Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος που έχασαν τα ονόματά τους

Του Αντώνη Πανούτσου

Ο Νίκος Φίλης θυμίζει κάτι μαφιόζους που αφού σκοτώσουν μια ντουζίνα ανάβουν ένα κεράκι στην Μαντόνα ντι Τσεπεού μπας και ο Θεός τους συγχωρέσει. Ο Φίλης συνήθως αφού ψηφίσει ένα, δύο μνημόνια και αφού κάνει τα στραβά μάτια στις ρεμούλες των ΜΚΟ, ξηγιέται στην κυβέρνηση μια αριστερή κριτική από τα αριστερά να του σχωρεθούν τα αποθαμένα του. Μόνο που αυτή την φορά η κριτική στην ΕΡΤ των  16 νεκρών και των 25 επαναλήψεων ήταν κάτι παραπάνω από ένα αριστερό άλλοθι. Ήταν μια  προσπάθεια να σταματήσει η επιχείρηση άλωση των κρατικών Μέσων που εδώ και καιρό συστηματικά επιδίδεται ο Νίκος Παππάς.  

Όχι ότι η ΕΡΤ σκίζει από πρόγραμμα. Χθες Τετάρτη 3 Οκτωβρίου τα τρία κανάλια της ΕΡΤ είχαν 25 επαναλήψεις. Συν 9 ταινίες αρχείου, 7 δελτία ειδήσεων, 5 μαγκαζίνο, 2 γενικά προγράμματα, 2 εκπομπές με ευρωπαϊκά θέματα 1 ελληνική ταινία, 1 ματς για το κύπελλο μπάσκετ, 10 λεπτά από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών AegeanDocs και 1 ξένο ντοκιμαντέρ. Ο Φίλης στην κριτική του για την ΕΡΤ είπε ««Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση». Εδώ φαίνεται πως αντιλαμβάνεται την τηλεόραση ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ. Σαν μέσον παραγωγής πολιτικής. Ορθή κομματική γραμμή να έχει και δεν πάει να μην την βλέπει κανένας. Υπάρχει όμως και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Παππά που αντιλαμβάνεται την ΕΡΤ σαν ένα ταμείο που μπορεί να διαθέτει χρήματα χωρίς πολλούς ελέγχους.

Στο τέλος Αυγούστου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε την συμφωνία με επτά ομάδες της Α' Εθνικής που πήραν 20 περίπου εκατομμύρια για να δώσουν τα δικαιώματα τους στην ΕΡΤ.  Σε ένα πλειστηριασμό για έναν αφού το Εpsilon του Ιβάν Σαββίδη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η ΕΡΤ δεν εμφανίστηκε πουθενά. Την διαπραγμάτευση έκανε ο Βασιλειάδης, για λογαριασμό του Παππά, έχοντας την σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα. Και ο πρόεδρος της ΕΡΤ, χαλκέντερος Χρήστος Λεοντής. Στο Παρίσι όπως λέει το κλασικό ανέκδοτο για τον Λένιν. Ο Χρήστος Λεοντής που ο δυναμισμός του στην άσκηση των καθηκόντων του πλησιάζει τον δυναμισμό μια σιφονιέρας ξέρει ποιος είναι ο ρόλος του. Να έχει ονειροπόλο βλέμμα όταν μεγάλοι αποφασίζουν και να μην ενοχλεί. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για την συμφωνία λέει « Αντιπροσωπεία της Super League βρέθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Νίκο Παππά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, παράλληλα με την κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League, εξετάζοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας». Μνημείο δουλικότητας που κλείνει «…προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ» αφού ο Παππάς και ο Βασιλειάδης πρέπει να αναφέρονται με τα ονόματα του ενώ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ είναι τόσο ασήμαντοι που δεν χρειάζονται να έχουν.

Και ο Φίλης και το παλιό ΣΥΡΙΖΑ το βλέπουν το κακό να πλησιάζει με δρασκελιές. Βλέπουν τους εαυτούς τους στην θέση του Λεοντή και του Κωστόπουλου. Βλέπουν χάνουν τα ονόματα τους. Να γίνονται μνημεία ενός αριστερού παρελθόντος. Αξιου για μια αναφορά όπως του Παππά «Ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ» αλλά όχι άξιου για να τους βάλουν στο παιχνίδι .