Ο Α. Πανούτσος για Ν. Φίλη: Wag the dog

Ο Α. Πανούτσος για Ν. Φίλη: Wag the dog

Του Αντώνη Πανούτσου

Στην  επικοινωνία το to wag the dog σημαίνει να στρέψεις την προσοχή του κόσμου σε ένα δευτερεύον θέμα αποτρέποντας τον από το να προσέξει το πρωτεύον. Η φράση που σημαίνει «το να κουνήσεις τον σκύλο» βγαίνει από το αξίωμα ότι ο σκύλος είναι εξυπνότερος από την ουρά του.

Ο λόγος είναι ότι ο σκύλος μπορεί να κουνήσει την ουρά και όχι η ουρά τον σκύλο. Ορισμένες όμως φορές η ουρά αποφασίζει να αυτονομηθεί. Με καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως όταν ο Νίκος Φίλης με την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων έγινε ουρά της τουρκικής προπαγάνδας.

Στην  ταινία του 1997 Wag the dog  ο πρόεδρος της Αμερικής έχει βάλει χέρι σε μια μικρή που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο με τους προσκόπους. Προτού το θέμα πάρει διαστάσεις ένας spin doctor του προέδρου τον συμβουλεύει να δημιουργήσει μια εξωτερική κρίση που για ανθρωπιστικούς λόγους η Αμερική πρέπει να κηρύξει τον πόλεμο στην Αλβανία. Σκηνοθετούνται εικόνες που μια μητέρα τρέχει ανάμεσα σε εκρήξεις με το παιδί της στην αγκαλιά, επινοείται μια ομάδα κομάντος για ειδικές επεμβάσεις, ανακαλύπτεται ήρωας και ο αμερικανικός λαός συσπειρώνεται στην μάχη για την δημοκρατία. Μπίνγκο.

Κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να ισχύσει για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Νίκος Φίλης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αποφάσισε να αμφισβητήσει την ύπαρξη γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Νίκος Φίλης είχε εξαντλήσει τα επιχειρήματα του την 1η Οκτωβρίου όταν είχε διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι  δεν πρέπει να ανησυχεί αφού τα λεφτά θα βρεθούν από «2-3 υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Το 5% του φόρου στο στοίχημα του ΟΠΑΠ, που βγήκε χθες δεν το είχε ακόμα σκεφτεί κάποιος και ελλείψει άλλων επιχειρημάτων για την εκπαίδευση ο υπουργός παιδείας από το πουθενά αποφάσισε να αναφερθεί στην γενοκτονία των Ποντίων. Με καταστροφικά αποτελέσματα. Τόσο στο εσωτερικό που οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές ενώ οι  οπαδοί του  ΣΥΡΙΖΑ αμήχανα εφεύρισκαν «επιχειρήματα» για να δικαιολογήσουν τον Φίλη.

Όσο και στο εξωτερικό που οι Τούρκοι ενθουσιασμένοι αποδέχτηκαν το δώρο του υπουργού, με την, με την Sabah να χαρακτηρίζει τις  δηλώσεις περί ανυπαρξίας γενοκτονίας των Ποντίων του Φίλη «γενναία παραδοχή». Αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνο γίνεται όταν η ουρά αποφασίζει να συμπεριφερθεί σαν σκύλος, κάνοντας κινήσεις που ούτε πρέπει, ούτε μπορεί.

Σημείωση Liberal: Η πρώτη "πατάτα" - Χρεώσαμε το άρθρο του Αντώνη Πανούτσου στον πρώην υπουργό Γιάννη Πανούση. Ασφαλώς και πρόκειται για λάθος. Ζητάμε συγγνώμη και από τους δύο. Παλαιότερα υπήρχε ο δαίμων του τυπογραφείου. Σε εμάς λειτούργησε ο δαίμων της κούρασης και της περασμένης ώρας. Δεν θα ξαναγίνει.