Α. Στάβερης: Επενδύσεις 700 εκατ. στην υπερ-υψηλή ευρυζωνικότητα
Ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών στο Liberal

Α. Στάβερης: Επενδύσεις 700 εκατ. στην υπερ-υψηλή ευρυζωνικότητα

Τις ιδιαιτερότητες του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ που «τρέχει» στη χώρα ύψους 700 εκατ. ευρώ  για την ανάπτυξη υποδομών υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadhand (UFBB), καθώς επίσης και το ισχυρό ενδιαφέρον που καταγράφεται από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστικές και του ενεργειακού κλάδου υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal Markets.

O κ. Στάβερης επισημαίνει τη σημασία του 5G και της ταχείας ανάδειξής του, ενώ αναφέρεται και στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» για τους μόνιμους κατοίκους περιοχών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες που προωθούνται από το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για τους πολίτες, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θέτουν τη χώρα μας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

- Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσατε την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband, το UFBB. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Πρώτα πρώτα θα ήθελα να πω πως με τη δημοσίευση της πρόσκλησης κλείσαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διαδικασία του έργου, το οποίο έχει συγκεντρώσει ισχυρό ενδιαφέρον από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σε εξέλιξη στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και με τη δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 300 εκατ.

Θα αναμείνουμε τις προσφορές και με βάση τις ημερομηνίες που έχουμε ήδη δημοσιεύσει θα προχωρήσουμε άμεσα στην αξιολόγησή τους στην ανακήρυξη των προτιμητέων αναδόχων και, τέλος, στις υπογραφές των συμβάσεων.

- Ποιες είναι οι διαστάσεις και οι ιδιαιτερότητες του έργου;

Γνωρίζετε πως τέτοια έργα είναι πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά. Πρόκειται για 750.000 συνδέσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά πλάνα των παρόχων.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο με τους υπόλοιπους πολίτες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Όπως διδαχθήκαμε όλοι από την πανδημία, η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, για τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, για την απασχόληση.

Νομίζω άλλωστε πως όλες οι έρευνες που έχουν γίνει συγκλίνουν στη διαπίστωση πως το εγγύς μέλλον θα είναι υβριδικό, με τη φυσική και την ψηφιακή παρουσία να αλληλοσυμπληρώνονται.

Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να έχουν όλοι πρόσβαση σε υψηλών επιδόσεων υποδομή. Το UFBB θα δίνει ταχύτητα 100 Mbps μέσω δικτύων οπτικών ινών με δυνατότητα αναβάθμισης στο 1 Gigabit.

Το UFBB, μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή oι διάδρομοι 5G στους αυτοκινητοδρόμους, η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων, η επιδότηση ενδοκτιριακών υποδομών και το έργο των μικροδορυφόρων, συνιστούν μια ομπρέλα συντονισμένων δράσεων που θα επιτρέψουν τη γρήγορη μετάβαση της χώρας στην λεγόμενη “Κοινωνία των Gigabit”.

Θα επιτρέψουν την υλοποίηση ακόμα περισσότερων σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

- Δεν θα λειτουργούν αυτά τα δίκτυα ανταγωνιστικά στο 5G;

Σε καμιά περίπτωση, αντίθετα και εδώ έχουμε ένα φαινόμενο αλληλοσυμπλήρωσης.

Βεβαίως, ολοκληρώσαμε σε χρόνο-ρεκόρ όλη την προετοιμασία για τη δημοπράτηση των αδειών 5G από την ΕΕΤΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέσα σε λίγους μήνες ολοκληρώσαμε έναν μαραθώνιο με ρυθμό δρόμου ταχύτητας των 100 μέτρων.

Θέσαμε τις βάσεις για την ανάδειξη της 5G καινοτομίας με το ταμείο «Φαιστός» και για όλα αυτά έχουμε αποσπάσει τα εύσημα διεθνών φορέων.

Το 5G δεν είναι μόνο πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά πολλά περισσότερα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, την υγεία, τη μεταποίηση εξαιτίας των εφαρμογών που θα δημιουργηθούν και θα βασίζονται σε αυτό.

Οπότε η απάντηση είναι πως αντί ανταγωνισμού βλέπουμε συνέργειες και νέες τεχνολογικές δυνατότητες.

- Μιλώντας για τεχνολογικές δυνατότητες ας πάμε σε κάτι άλλο, τις “Λευκές Περιοχές” για τους μόνιμους κατοίκους οικισμών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα. Πρόσφατα ανακοινώσατε μια νέα πρωτοβουλία, πείτε μας περισσότερα για αυτήν.

Πράγματι, υλοποιήσαμε ένα σχέδιο απλοποίησης της διαδικασίας μέσω της οποίας εκείνοι που δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη μπορούσαν να κάνουν χρήση του σχετικού προγράμματος για τις λευκές περιοχές.

Συνολικά, 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία μέσα από μια πλατφόρμα του gov.gr.

Όπως και σε άλλες υπηρεσίες του gov.gr συνδυάζουμε δεδομένα από διάφορες πηγές, πάντοτε βεβαίως με τη ρητή συγκατάθεση των πολιτών, προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους χωρίς άσκοπες διαδικασίες που πολλές φορές τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν χρήση υπηρεσιών που δικαιούνται.