Ο μακράν καλύτερος υπουργός της ΝΔ

Ο Σκυλακάκης ως υπουργός και ο Ματζούφας ως διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης βάζουν κάθε μέρα κάτω τα νούμερα, διαπραγματεύονται με τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς, γράφουν κατεβατά ώστε να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εγκρίνει το χρήμα, μελετούν επενδυτικά σχέδια υπουργείων και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, σταθμίζουν μακροοικονομικούς στόχους και μίκρο-ανάγκες, τέλος πάντων φτύνουν αίμα για να φέρουν τα πράγματα σε λογαριασμό. Κοντά στα 70 δισ. ευρώ έχουν να διαχειριστούν.

Κι ενώ στην κυβέρνηση κάνουν δουλειά μπουλντόζας και μυρμηγκιού μαζί, εμφανίζεται ξαφνικά ο Αλέξης σε μια οθόνη και αρχίζει την μπουρδολογία του: «Ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς», «αύξηση εγχώριας προστιθέμενης αξίας», «μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν πάγιους αναχρονισμούς», «συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στην ανάπτυξη», «ενεργειακή δημοκρατία», «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες». Ωραίο πράμα τα συνθήματα. Εύπεπτα, πιασάρικα και δίχως την ανάγκη πολλών-πολλών εξηγήσεων.

Αφήνω στην άκρη αυτά που έλεγε ο Τσίπρας όταν εγκρίθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης. Τότε το παρουσίαζε σαν το επόμενο μνημόνιο που θα μας κάτσει στον σβέρκο με απόλυτη ευθύνη Μητσοτάκη μάλιστα, αλλά κάτι τέτοιες ΣΥΡΙΖΑικές κωλοτούμπες δεν μας εκπλήσσουν πια.

Χαιρετίζω και τούτη την στροφή τους προς τον ρεαλισμό και πάω στην ουσία των «προτάσεων» τους για την «δική τους» αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ω βερμπαλισμού απογείωση, ω μεγαλοστομίας επίδειξη, ω αοριστίας αποθέωση…

Ο Αλέξης αρέσκεται να καταγγέλλει ότι τα «εξαγορασμένα από τη λίστα Πέτσα μέσα ενημέρωσης» πνίγουν τις προτάσεις του για να μην φτάσουν στον λαό, εγώ όμως λέω ότι αν οι «εξαγορασμένοι» είχαν μυαλό θα έπαιζαν διαρκώς, ολόκληρες και σε επανάληψη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη περίπτωση να δοξαστεί το περιλάλητο αυτό ΣΥΡΙΖΑϊκό «πρόγραμμα» είναι κρυπτόμενο, έτσι και βγει στο φως θα αναφλεγεί από τη χλεύη της κοινής λογικής.  Διότι δεν περιέχει ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση, έτσι για το γαμώτο ρε παιδί μου.

Κοινωνικές δικαιοσύνες, ισόρροπες αναπτύξεις, παραγωγικές δημοκρατίες, καταπολεμήσεις ανισοτήτων και επιδιορθώσεις ανισορροπιών γενικώς και αορίστως, αναμεμειγμένες φύρδην μίγδην με βελτιώσεις εισοδημάτων, ψηφιακές δικαιοσύνες, διαπεριφερειακές ανασυγκροτήσεις και φορολογικές κλιμακοποιήσεις συγκροτούν το πάνθεον της ΣΥΡΙΖΑικής αντιπρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια δυσνόητη και εν πολλοίς ασυνάρτητη έκθεση ιδεών που θα κάνει κάθε τεχνοκράτη να γελάσει και κάθε λογικό άνθρωπο να στρέψει το βλέμμα του προς τον Σκυλακάκη για να μην πάνε στράφι τα λεφτά.  

Αφήνω το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τις φωνές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έκλεψε το πρόγραμμα και τα συνθήματα και προτρέπω την ΝΔ όχι μόνο να μην αντιπαρατεθεί σ’ αυτό το Τσιπρικό συνονθύλευμα, αλλά αντιθέτως να διευκολύνει με κάθε τρόπο την προβολή του. Δεν το γνωρίζουν ίσως εκεί στο Μαξίμου, πλην ο Αλέξης είναι τελικά ο μακράν καλύτερος υπουργός τους.