Πολιτικός βόθρος, εν μέσω βιβλικής καταστροφής

Να κατανοήσω πως στην πολιτική είναι σύνηθες φαινόμενο η πολιτική εκμετάλλευση φυσικών καταστροφών. Να δεχτώ και τις υπερβολές που πολλές φορές συνοδεύουν αυτήν την κριτική. Η αντιπολίτευση κάπως έτσι είθισται να λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αυτό όμως που γίνεται από χθες έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του ακραίου αντιπολιτευτικού λόγου και έχει εισέλθει στον χώρο της κοινής αλητείας. Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, υποδυόμενο τον «αγανακτισμένο» πολίτη, εξύβρισε με αγοραίες εκφράσεις τον πρωθυπουργό. Σε μηδέν χρόνο, όλος ο εσμός των συριζοτρόλ, συντονισμένα, αναπαρήγε επί πολλές ώρες αυτήν την χυδαία έκφραση. Και από κοντά βουλευτές του κόμματος που επικαλούμενοι την δράση των συριζοτρόλ μιλούσαν για λαϊκή αγανάκτηση.

Μάλιστα το στέλεχος-υβριστής έδωσε συνέντευξη και στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο». Ο πλήρης ευτελισμός της πολιτικής. Ακόμα και στην πολωμένη δεκαετία του '80 τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξετράπησαν σε προσωπικές ύβρεις κατά των πολιτικών αντιπάλων τους. Υπήρχε ένα όριο στην αντιπαράθεση τους. Να θυμηθούμε πως όταν ο Α. Παπανδρέου αποκάλεσε το 1984 τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη», αυτός ο χαρακτηρισμός θεωρήθηκε ακραίος. Με την σημερινή κατάντια των συριζοτρόλ θα περνούσε απαρατήρητος.

«Μα ο Α. Τσίπρας τηρεί μια μετριοπαθή στάση» θα αντιτείνει ο αναγνώστης. Φυσικά, αλλά και στους εμβολιασμούς, έστω με χαρακτηριστική καθυστέρηση, έστω με αστερίσκους, τάχθηκε υπέρ. Την ίδια στιγμή όμως πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανενόχλητα προπαγάνδιζαν κατά των εμβολιασμών συμπορευόμενα με τους «ψεκασμένους». Έχω την εντύπωση πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μια κατανομή ρόλων, ώστε να «ψαρεύουν σε όλα τα νερά».

Το ίδιο ακριβώς φαίνεται πως συμβαίνει και σήμερα με τις πυρκαγιές. Ο Τσίπρας «υπεράνω», αλλά ο όχλος υβρίζει ανενόχλητος.

Εδώ και καιρό στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι μόνον. Έχουν βάλει στο στόχαστρο και την οικογένεια του. Γιατί; Διότι βλέπουν πως μετά από δύο χρόνια ελάχιστα έχει φθαρεί και υπερτερεί σε δημοτικότητα του Α. Τσίπρα με διπλάσιο ποσοστό, ο οποίος παλεύει με τον κ. Κανένα για την δεύτερη θέση σε έναν αγώνα αμφίρροπο. Συνεπώς, με αφορμή τις πυρκαγιές, η εντολή έχει δοθεί. «Πυροβολήστε» τον Μητσοτάκη. Πάντα αυτές οι αποστολές ανατίθενται σε κάποιους ασήμαντους, όπως ο τύπος από την Εύβοια. Ο στρατός των τρολ έχει οπλίσει και περιμένει. Κάπως έτσι συνέβη και ο όλος ο βόθρος ήρθε στην επιφάνεια. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ούτε ένας -το τονίζω ούτε ένας- βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε να διαχωρίσει την θέση του από αυτήν την αλητεία. Για να μην μιλήσω για τους ισαποστάκηδες, γυναίκες και άνδρες, που αναλίσκονται στα «ναι μεν, αλλά…». Η ουδετερότητα είναι ανήθικη σε τέτοιες στιγμές.

Λένε πως στις οριακές καταστάσεις αποκαλύπτονται οι χαρακτήρες. Και στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα είναι δευτερευόντως πολιτικό. Πρωτίστως είναι ανθρωπολογικό. Έχουμε να κάνουμε με υπανθρώπους.