Συνδικάτα και ταραχοποιοί

Συνδικάτα και ταραχοποιοί

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Η ένταση κορυφώνεται παραμονή της έναρξης διαβουλεύσεων ανάμεσα στη γαλλική κυβέρνηση και στα σκληροπυρηνικά συνδικάτα, για την επίμαχη εργασιακή μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει μαζική απόρριψη από τους εργαζομένους και τη νεολαία. Από τις δύο πλευρές έγινε επίδειξη δυνάμεως, με ανταλλαγή κατηγοριών για ευθύνες  σχετικά με βίαια επεισόδια και έκτροπα που προκάλεσαν ταραχοποιοί στο Παρίσι, στη διάρκεια γιγάντιας διαδήλωσης την Τρίτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ηollande ανακοίνωσε πως νέες διαδηλώσεις ενδέχεται να απαγορευθούν, αν οι όροι της προστασίας αγαθών των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί». Τα συνδικάτα αντέδρασαν καταγγέλλοντας κατάφωρο πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες και εμμένουν στην απόφασή τους για την οργάνωση νέων διαδηλώσεων στις 23 και 28 Ιουνίου.

Για να επιτευχθεί εκτόνωση των εντάσεων ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης, ο οποίος εκτιμά ότι η συνομοσπονδία «χρησιμοποιείται ως όργανο» των ταραξιών, κάλεσε τα συνδικάτα σε «παύση» των διαδηλώσεων. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGT η οποία ηγείται του αγώνα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, ζήτησε από την κυβέρνηση μια «αναστολή» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την υιοθέτηση του νόμου.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της υπουργού εργασίας Myriam El Khomri με τον ηγέτη του Συνδικάτου CGT Philippe Martinez.  Το κρίσιμο αυτό ραντεβού έχει προβληθεί με μεγάλες τυμπανοκρουσίες. Όμως με τις σημερινές συνθήκες σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η υπουργός και ο συνδικαλιστής θα έχουν έναν «διάλογο κουφών».

Το γαλλικό θρίλερ του αναβρασμού και των εχθροπραξιών διανθίζεται από χθες με νέα επεισόδια. Ο πρωθυπουργός Manuel Valls απαίτησε από το Συνδικάτο CGT να σταματήσει να οργανώνει μαζικές διαδηλώσεις γιατί δημιουργήθηκε με συγκρούσεις και βανδαλισμούς μια «ανυπόφορη κατάσταση» που έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Κατήγγειλε μάλιστα μια «διφορούμενη» στάση της Εργατικής Συνομοσπονδίας απέναντι στους ταραξίες και την κάλεσε «να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί έχει ξεπεραστεί από τις εκτροπές». Ορισμένα ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν συνδικαλιστές της CGT να συμβαδίζουν με ταραχοποιούς, πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και συνδικαλιστές της υπηρεσίας τήρησης της τάξης να μην επεμβαίνουν για να παρεμποδίσουν κουκουλοφόρους να διαπράξουν βανδαλισμούς.

Ο ηγέτης του Συνδικάτου CGT Philippe Martinez, o oποιος έχει γίνει στόχος κριτικής για την σκληροπυρηνική  στάση του, ξεσπάθωσε κατά της κυβέρνησης. Την κατήγγειλε έμμεσα ότι για να δυσφημίσει το κοινωνικό κίνημα αφήνει τους ταραχοποιούς να προκαλούν επεισόδια και να διαπράττουν βανδαλισμούς. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε, σε δηλώσεις που είχε κάνει στις 5 Μαΐου στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο Jean-Claude Delage, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Αστυνομικών Alliance. Ο Delage διαμαρτυρήθηκε γιατί επιβλήθηκε «μακρά αναμονή» στους αστυνόμους πριν τους δοθεί εντολή να παρέμβουν για να αποτρέψουν βιαιότητες και βανδαλισμούς από τους εν δράσει ταραχοποιούς. «Γιατί δεν δίνονται εντολές στους αστυνομικούς να εμποδίσουν τους ταραξίες να επιτίθενται σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης»;  αναρωτήθηκε ο Martinez.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις βιαιότητες που εκδηλώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων, για να δημιουργήσει μεταστροφή της κοινής γνώμης, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέχρι τώρα ότι οι Γάλλοι υποστηρίζουν την κινητοποίηση. Η εφημερίδα Liberation σε άρθρο της για την «μάχη των εντυπώσεων», αναφέρει ότι για να επιτύχει  φθορά του εργατικού κινήματος ο πρωθυπουργός ποντάρει στον δυσμενή αντίκτυπο που προκαλούν τα επεισόδια και η παρατεταμένη κοινωνική διένεξη. Αλλά ακόμα κι αν οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για τις ταλαιπωρίες, δηλώνουν ότι «εγκρίνουν» και «δικαιολογούν» τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις κατά της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης.

www.ira-feloukatzi.com