Rafale: «Υπερηχητικές ριπές ανέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Rafale: «Υπερηχητικές ριπές ανέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Με το ΦΕΚ 8/Α/15-1-2021 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4766/2021 με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale. Εντός του 2021 αναμένεται η παραλαβή των έξι πρώτων ετοιμοπόλεμων αεροσκαφών.

H ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, από την Ελληνική Βουλή, συνδυαζόμενη με τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει επιτύχει το τελευταίο διάστημα μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υιοθετούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις και εκφράζουν αλληλεγγύη τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο, στέλνουν το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με, οικονομικές και όχι μόνο, συνέπειες.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε ένα, καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης επέκρινε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «θα κριθούν από την Ιστορία. Διότι τα επιχειρήματα κάτω από τα οποία μπήκε αυτό το 'όχι' τους, μόνο ως αστεία μπορεί να ακουστούν». Αντίθετα, είπε πως «το 'ναι' με τους πολλούς αστερίσκους που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοδεχούμενο».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, έφερε σε δύσκολη θέση τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, όταν τον ρώτησε χαρακτηριστικά: «Τι προέχει; η ιδεολογική σας φιλοσοφία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, ή αντιμετώπιση της απειλής; Φαίνεται να υπερισχύει η άποψή σας για το ΝΑΤΟ και αυτό με ανησυχεί σφόδρα. Από τη στιγμή που συμφωνούμε ποιος είναι απέναντί μας (εννοεί την Τουρκία), θα πρέπει όλοι μας να παραμερίσουμε τα υπόλοιπα και να ασχοληθούμε με αυτό, ειδικά αυτή τη χρονιά» παρατήρησε .

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου χαρακτηριστικά αναφέρει, «από το ερχόμενο καλοκαίρι και για τα επόμενα δύο χρόνια δεκαοχτώ «υπερηχητικές ριπές ανέμου» -αυτή είναι η μετάφραση του Rafale στην ελληνική γλώσσα- με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπταμένους Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο, θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους».

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν άφησε ασχολίαστη την αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ περί «μονοψώνιου» στο πρόγραμμα εξοπλισμού και του απάντησε: «οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αμερικανικά αεροσκάφη, ιταλικά μεταγωγικά αεροσκάφη, γαλλικά, βρετανικά πλοία… σύγχρονες πυραυλακάτους, γερμανικά άρματα μάχης… γερμανικά υποβρύχια, ισραηλινά μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα πολλά άλλα οπλικά συστήματα». Εξήγησε πως το θέμα που υπάρχει με το ΝΑΤΟ, είναι σε σχέση με ρωσικά οπλικά συστήματα, «εάν έχουμε και από αυτά, όπως τα οπλικά και πυραυλικά συστήματα TOR-M1, OSA και S-300 στην κατάσταση που είναι. Συνεπώς μόνο για μονομέρεια δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ελληνικό αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Η παράταξη της ΝΔ στηρίζει διαχρονικά και σθεναρά τις ένοπλες δυνάμεις ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών. Χαρακτήρισε το 2021 ως μια ξεχωριστή χρονιά που αποτελεί ένα έτος-ορόσημο όπου το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει στοιχεία ωριμότητας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε: «Μπροστά μας έχουμε δύο εμβληματικά νομοσχέδια: την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας προς τα δυτικά κατά 12 ναυτικά μίλια και σήμερα την απόκτηση των 18 Rafale, ενός ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο αγοράζεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και αλλάζει τις ισορροπίες προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης επεσήμανε ότι «οι πύραυλοι τύπου Meteor που διαθέτουν, δίνουν τη δυνατότητα απόλυτης υπεροπλίας στο Αιγαίο». Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις που κλήθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και έδωσαν την απάντηση που έπρεπε στην Τουρκία, με τον τρόπο που έπρεπε, το προηγούμενο δύσκολο διάστημα.

