ΓΔ: 902,09 4,54 (0,51 %)

Τζίρος: 1,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,09 4,54 (0,51 %)

Τζίρος: 1,72 εκατ. €   RT

Ο Μαραθώνιος κρίνεται στο τελευταίο χιλιόμετρο

Το πιο πιθανό είναι ότι όσοι θα διαβάσουν αυτό το άρθρο, να έχουν καταλάβει τη φύση της πανδημίας πέρα από την υγειονομική της διάσταση, να έχουν κατανοήσει τις δυσκολίες διαχείρισής της στις συνθήκες δυτικών κοινωνιών του 21ου αιώνα, να διέπονται από ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης χωρίς να χρειάζεται κανείς και δη μια εξουσία να κάνει επίκληση σε αυτό και να αντιλαμβάνονται ότι το ωφέλιμο με το ορθό, στο πλαίσιο της πολιτικής, είναι έννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται και δε συγκρούονται και δη μετωπικά.

Οπότε, ίσως φανεί άτοπο το να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε γιατί τώρα είναι που πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη επαγρύπνηση και να μην αφήσουμε την κούραση να μας παρασύρει σε συμπεριφορές που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες, θανατηφόρες για την ακρίβεια, για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας.

Το ισχυρότερο επιχείρημα είναι η θετική εμπειρία για τον αποτελεσματικό τρόπο που έχει οργανωθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού στη χώρα μας. Όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, αυτό «το βρήκαμε» και έχουμε καταφέρει να το οργανώσουμε καλύτερα κι από χώρες που η οργανωτική τους ικανότητα ορίζει το στερεότυπο. 

Είναι αδιανόητο λοιπόν κάποιοι να πεθάνουν λίγες εβδομάδες πριν να εμβολιαστούν. Όμως, θα συμβεί αν δεν καταφέρουμε να μετατρέψουμε την πληροφορία σε συμπεριφορά. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει αν μαζευτούμε σε ένα σπίτι με άλλους 6-7 φίλους αλλά την ίδια στιγμή κανείς δε θα καταφέρει να μας παρηγορήσει αν μια τέτοια συνάντηση οδηγήσει στο θάνατο κάποιον οικείο της παρέας. 

Κάποιοι όλα τα παραπάνω τα έχουμε καταλάβει και είναι μάλλον χάσιμο χρόνου ο ένας να δίνει συμβουλές στον άλλο για ζητήματα που πλέον δείχνουν αυτονόητα. Όμως, έχει μια αξία να ξεβολευτούμε για να τα επισημάνουμε σε όσους δε θέλουν ή δεν μπορούν να τα καταλάβουν, σε όσους σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, χρειάζονται ψυχολογική στήριξη για να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους δικούς τους. 

Η πανδημία είναι ένα συμπεριφορικό φαινόμενο. Δηλαδή, η εξέλιξή της εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας, έχει δηλαδή και μια κοινωνική διάσταση. Η κοινωνική ισορροπία εξαρτάται κι από εμάς τους ίδιους κι αν κάτι μάθαμε, πρόσφατα σχετικά, είναι ότι το χάος δε συμφέρει κανένα.

Οι μαραθώνιοι κρίνονται στο τελευταίο χιλιόμετρο. Είναι κρίμα τώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.