Οι έκπτωτοι άγγελοι και το αμερικανικό παράδοξο

Οι έκπτωτοι άγγελοι και το αμερικανικό παράδοξο

Της Μαίρης Βενέτη

Την Παρασκευή η στήλη έκανε εκτενή αναφορά στην πιο ενδιαφέρουσα ίσως ομιλία του Ετήσιου Συνεδρίου του ΔΝΤ, αυτή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ «εξομολογήθηκε» τις ανησυχίες της σε σχέση με το σοβαρό ενδεχόμενο υποβάθμισης ενός μεγάλου μέρους του χρέους της τάξης των 19 τρισ. δολαρίων που έχει συσσωρευτεί στην τελευταία επενδυτική βαθμίδα, σε non investment grade.(σ.σ: σε περίπτωση πάντα που συνεχιστεί η επιβράδυνση).

Να υπενθυμίσουμε ότι η χαμηλότερη βαθμίδα της επενδυτικής κατηγορίας για την S&P και τη Fitch θεωρείται η αξιολόγηση με ΒΒΒ, ενώ για τον Moody's η αξιολόγηση με Baa.

Στη γλώσσα των διαχειριστών, μια επιχείρηση με αξιολόγηση BBB- με αρνητικές προοπτικές και κάτω, ονομάζεται πιθανός έκπτωτος άγγελος, καθώς πλέον έχει περάσει στη σφαίρα της μη επενδυτικής βαθμίδας.

Γι'αυτό και η κίνηση των αξιολογήσεων είναι συνήθως ευαίσθητη για αυτήν την κατηγορία εταιρειών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η υποβάθμιση του rating από BBB- σε BB + οδηγεί στη διεύρυνση του spread κατά μέσο όρο κατά 76bp.

Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό πεσόντων αγγέλων το 2019, δεδομένου ότι το μέγεθος της αγοράς ομολόγων τους ανέρχεται σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ήδη άλλωστε κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των «έκπτωτων αγγέλων» στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι αμερικανικές εταιρείες με αξιολόγηση BBB ανέλαβαν μεγαλύτερο χρέος τα τελευταία χρόνια ελέω των καλών μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και των χαμηλών επιτοκίων που προσέφεραν και θα συνεχίσουν φυσικά να προσφέρουν γενναιόδωρα οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο.

Υπάρχει όμως ένα μικρό παράδοξο στην όλη υπόθεση.

Όταν συγκρίνουμε τα θεμελιώδη μεγέθη των πιστώσεων μεταξύ των εταιρειών BBB, βλέπουμε πιο καθησυχαστικά σημεία στην πιο αδύναμη κατηγορία αξιολόγησης του BBB- . Ο λόγος; Aυτή η κατηγορία ακριβώς έχει κάνει μεγάλη διαδρομή απομόχλευσης από το 2016 και μετά.
Επιπλέον η κερδοφορία των εταιριών BBB- έχει παραμείνει ισχυρή με συνέπεια την αύξηση του EBITDA κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ως εκ τούτου, μεταξύ των σημερινών 22 πιθανών πεσόντων αγγέλων των ΗΠΑ από αυτή την κατηγορία, μόνο ένα είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τα υπόλοιπα είναι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις κυρίως από καταναλωτικά προϊόντα και μέσα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας.

Αντίθετα, οι εταιρείες με αξιολόγηση BBB + και BBB έχουν δείξει ότι ανεβάζουν τους δείκτες μόχλευσης τους από το 2016 και το 2017. Ταυτόχρονα σημείωσαν πτώση του EBITDA το 2018.

Δεύτερη καίρια παρατήρηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης μεταβλητότητας της αγοράς το 2018, οι εταιρείες του BBB- απέδειξαν την ικανότητά τους να μειώσουν τις πληρωμές μερισμάτων και να ενισχύσουν τον ισολογισμό τους. Ταυτόχρονα ήταν και τυχερές, καθώς ο κίνδυνος υποβάθμισης υποχώρησε αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σηματοδότησε τον Μάρτιο του 2019 μια νέα χαλαρότητα και έτσι πλέον η μείωση επιτοκίων ξεκινάει εκ νέου και στις ΗΠΑ.

Τρίτη παρατήρηση όμως είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια δίνουν στις εταιρείες ξανά μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, με την έκδοση νέων χρεών, την επιμήκυνση του χρέος τους ή την αναβολή των σχεδίων απομόχλευσης.

Αν τώρα βάλουμε στο ίδιο τραπέζι τις τρεις παραπάνω παρατηρήσεις μαζί με την ειλικρινή διαπίστωση της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους της τελευταίας επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να χάσει την τρέχουσα αξιολόγηση του,
που καταλήγουμε;

Ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο του πιστωτικού κύκλου, αν είσαι κάτοχος χρέους και δεν επιθυμείς να βρεθείς με έναν έκπτωτο άγγελο στο χαρτοφυλάκιο σου, οφείλεις να ξεψαχνίζεις όλες τις λεπτομέρειες των οικονομικών καταστάσεων και του ισολογισμού.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες