Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Κυριάκου για τις επόμενες εκλογές; Τα είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Είτε θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο τώρα με πάνω από 200 ψήφους για να ισχύσει αμέσως, είτε θα τον αλλάξει μόνη της η ΝΔ και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι διπλή. Μια αναμέτρηση με απλή αναλογική και μια με τον εκλογικό νόμο του Κυριάκου που θα εξασφαλίζει ισχυρές κυβερνήσεις, εφόσον βέβαια το πρώτο κόμμα θα πάρει ένα λογικά υψηλό ποσοστό.

Δεν είπε και καμιά μεγάλη σοφία ο άνθρωπος, το αυτονόητο εξέφρασε. Με απλή αναλογική, κυβέρνηση δεν φτιάχνεται. Οπότε εκ των πραγμάτων θα πάμε σε επαναληπτικές. Πότε; Μα το 2023. Διότι κι αυτό το ξεκαθάρισε. Δεν έχει καμιά διάθεση εκλογικού αιφνιδιασμού, θα εξαντλήσει την τετραετία του. Όπα, εδώ ας κάνουμε μια μικρή στάση, διότι τα πράγματα μπερδεύονται λιγάκι. Προφανώς δεν υπάρχει πρωθυπουργός στον πλανήτη που θα μιλήσει για νέες εκλογές τρεις μήνες μετά από τον θρίαμβο του. Άλλο όμως τι λέει κι άλλο τι σκέφτεται.

Δεν έχω καμιά πληροφορία, την απλή λογική επιστρατεύω. Σήμερα η ΝΔ είναι 15 μονάδες μπροστά από τον Σύριζα και ο Κυριάκος ως ηγέτης 20 μπροστά απ' τον Τσίπρα. Τέτοιες θηριώδεις διαφορές δεν μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν, εκτός κι αν η κυβέρνηση αποδειχθεί θαυματουργή και πολύ τυχερή, με την αντιπολίτευση να αποδεικνύεται ντιπ ανίκανη. Είναι πιθανό κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, η λογική λέει πως οι διαφορές αυτές θ' αρχίσουν σιγά-σιγά να σμικρύνονται.

Υπάρχει ένα δεύτερο αξίωμα. Σε επαναληπτικές εκλογές, ο νικητής της πρώτης αναμέτρησης ξανακερδίζει σε λίγες βδομάδες, διευρύνοντας μάλιστα την νίκη του. Υπάρχει και τρίτο δεδομένο: Ο «άχαστος» Τσίπρας έχει ήδη χάσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, παραμένει όμως αδιαφιλονίκητος αρχηγός του Σύριζα. Αν χάσει όμως άλλες δύο, τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γι αυτόν. Με πέντε συνεχόμενες ήττες στο κεφάλι του, θα παραμείνει αρχηγός; Και αν εξουδετερωθεί ο ίδιος ο Αλέξης, τότε δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της «στρατηγικής ήττας» του Σύριζα;

Κοντολογίς, ο Κυριάκος δεν έχει κανέναν λόγο να εξαντλήσει την τετραετία. Ίσα-ίσα έχει κάθε λόγο να κάνει έναν σχεδιασμό διατήρησης της μεγάλης διαφοράς με τον Σύριζα για δυο χρόνια και μετά να πάει σε εκλογές πριν αρχίσει η πραγματική φθορά του. Στόχος του θα είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου μια και καλή. Δεν αναφέρομαι σε εκλογές στο κοντινό μέλλον, αλλά γιατί όχι το 2021 που θα γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας και η πατρίδα θα χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα κλείνοντας τις εκκρεμότητες του παρελθόντος;

Και μη με κατηγορήσετε ότι αποκαλύπτω κανένα επτασφράγιστο μυστικό. Στην Κουμουνδούρου αυτό ακριβώς περιμένουν. Και το περιμένουν με τρόμο, γιατί δεν έχουν τίποτα να αντιτάξουν.