εισαγωγών και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ανοίγουν την πόρτα για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας με προσεκτικά όμως βήματα προκειμένου να αποφευχθεί έστω και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσει εκ νέου η οικονομία.

Πρώτος σταθμός τα σχολεία και το λιανεμπόριο με την κυβέρνηση να επιδιώκει άνοιγμα ακόμη και από την Δευτέρα 5 Απριλίου. Ακολουθεί ο τουρισμός με δοκιμαστική υποδοχή τουριστών κυρίως από Ισραήλ.

Η κυβέρνηση στηρίζεται σε 5 «κλειδιά» για να ανοίξει την πόρτα που οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ, όμως σε αυτά προστίθεται ένα ακόμη. Αυτό της αυτοπροστασίας των πολιτών που οδηγεί στην ατομική ευθύνη και την υπευθυνότητα του καθενός ως προς τις πράξεις που δύναται να επηρεάσουν το σύνολο και να υποσκάψουν ουσιατικά την προσπάθεια που γίνεται.

Αν και τα κρούσματα δείχνουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα γεγονός που προβληματίζει σχετικά με τη δυνατότητα να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σχολεία και λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσουν, οι ειδικοί ρίχνουν το βάρος τους σε δύο παράγοντες, τον δείκτη θετικότητας και τον αριθμό των εισαγωγών σε σχέση με τα εξιτήρια των ασθενών Covid.

Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι το γεγονός πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να τοποθετηθεί επί των σχεδίων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση αναφορικά με δύο τομείς :

  • Τα σχολεία για τα οποία προτείνεται το άνοιγμα στις 5 Απριλίου, με μέτρα προστασίας και κυρίως με την εφαρμογή των συνεχών τέστ. Γυμνάσια και Λύκεια σχεδιάζεται να τεθούν σε λειτουργία με τα λεγόμενα self test να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο και να αφορούν καθηγητές και μαθητές.
  • Το λιανεμπόριο, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να ανοίξει επισης την 5η Απριλίου αν και στο τραπέζι έχει μπεί και η 12η Απριλίου ως εναλλακτική ημερομηνία, με το βλέμμα πάντα στον δείκτη διασποράς του κορονοιού. Και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα self tests για τους εργαζόμενους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά.

Το σχέδιο επανέναρξης δραστηριοτήτων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση καθιστά τον Απρίλιο κομβικό μήνα, αφού με βάση και το άνοιγμα των δύο ως άνω τομέων προγραμματίζονται άλλες δύο σημαντικές παρεμβάσεις:

  • Το άνοιγμα της εστίασης με γνώμονα τον καιρό και τη δυνατότητα που υπάρχει για λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους
  • Τη δοκιμαστική έναρξη της τουριστικής σεζόν. Τα μέσα Απριλίου θεωρούνται ως χρονικό ορόσημο για άνοιγμα με το βλέμμα στο Ισραήλ και τους προερχόμενους από τη χώρα αυτή τουρίστες. Η πορεία των εμβολιασμών έχει υπερβεί το 70% με το Ισραήλ να έχει μετατραπεί σε χώρα παράδειγμα ως προς την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης και της πολιτείας στη μάχη κατά του κορονοιού παραμένει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Και εδώ ο μήνας Απρίλιος μετατρέπεται σε μήνα ορόσημο δεδομένου ότι στον προγραμματισμό των αρμόδιων αρχών προβλέπεται ένας αριθμός εμβολιασμών που αγγίζει τον αριθμό όσων έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1.700.000 εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου που όμως μπορεί να αγγίξει και τα 2.000.000 αναλόγως της πορείας διάθεσης εμβολίων απο τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε.. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και το άνοιγμα τόσο των mega εμβολιαστικών κέντρων (σε αυτό του Περιστερίου βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός εν όψει του ανοίγματος) αλλά και άλλων πολλών ανά τη χώρα προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση του πληθυσμού.

Αν οι ρυθμοί παραλαβών δεν αντιμετωπίσουν προβλήματα, τότε οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι σύντομα στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, ενδεχομένως και προς τα τέλη του μήνα, με στόχο το άνοιγμα από τις 14 Μαίου σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις που έχουν τεθεί. Αυτοί αφορούν την ύπαρξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τα τέστ στα οποία θα πρέπει να προβαίνουν οι υποψήφιοι επισκέπτες (των 72 ωρών και το rapid test)

«Ο μαζικός εμβολιασμός θα επιτρέψει να πάρουμε πίσω τς ζώες μας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός από το Περιστέρι, εντούτοις έως ότου επιτευχθεί αυτό, τα μέτρα προστασίας, η ατομική ευθύνη και η υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας χαρακτηρίζεται σημαντική παράμετρος.

Το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας εξαρτάται άμεσα από τη στάση του καθενός. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος αλλά και η ουσία των self test δεδοένου ότι πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη της ενημέρωσης, προκειμένου και περιορισμοί να υπάρξουν και ιχνηλάτηση για τη μείωση της μεταδοτικότητας.

Η άρση περιοριστικών μέτρων και στις μετακινήσεις είναι βασικό στοιχειο. Μάλιστα εντός της εβδομάδας οι επιστήμονες θα κρίνουν αναμένεται να εγκρίνουν άρση των χιλιομετρικών περιορισμών, κίνηση με τη χρήση αυτοκινήτου και διαδημοτική μεταφορά. Αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα για το άνοιγμα της μετακίνησης από νομό σε νομό ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των πολιτών, την κόπωση των οποίων αναγνωρίζει και λαμβάνει σοβαρα υπόψη η κυβέρνηση, θεωρείται πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας για τα επόμενα βήματα ως προς την τμηματική και με προσεκτικά βήματα επιστροφή στην κανονικότητα σε βάθος χρόνου.

 Διαβάστε ακόμα:

Χ. Γώγος: Πιθανή αλλαγή στρατηγικής με σύμμαχο καιρό, τεστ

Μήνας «ορόσημο» ο Απρίλιος - Ανοίγει η εξωτερική εστίαση, τα σχέδια για λιανεμπόριο, σχολεία

Δύο εκατομμύρια νέες δόσεις παραλαμβάνουμε μέσα στον Απρίλιο