Μήνας «ορόσημο» ο Απρίλιος - Ανοίγει η εξωτερική εστίαση, τα σχέδια για λιανεμπόριο, σχολεία

Μήνας «ορόσημο» ο Απρίλιος - Ανοίγει η εξωτερική εστίαση, τα σχέδια για λιανεμπόριο, σχολεία

Σταδιακή «αποσωλήνωση» σειράς δραστηριοτήτων, δηλαδή του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων, εξετάζει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλιο με βασικό όπλο τα ατομικά τεστ που θα προστεθούν σύντομα στην φαρέτρα των αρχών και θα αποτελέσουν βασικό άξονα για την επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας.

Ευελπιστώντας ότι θα έχει σύμμαχο τον καιρό, μελετάται η σταδιακή απελευθέρωση μέσα στον Απρίλιο της εστίασης αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, για ένα κλάδο που βρίσκεται στον πέμπτο μήνα αναστολής λειτουργίας και οδεύει προς τον έκτο.

Άνοιγμα που θα συνδυαστεί με στοχευμένα μέτρα, όπως το πρόγραμμα παροχής κεφαλαίων κίνησης, ύψους άνω των 300 εκατ ευρώ που ετοιμάζει το υπ. Ανάπτυξης για προμήθεια πρώτων υλών από τους εστιάτορες.

«Όπλα» στην μάχη της επανεκκίνησης, τα self tests, τα οποία έχουν ως στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. «Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα προκειμένου λιανεμπόριο και εκπαίδευση να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο διάστημα για άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων στις 5 ή τις 12 Απριλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, μείωση του ρυθμού αύξησης των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που θα αποτελέσει τον οδηγό για να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων από εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests, η διάθεση των οποίων ξεκινά στις αρχές Απριλίου και θα είναι υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που συνδέονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός.

Σχολεία :Εισήγηση του υπ.Παιδείας για 5 Απριλίου

Στο μέτωπο των σχολείων, το υπ. Παιδείας έχει εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε την Παρασκευή για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις 5 Απριλίου με τέστινγκ.

Η πρόταση αφορά τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές και βασίζεται στην τεχνική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέχρι τις 5 Απριλίου θα είναι έτοιμη να επαναλειτουργήσει δια ζώσης η εκπαίδευση και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επιτροπή των ειδικών διάκειται θετικά στην πρόταση του υπουργείου, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν οι λοιμωξιολόγοι στις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.

Λιανεμπόριο: Τα σενάρια για 5 ή 12 Απριλίου

Σχετικά με το λιανεμπόριο, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά όσο το δυνατόν νωρίτερα, ει δυνατόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, δηλαδή στις 5 του ερχόμενου μηνός. Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και τις συνθήκες πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, δηλαδή τους «δείκτες» τους οποίους οι ειδικοί εξετάζουν καθημερινά.

Σε αυτή την λογική κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής δεν ελήφθησαν αποφάσεις και αποφασίστηκε αυτό να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στο καλό σενάριο, το λιανεμπόριο θα κάνει «πρεμιέρα» στις 5 Απριλίου, ωστόσο η λειτουργία των καταστημάτων όχι με τη μέθοδο του click away και του click in shop, αλλά με την δυνατότητα να δέχονται πελάτες, προσκρούει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων. Ετσι, δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή η λειτουργία τους από 12 Απριλίου.