Δύο εκατομμύρια νέες δόσεις παραλαμβάνουμε μέσα στον Απρίλιο

Δύο εκατομμύρια νέες δόσεις παραλαμβάνουμε μέσα στον Απρίλιο

Στην επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων τον μήνα Απρίλιο, μαζί με την μαζική διάθεση self tests στηρίζει περισσότερο παρά ποτέ η κυβέρνηση την μάχη κατά της πανδημίας, μετά και την χθεσινή επανεκτόξευση των κρουσμάτων πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 3.000 και την αύξηση του «σκληρού» δείκτη των διασωληνώσεων, που έφτασε τους 728 ασθενείς, απειλώντας με νέο «φρακάρισμα» τις ΜΕΘ.

Στην πράξη η επιχείρηση «Ελευθερία» περνά από την 1η Απριλίου στην επόμενη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος μήνας χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο» καθώς η χώρα αναμένεται να παραλάβει συνολικά 2,1 εκατομμύρια δόσεις. Από τη Pfizer θα παραλάβουμε 1,5 εκατομμύριο δόσεις, από την Moderna 100.000 δόσεις, η Johnson & Johnson 70.800 και η Astra Zeneca περίπου 430.000 δόσεις.

Στην πράξη, η κυβέρνηση προβλέπει ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει σχεδόν 1,7 εκατ. δόσεις covid εμβολίων στην πατρίδα μας και καθώς από τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερες παραδόσεις, η πρόβλεψη, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυρ.Μητσοτάκης, είναι ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 καθώς και όσοι πάσχουν από βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι έχουμε ξεπεράσει το 1.500.000 εμβολιασμούς, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε αγγίξει τους 1,7 εκατ. εμβολιασμούς και από 1η Απριλίου η επιχείρηση «Ελευθερία» θα περάσει σε 2η φάση.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν και άλλα 272 εμβολιαστικά κέντρα οπότε στο σύνολό τους θα φτάσουν τα 1.073 σε όλη την επικράτεια. Μόνο ο MEGA εμβολιαστικός σταθμός στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου σε πλήρη ανάπτυξή του θα στεγάζει 96 εμβολιαστικά κέντρα και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο, 08:00 έως 20:00, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου. Η δυναμικότητά του σε εμβολιασμούς για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 1.200 τη μέρα και 30.000 το μήνα, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα πραγματοποιεί 139.776 εμβολιασμούς το μήνα.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η αισιόδοξη. Η άλλη, αφορά την σκληρή πραγματικότητα της μάχης απέναντι στην πανδημία και την προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η εικόνα σε μια σειρά από δείκτες. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, (μετά τις προσθήκες των ιδιωτικών κλινών και ολόκληρων κλινικών για non covid περιστατικά), νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς με κορονοϊό, με την λίστα αναμονής από το διαχειριστικό κέντρο του ΕΚΑΒ να περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 ασθενείς που περιμένουν μια διαθέσιμη κλίνη εντατικής.

Από αυτούς το 60% τουλάχιστον αφορά non Covid περιστατικά, ενώ πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται με φορητές συσκευές σε απλές κλίνες ή σε ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών), με τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να εκτιμούν ότι η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ θα αργήσει να φανεί για μερικές ακόμη εβδομάδες. Και αυτό, καθώς οι νοσηλευόμενοι των εντατικών έχουν πολλές επιπλοκές και πολλά υποκείμενα νοσήματα, με συνέπεια να μένουν διασωληνωμένοι για τουλάχιστον 21 ημέρες.

Έτσι όπως εκτιμά και από τον νοσοκομείο «Αττικόν» ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, μετά την επιπέδωση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να δούμε την τάση επιπέδωσης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Στον αντίποδα, ένα αισιόδοξο στοιχείο είναι πως σιγά-σιγά κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εξιτήρια, με τις καθημερινές εισαγωγές της τελευταίας εβδομάδας να είναι 270 και τα εξιτήρια 227.