Σίγουρα χρειαζόταν ο νόμος για τις διαδηλώσεις;

Εγώ τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα γιατί φαγώθηκε η κυβέρνηση να φέρει τον νόμο για τις διαδηλώσεις. Δεν διαφωνώ ούτε με την λογική του ούτε με τις επιμέρους διατάξεις του, το ξεκαθαρίζω. Όμως δεν καταλαβαίνω τι χρειαζόταν τώρα. Αφού δεν θα εφαρμοστεί. Τουναντίον, ενδέχεται να μεταβληθεί στα καλά του καθουμένου σε αιτία διαδηλώσεων και συγκρούσεων στους δρόμους. Για ποιο λόγο;

Καταλαβαίνω ότι ο νόμος είναι μέσα στην λογική του Κυριάκου, που θέλει μια οργανωμένη και ορθολογική κοινωνία στο κράτος που διοικεί. Καταλαβαίνω ότι καλύπτει ένα νομοθετικό κενό, δεν γίνεται η χώρα με τις περισσότερες διαδηλώσεις στην Ευρώπη να μην έχει θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει. Καταλαβαίνω ότι το πνεύμα του νόμου προσπαθεί να δώσει την τελευταία ευρωπαϊκή πινελιά στην Αθήνα, που όταν μπλοκάρεται από διαδηλωτές θυμάται το βαλκανικό της παρελθόν. 

Όλα αυτά τα καταλαβαίνω απολύτως. Και θεωρώ σαχλαμάρες όσα λέει ο Ραγκούσης για νόμο που θυμίζει χούντα, σιγά μην κατεβάσει ο Κυριάκος και τα τανκς. Μόνο ο Καμένος ήταν έτοιμος να το κάνει, αλλά για να διαφυλάξει την εσωτερική ειρήνη βέβαια. Όταν ο νόμος λέει πως οι λίγοι διαδηλωτές θα καταλαμβάνουν μια λωρίδα, οι περισσότεροι δύο κι αν είναι πολλοί ας κλείνουν τον δρόμο, αυτό θυμίζει μάλλον ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση παρά χούντα.

Το θέμα δεν είναι ο Σύριζα και ο Ραγκούσης. Στο χάλι που είναι αυτοί, ούτε αγορανομική διάταξη δεν μπορούν να αμφισβητήσουν. Το θέμα είναι το ΚΚΕ. Το μοναδικό κόμμα που έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί ακόμα κόσμο και να κάνει πορείες και συγκεντρώσεις. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να πάει σε μετωπική σύγκρουση με το ΚΚΕ; Αν το έχει αποφασίσει, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τον λόγο.

Ο ίδιος ο Κουτσούμπας είχε πει σε ένα κανάλι, «θα δηλωθώ εγώ υπεύθυνος των διαδηλώσεων κι ας έρθουν να με πιάσουν». Αλήθεια θα πάνε να τον πιάσουν; Διότι το ΚΚΕ θα κάνει μια διαδήλωση που θα παραβιάζει επίτηδες τον νόμο, μόνο και μόνο για να υπάρξει σύγκρουση με την αστυνομία και συλλήψεις. Θα βάζει και κάποια από τα μετωπικά του σχήματα να το κάνουν κάθε τόσο. Και θα βρεθεί η κυβέρνηση μπροστά στο δίλημμα «αφήνω τον νόμο στα χαρτιά από την πρώτη μέρα ή τον εφαρμόζω και ότι γίνει»; 

Θα μου πείτε, μα οι μαγαζάτορες… μα η ταλαιπωρία των οδηγών… μα ο εκσυγχρονισμός των ηθών μας… κλπ. Κι επίσης ότι δεν γίνεται αισχρές μειοψηφίες να καταπιέζουν πλειοψηφίες και ότι τα ίδια λέγαμε για τον νόμο περί καπνίσματος αλλά εφαρμόστηκε και όλα τα συναφή. Τα ακούω όλα αυτά, αλλά προσωπικά δεν παύω να θεωρώ την παρέμβαση αυτή περιττή για τους καιρούς που ζούμε. Είθε να κάνω λάθος.