Πολίτες αντί για οικόσιτα και νόμοι αντί για ευχές

Του Αντώνη Πανούτσου

Όχι «δεν έφτασε η ώρα για τις μεγάλες θεσμικές τομές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχεθεί» όπως χθες είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή. Όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί κανένας δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει «μεγάλες θεσμικές αλλαγές». Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για να σκίσει τα μνημόνια, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να φέρει επενδύσεις και να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές. Αποδείχτηκε  ικανός για να φέρει νομοσχέδια για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, τον αυτοπροσδιορισμό του φύλλου, το πανεπιστημιακό άσυλο και όλα αυτά τα θέματα που μια εναλλακτική παρέα έχει δουλέψει πάνω από ρακόμελα σε ατελείωτες συζητήσεις στα κουτούκια. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι μια παρέα εναλλακτικών που μπορούν να κλείσουν τρία κουτούκια σε ένα βράδυ αλλά όχι μία επένδυση στα τέσσερα χρόνια.

Τα οποία δικαιωματικά νομοσχέδια δεν είναι αρνητικά και το ίδιο ισχύει με την αναθεώρηση του Συντάγματος Αλλά όταν Αμερική και Ρωσία συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι μπανανία,  ληστείες γίνονται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, το φλέγον θέμα να γίνει η ψήφιση της «εποικοδομητικής ψήφος δυσπιστίας» και η «απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών» είναι υποκριτικό.

Η ΝΔ είδε την κίνηση αντιπερισπασμού του ΣΥΡΙΖΑ με κίνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κινδυνεύει όμως να κάνει ένα λάθος. Να δώσει την προσοχή της στην συζήτηση για το Σύνταγμα. Σε μια λογική πλειστηριασμού που ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέτει θέμα για  «Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο» και η ΝΔ θα θέτει για αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέτει «Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό» και η ΝΔ θα θέτει θέμα αλλαγής του άρθρου 106 με  στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον. Χτυπημένη δηλαδή από την ασθένεια του κοινοβουλευτισμού που είναι το debate η ΝΔ θα αυτοαποθεώνεται τι ωραία τα λέει για την αλλαγή του Συντάγματος. Την ίδια ώρα που οι πολίτες θα μουτζώνουν και τα δύο κόμματα ότι ζούνε στην κοσμάρα τους και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται εκεί έξω. .

Το πρόβλημα εκεί έξω δεν είναι το 16, το 66 και το 116 άρθρο του Συντάγματος αλλά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η υπερφορολόγηση και η έλλειψη ασφάλειας.  Η οποία έχει ξεφύγει τόσο που τα τρόλεϊ να αλλάζουν δρόμο για να αποφεύγουν τις μολότοφ στην Πατησίων και τα λεωφορεία να αλλάζουν διαδρομή για να μην τρώνε τις πέτρες που ρίχνουν οι πιτσιρικάδες στο Καματερό.

Οι στρατηγικές για τις καλές εκστρατείες πρέπει να μπορούν να γραφούν στην πίσω πλευρά ενός τραπουλόχαρτου. Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να ελαφρυνθούν οι φόροι ώστε οι πολίτες να νοιώθουν πολίτες. Και όχι οικόσιτα που πρέπει να τρώνε από το χέρι του κράτους. Το δεύτερο οι νόμοι που ψηφίζονται στην Βουλή και αφορούν την ασφάλεια τους να είναι νόμοι που εφαρμόζονται. Και όχι ευχές που όμορφα θα ήταν να εφαρμοστούν. Και αν το τραπουλόχαρτο δεν χωράει άλλα στην ΝΔ δεν χρειάζεται να στενοχωριούνται. Περάσει, δεν περάσει το άρθρο για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας έξω από το μαγαζί με τα ρακόμελα nobody gives a flying fuck.