Το σχέδιο απόφασης του Eurogroup

Του Νίκου Φιλιππίδη

Ούτε μια λέξη για την ποσοτική χαλάρωση και την προοπτική ένταξης σε αυτήν δεν περιελάμβανε το σχέδιο δήλωσης για την Ελλάδα, που τελικά δεν εκδόθηκε, στο τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμπτωση ή όχι, αλλά ούτε η χτεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την παραμικρή αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση.

Προφανώς είτε τα ηγετικά στελέχη μέλη της κυβέρνησης κοροϊδεύουν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας, είτε όλοι μαζί κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό.

Συγκρίνοντας τα δύο κείμενα, δύσκολα θα βρει κανείς σημεία που να συγκρούονται. Τζίφος δηλαδή η χτεσινή «επαναστατική γυμναστική» στα κομματικά όργανα. Σχεδόν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγραψαν μια ανακοίνωση που κουμπώνει στην πιθανή απόφαση της 15ης Ιουνίου.

Μάλιστα διαπιστώνεται εύκολα ότι έχουν πολλά κοινά σημεία.

Καταρχήν και στα δύο επισημαίνεται (στο ένα ως απόφαση και στο άλλο ως αίτημα) ότι στόχος είναι η διευκόλυνση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό δηλαδή που λέει εδώ και μια εβδομάδα ως εθνικό στόχο και ο πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση της ΠΓ αναφέρεται ότι «με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις». Περίπου το ίδιο αναφέρει και η πρώτη σελίδα του σχεδίου δήλωσης του Eurogroup που συγχαίρει την Ελλάδα για την ψήφιση των μέτρων και την υιοθέτηση σειράς μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση αλλά περιλαμβάνει το σχέδιο κειμένου του Eurogroup είναι η δέσμευση – την οποία μάλιστα καλωσορίζει – για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όχι 2020 ή 2021 που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αλλά μέχρι το 2022! Το παράξενο είναι ότι τον στόχο για πρωτογενή κατά μέσο όρο της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, τον απέρριψε από το κείμενο το ΔΝΤ.

Κατά τα άλλα, τα μέτρα για το χρέος, αναφέρεται ρητά ότι δεν θα επιβαρύνουν τα Κράτη Μέλη και θα εφαρμοσθούν μόνο εάν χρειαστεί, αφού υπολογισθούν οι προβολές για τον ρυθμό ανάπτυξης και την απόδοση των μεταρρυθμίσεων, ενώ περιλαμβάνουν:

-Την μείωση του επιτοκίου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της δεύτερης αξιολόγησης.

-Τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών του 2014 από την ελληνική αγορά ομολόγων και της ΕΚΤ έως το 2017 από τα ελληνικά ομόλογα του δικού της χαρτοφυλακίου.

-Επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF του δεύτερου προγράμματος.

Το πόσο κοντά στο τελικό κείμενο της απόφασης βρίσκεται το σχέδιο κειμένου του Eurogroup, φαίνεται από το γεγονός ότι περιλαμβάνει ακόμα και τη γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, με εξέταση ανά 5ετία, βάση της οποίας θα ενεργοποιούνται εφόσον χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για το χρέος.  

Το πιο άσχημο για την κυβέρνηση και τα μέλη της ΠΓ είναι ότι στην τελευταία παράγραφο της απόφασης (που δεν εκδόθηκε), υπάρχει αναφορά στον προσδιορισμό σε προσεχές Euroworking Group των μέτρων που θα περιλαμβάνει η Τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Κάτι ακούγεται για σαρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και δικαστικό σώμα, αλλά σε αυτό θα επανέρθουμε...