Ποιος φέρνει τα λεφτά;

Ποιος φέρνει τα λεφτά;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Όταν γίνουμε Πρωθυπουργοί (sic) θα επιβάλλουμε σε δύο, τουλάχιστον, φορείς να αποκτήσουν έναν εκπρόσωπο Τύπο-Υπεύθυνο Επικοινωνίας ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το να επεξηγεί κάθε φορά αναλυτικά και υπομονετικά τι αφορούν οι αποφάσεις τους. Και αυτοί οι δύο φορείς δεν είναι άλλοι από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σ'αυτό το σημείωμα θα ασχοληθούμε με το δεύτερο αν και όσα θα γράψουμε ισχύουν για κάθε φορέα-όργανο οι αποφάσεις του οποίου βασίζονται σε βαθιά γνώση πολύ σύνθετων και εξειδικευμένων θεμάτων αλλά αφορούν την κοινή γνώμη και γίνονται αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου.

Δεν υπάρχει πιο παρεξηγημένο όργανο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου είναι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, με ανασκαφική εμπειρία και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Είναι γκουρού της αρχαιολογίας τα μέλη του ΚΑΣ, ό,τι καλύτερο διαθέτουμε και διακρίνονται για την άνευ όρων και ορίων φιλοπατρία τους και την επιθυμία τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολιτών στο σήμερα, το τώρα.

Δουλεύουν όλα άψογα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που πραγματοποιεί τις σωστικές ανασκαφές και τις πραγματοσύνες; Όχι βέβαια. Αλλά είναι από τις καλύτερες υπηρεσίες και χωρίς να έχει ακουστεί ποτέ τίποτα για «κάτω από το τραπέζι» διευθετήσεις ζητημάτων, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η δουλειά του ΚΑΣ και των αρχαιολόγων στην υπηρεσία είναι πολύ δύσκολη. Έχουν την υποχρέωση να διαφυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά και να εγγυώνται την πρόοδο της χώρας υποβοηθώντας την υλοποίηση μεγάλων και μικρών ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Όπως ίσως έχει γίνει αντιληπτό αφορμή για το σημείωμα αυτό είναι πάλι τα τελευταία δημοσιεύματα, ειδικά για το θέμα που έχει ανακύψει με το πολυόροφο κτίσμα στου Μακρυγιάννη.

Δεν θέλουμε να μπούμε στην ουσία, ούτε ν'αρχίσουμε την ηθικολογία. Αντιθέτως. Θέλουμε να «γειώσουμε» εντελώς το ζήτημα θέτοντας την απλή ερώτηση: Ποιος φέρνει τους τουρίστες στη χώρα; Γιατί έρχονται όλο και περισσότεροι τουρίστες στη χώρα; Ποιος είναι ο λόγος που θέλουν πάση θυσία να μείνουν έστω και για μια μέρα στην Αθήνα;

Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε. Αν η απάντηση σε αυτές τις απλές ερωτήσεις είναι : το περιβάλλον, ο καιρός και τ'αρχαία τότε δεν χρειάζεται ν'αναλύσουμε κάτι άλλο.

Τα σχολικά βιβλία της υφηλίου είναι γεμάτα με φωτογραφίες του Παρθενώνα ο οποίος είναι και το λογότυπο της Ουνέσκο. Ο Παρθενώνας και τα μνημεία της Ακροπόλεως δεν χρειάζονται διαφήμιση και προβολή. Επισκέπτες από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα έρχονται στην Αθήνα για να δουν από κοντά τα μνημεία που διδάχτηκαν στο σχολείο. Και όσοι ζητούν το χώρο της Ακροπόλεως για γυρίσματα, επιδείξεις μόδας, άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις επιζητούν ένα κομμάτι από τη λάμψη του, από τη διασημότητά του. Κι αν οι μεγαλύτεροι δημιουργοί του κόσμου επιμένουν να ζητούν το χώρο φορτικά είναι γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν το παραχωρεί σε κανέναν.

Αν λοιπόν συμφωνήσουμε ότι τα λεφτά τα φέρνουν και «τα αρχαία» τότε ας αφήσουμε να διαχειρίζονται τη χρήση τους αυτοί που ξέρουν, που έχουν φάει τη ζωή τους στη μελέτη τους. Το όφελος είναι μετρήσιμο, τεράστιο και δημόσιο. Ας σταματήσει η υστερία κάθε τόσο με το ΚΑΣ. Ή έστω το ΚΑΣ ας αποκτήσει, επιτέλους, έναν εκπρόσωπο Τύπου!