Ποιες είναι όμως οι νέες ισορροπίες στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Ευρωπαϊκά σύνορα με την αγορά και ένταξη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας των 18 Rafale, στην πιο προηγμένη εκδοχή τους (την F3R) και πως εξηγούν, τα Rafale, το παρατσούκλι «gamechangers»;

Πέραν των γνωστότερων οπλικών και άλλων συστημάτων που διαθέτει το μαχητικό Rafale έχει και άλλους «άσους» που θα συμβάλουν στη «θωράκιση» του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής που αποτελούν παράλληλα και Ευρωπαϊκά Σύνορα.

Τα εξελιγμένα συστήματα του αεροσκάφους του επιτρέπουν να εντοπίζει πολλαπλούς στόχους. Έχει δυνατότητα να παρακολουθεί και να εγκλωβίζει 40 στόχους την ιδία στιγμή, και μάλιστα έχει δυνατότητα να πλήξει έως 8 από τους πιο επικίνδυνους στόχους ταυτόχρονα. 

Το ηλεκτροπτικό του σύστημα και ο αισθητήρας υπερήχων (OSF) που έχει στο ρύγχος του που επιτρέπει στο μαχητικό να εγκλωβίζει παθητικά τους εχθρικούς στόχους και τροφοδοτεί με στοιχεία βολής την τεράστια γκάμα πυραύλων που φέρει το γαλλικό μαχητικό, την ώρα που ο «αντίπαλος» δεν έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί. Αυτό συνιστά κορυφαίο πλεονέκτημα του Rafale σε επιχειρησιακό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο νέος πύραυλος Meteor, που φέρουν τα Rafale, είναι όπλο αέρος με την εμβέλεια να προσεγγίζει τα 100 χλμ., και σε συνδυασμό με τους πυραύλους SCALP-ΕG και τους αντιπλοϊκούς AM-39 Exocet δικαιολογούν πλήρως το παρατσούκλι του "game changer" εν προκειμένω των ισορροπιών του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ανωτέρω πύραυλοι σε συνδυασμό με τον Ινδορωσικό πύραυλο BrahMos-NG με εύρος περίπου 290 χιλιομέτρων, ταχύτητα 3,5 Mach και μήκος 5 μέτρα μπορεί να αναπτυχθεί και στα Rafale όπου τους δίνουν ακόμη μια νέα διάσταση ως επιχειρησιακά εργαλεία πέραν της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της Μέσης Ανατολής.

Oι ινδο-ρωσικοί πύραυλοι BrahMos, γράφει το eurasiatimes.com, αναμένεται να αναπτυχθούν στα 36 Rafales που απέκτησε η Ινδία μετά από τις απαραίτητες βελτιώσεις και μπορεί να αναπτυχθεί ως πύραυλος επιφανείας/επιφανείας ή κατά χερσαίων στόχων, από εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες .

Η Ελλάδα αγόρασε 18 Rafale τα οποία θα μπορούσαν επίσης να εξοπλιστούν με αντίστοιχους πυραύλους. Επιπροσθέτως, μπορεί να εξοπλίσει αρκετές πλατφόρμες της με τους συγκεκριμένους πυραύλους, με όπλο την εκκολαπτόμενη σχέση της με την Ινδία. Οι ΗΠΑ, λόγω γεωπολιτικών στρατηγικών επιλογών τους δεν θα φέρουν αντίρρηση, εξαιτίας της προβληματικής σχέσης της Ινδίας και της Κίνας.

Τα 18 νέα Rafale φέρουν το περίφημο σύστημα σύζευξης δεδομένων link 16 που επιτρέπει στο Rafale να διαμορφώνει μια ενοποιημένη εικόνα του πεδίου της μάχης την οποία διαμοιράζει σε όλες τις πλατφόρμες, στα F-16 Viper, στα επίγεια και ιπτάμενα ραντάρ, στις φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, και ενώ έχουν κλειστά ραντάρ παίρνουν εικόνα σε real time από το link σύζευξης.

Το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra δεν είναι εύκολο να εγκλωβιστεί ακόμα και από το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και «τυφλώνει» όχι μόνο τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας αλλά και εχθρικά μαχητικά και με τα όπλα που έχει μπορεί να καταρρίπτει αεροσκάφη ακόμα κι από απόσταση 60 χιλιομέτρων. 

Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ αναχαίτισε τις Τουρκικές φιλοδοξίες και κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και όσο οι Τούρκοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μαχητικά με drones και ότι οι S-400 δεν βλέπουν τα Rafale η θέση ισχύος της Ελλάδας όλο και θα βελτιώνεται.

Μέσα σε ένα τετράμηνο αφότου ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η Ελλάδα καταφέρνει να αποκτήσει 18 υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα «που χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντασης και κρίσης με τη γείτονα χώρα. Αυτή ήταν και η δικαιολογητική βάση για να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην απόκτηση των 18 αεροσκαφών» τόνισε στη Βουλή ο Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο λόγω της άριστης σχέσης που διατηρεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αγορά των Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την υπογραφή των συμβάσεων και δεν αποκλείεται να έχει στις αποσκευές της και μια νέα καλύτερη προσφορά για τις φρεγάτες Belharra. Η συμφωνία για την αγορά των Rafale αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ισχυροποιεί του αμυντικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Γαλλία.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η ανάγκη κάλυψης δύο θεάτρων επιχειρήσεων (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος) προσδίδει στρατηγική και Ευρωπαϊκή βαρύτητα στις επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντίθετα, η Τουρκία είναι κεντρικά τοποθετημένη ως προς τα δύο αυτά θέατρα επιχειρήσεων. Επομένως, η Ελλάδα μπορεί να δράσει κεντρικά μόνο από την Ηπειρωτική χώρα. Στην Ανατολική Μεσόγειο η χώρα μας πρέπει να δράσει περιφερειακά εξαπολύοντας από την επικράτεια της αεροπορικές δυνάμεις προς την θαλάσσια αυτή περιοχή υπερασπιζόμενη, όχι μόνο, τα Ελληνικά, αλλά παράλληλα, και τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα Rafale είναι τα ιδανικά μαχητικά για αυτό διότι διαθέτουν ικανή εμβέλεια ώστε να εκτελέσουν τις αποστολές τους πάνω από το θαλάσσιο περιβάλλον και να επιστρέψουν με ασφάλεια. Τα Rafale έχουν την εμβέλεια που τους επιτρέπει να επιχειρήσουν σ' αυτό το περιβάλλον. Είναι ικανά να καλύψουν 3200-3700 χλμ με όλες τις εξωτερικές δεξαμενές (έως 5) και πλήρη φόρτο. Η απόσταση Αθήνα-Λάρνακα είναι 950 χλμ, ενώ από Κρήτη η Λάρνακα είναι περίπου 800 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκτελεστούν αποστολές προς την Κύπρο σε σύντομο χρόνο και αποφεύγοντας κάποιον ανεφοδιασμό εκεί, να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στα βάθη της Μέσης Ανατολής και να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ τα RAFALΕ θα εντάσσονται στον αεροπορικό στόλο, το πρώτο F-16 που αναβαθμίστηκε σε Block 70 Viper στην ΕΑΒ, δοκιμάζεται στην Τανάγρα και στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινά την υπερατλαντική πτήση για το Τέξας όπου θα υποστεί δοκιμές στα νέα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί, ενώ πίσω στην ΕΑΒ θα ξεκινά η γραμμή παραγωγής της μετατροπής των 84 F-16 σε VIPER. Παράλληλα προχωρά και το σχέδιο αναβάθμισης των 38 παλαιότερων F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced, για να γίνουν όπως αυτά που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Αράξου.

Γίνεται λοιπόν σαφές προς όλες τις πλευρές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση της ΝΔ, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρουν, μπορούν και υπερασπίζονται εμπράκτως τα Εθνικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα επεκτείνουν και διασφαλίζουν την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στα 12 ν.μ. και θα παραδώσουν στις επόμενες γενεές μια Ελλάδα πιο Ισχυρή και πιο Μεγάλη.

*Ο Καπώνης Βασίλης είναι Οικονομολόγος, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΟΝΝΕΔ