Σαμπάνιες και παράσημα

Καμιά εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί ότι στην Κουμουνδούρου μόνο που δεν άνοιξαν σαμπάνιες για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός και πρώην (;) αδελφοποιτός του προέδρου, ο κ. Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο για πλημμέλημα! Δεν ανέμεναν κάτι άλλο. 

 Οι σαμπάνιες δικαιολογούνται για τη …προνοητικότητα που επέδειξαν στο σωστό χρόνο και πέρασαν τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, άρον άρον πριν από τις εκλογές και που όλως τυχαίως αφορούσαν και το άρθρο 259 για την παράβαση καθήκοντος, που υπέπεσε στην κατηγορία του πλημμελήματος.   

 «Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον, παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη» αναφέρει το άρθρο, βάσει του οποίου παραπέμπεται ο πρώην υπουργός.  

 Διαβάζοντας την πλήρη διατύπωση του εν λόγω άρθρου, γίνεται αντιληπτό πόσο αποστεώνεται και απαξιώνεται η κατηγορία, όταν κρατάμε μόνο τη φρασούλα «παράβαση καθήκοντος».  

 Το τι έγινε σε εκείνον τον περίφημο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τα ράντζα, και τις βαλίτσες με τις αλλαξιές και τις οδοντόβουρτσες, το γνωρίζουν πιθανοί και απίθανοι άνθρωποι που βρέθηκαν τότε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα. 

Ένας εξ αυτών έστειλε τον κ Νίκο Παππά με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες του, στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου. Ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν ήταν ούτε πολιτικός εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε προσωπικός εχθρός του κ. Παππά. Φίλτατος ήταν. Επί χρόνια ο επονομαζόμενος και «κόκκινος εργολάβος» συνέτρεξε για τους σκοπούς της προεδρικής ομάδας  του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν του βγήκε σε καλό, αφού θα βρεθεί στο ίδιο εδώλιο κι αυτός, ως συνεργός.  

 Η «υποχρέωση» του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει τον πρώην υπουργό και φίλο,  δεν εξαντλείται στη μια και μοναδική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία απουσιάζει ακόμη και το όνομα «Ν. Παππάς». Αυτή η υποχρέωση θα γίνεται όλο και πιο πιεστική και επιτακτική.  Η παραδοξότητα, του να καυχιούνται για το αποτέλεσμα και να κρύβουν μέχρι…ανυπαρξίας τον «αρχιτέκτονά» του, δεν έχει μέλλον.  Ούτε μπορούν να προσεύχονται, ο Νίκος Παππάς να παραιτηθεί, για να προχωρήσει το καραβάνι προς τις εκλογές χωρίς τη συντριπτική – για το κόμμα του και τον ίδιο -  εικόνα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Ο σικελικής έμπνευσης διαγωνισμός - για να παραφράσουμε το Γιάννη Ραγκούση όταν ως «ΠΑΣΟΚ – ΠΑΣΟΚ» εξαπέλυε τους μύδρους του κατά Τσίπρα- Καμμένου και Παππά – ήταν η απολυταρχική επιλογή μιας κλειστής πολιτικής ομάδας που δρούσε με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να μείνει για πάντα, ξεχαρβαλώνοντας τους αρμούς της εξουσίας. Εξελίχθηκε, κατά την προφητεία Ραγκούση τότε  και σύμφωνα με την κρίση της δικαιοσύνης σήμερα, «ποινικά ελεγκτέα» και μπορεί να αποδειχθεί το καμπανάκι που θα θυμίζει πόσο σύριζα στον καθεστωτισμό κινήθηκε η χώρα επί 4,5 χρόνια.