Στον Γιώργο Βασιλειάδη το «εμετικό σενάριο» ακούγεται για δυσφημιστική δήλωση;

Του Αντώνη Πανούτσου

Χθες το μεσημέρι, τρεις μέρες μετά την δέσμευση των ομάδων στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη ότι «σε περίπτωση δυσφημιστικών δηλώσεων από αξιωματούχους που υποδαυλίζουν φαινόμενα βίας και πραγματοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο, για παράδειγμα σε ΜΜΕ ή social media, τότε θα τιμωρείται η ομάδα τους», ο Κυριάκος Κυριάκος έκανε ανάρτηση στο facebook που ανάμεσα σε άλλα έγραφε «Ένα εμετικό σενάριο εναντίον του ΠΑΟΚ φτάνει στο τέλος του με τη σημερινή απονομή του πρωταθλητή με διάταγμα». Πριν ο πετεινός λαλήσει τρις ο Κυριάκος Κυριάκος, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, έτριψε την δέσμευση στα μούτρα του υφυπουργού. Ο οποίος έχει τέσσερις επιλογές. Μία να τιμωρήσει τον Κυριάκο και τον ΠΑΟΚ. Δεύτερη να πει ότι οι ομάδες δεσμεύτηκαν ότι θα διορθώσουν την συμπεριφορά τους από το επόμενο πρωτάθλημα οπότε μπορούν να ξεχαρμανιάσουν εφέτος. Τρίτη να αναβάλει το πρωτάθλημα και να ζητήσει νέες πιο σκληρές δεσμεύσεις. Τέταρτη να κάνει την παλαβή. Γνωρίζοντας αυτό που ξέρουν όλοι. Οι σκληροί νόμοι είναι ο φερετζές των κυβερνήσεων που δεν τολμάνε να εφαρμόσουν τους  μαλακούς. Και αυτή την φορά ο φερετζές είναι see through.  

Με αποτέλεσμα τρεις μέρες μετά την συμφωνία που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε να αρχίσει το πρωτάθλημα ο Βασιλειάδης να δειλιάζει να εφαρμόσει τον νόμο. Όχι τον καινούργιο αλλά ούτε καν τον παλιό. Με αποτέλεσμα να καλεί  τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζο, της ΑΕΚ, Μηνά Λυσάνδρου, και του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτσης, για να «ρίξουν τους τόνους». Μια κλήση τόσο φανερή για φανεί ότι κρατούνται οι αποστάσεις που  ακόμα και τον Βασιλειάδη αν ρωτούσες τι είπε τον τελευταίο καιρό ο Λυσάνδρου δεν θα μπορούσε να βρει ούτε μία δήλωση αφού ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ δεν έχει πει κουβέντα.

Το πιο ωραίο όμως ήταν ο συγχρονισμός για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Λίγο οι τρεις εκπρόσωποι των ομάδων πάνε στον υφυπουργό το  γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοίνωση «Η προσπάθεια τραμπούκων να ματαιώσουν την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά με ομιλητή τον Ε. Τσακαλώτο έπεσε στο κενό… Στις προσφυγικές και λαϊκές γειτονιές του Πειραιά δεν έχουν θέση οι οπαδοί της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής, ούτε οι τραμπούκοι του Μαρινάκη». Δημιουργώντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα για να συζητηθεί το θέμα. Από το κόμμα που κατηγορούσε για ποδοσφαιροποίησει της πολιτικής όταν την προηγούμενη μέρα στην περιφερειακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ο Τσίπρας είχε παίξει την μπάλα που μόνο αυτός ξέρει..

Με τραγελαφικά αποτελέσματα. Αφού με άλλον πρωθυπουργό η υπόσχεση «έχει ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου» θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Με τον Τσίπρα ίσα που αναφέρθηκε. Μπαίνοντας στο μεγάλο αρχείο των κυβερνητικών υποσχέσεων που ανάμεσα τους είναι η υπόσχεση του 2017, ότι θα δοθεί μέσα στο 2018 άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί, που ανάθεμα αν υπάρχει κάποιος που να θυμάται.

Για το ποδοσφαιρικό Grexit κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν σαφή. Πρώτον με την τηλεοπτική αγορά να καταρρέει αν η Ελλάδα μείνει εκτός Ευρώπης το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα αντέξει. Οικονομικά αφού τα χρήματα που  παίρνουν οι ομάδες που βγαίνουν στην Ευρώπη σε ένα μέρος τους μπαίνουν στην εγχώρια αγορά. Αγωνιστικά αφού ακόμα και αν η ΕΠΟ δεν αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες και οι ξένοι παίκτες μείνουν ελεύθεροι κανένας σοβαρός ξένος παίκτης δεν θα έλθει σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα που οι ομάδες του δεν παίζουν στην Ευρώπη.

Οσο για την ευθύνη για το Grexit αποκλειστικά ανήκει στην ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου. Όπως αποκαλύφθηκε  η επιτροπή που επιτηρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο χθες εισηγήθηκε στην FIFA να αναστείλει το δικαίωμα της ΕΠΟ να είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας. Οι λόγοι είναι τα περιστατικά βίας, η διεθνής προβολή στα γεγονότα του ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, η διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ομοσπονδία ευρωπαϊκών σωματείων, οι αποφάσεις των αθλητικών δικαστηρίων και μια επιστολή με συστάσεις της επιτροπής που επιδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και η διοίκηση της ΕΠΟ στο μεγαλύτερο της μέρος αγνόησε.