O κοινός δρόμος Τραμπ και Τσίπρα

Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου και οι παραινέσεις του προς τους Αμερικανούς πολίτες για χρήση ενέσιμων απολυμαντικών και συσκευών σολάριουμ στην μάχη κατά το covid-19, τροφοδότησαν τον έντυπο τύπο και τις ιστοσελίδες, με υλικό για σάτιρα και αιχμηρή κριτική.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε παράφρων, ούτε γραφικός. Είναι ένας ομολογουμένως επιτυχημένος επιχειρηματίας και εξαιρετικός πωλητής. Η δεινότητα του αυτή, του επέτρεψε να διεμβολίσει τους αντιπάλους του κατά την διάρκεια των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016. Πούλησε και πουλάει στους πολίτες των ΗΠΑ, εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.

Μέσω συλλογισμών που απαιτούν ασήμαντες γνώσεις, ελάχιστη επεξεργασία δεδομένων και που συχνά καταλήγουν στο δίπολο του καλού και του κακού. Είναι καλός ο Αμερικανός και κακός ο Κινέζος. Είναι καλός ο Αμερικανός και είναι κακός ο Μεξικάνος. Είναι καλή η οικονομία, είναι κακός ο covid-19.

Πιστεύει άραγε κανείς, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα ακολουθήσει αντιική αγωγή βασισμένη σε απολυμαντικά ή σολάριουμ; Φυσικά και όχι. Πιστεύει άραγε κανείς, ότι η ανάλυση που γίνεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες και οργανισμούς για τον covid-19, αρκείται στο λεξιλόγιο των 60 λέξεων που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Τραμπ στις δηλώσεις του; Φυσικά και όχι. Όμως ο Πρόεδρος Τραμπ πουλάει αυτό, που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα να κάνει. Πουλάει σενάρια συνωμοσίας, πουλάει φτηνές απαντήσεις, πουλάει λαϊκισμό, κινητοποιεί τα ευκολότερα των αντανακλαστικών και χαϊδεύει τα χαμηλότερα των ανθρώπινων ενστίκτων.

Απευθύνεται στους πολίτες, που αδιαφορούν για τα επιστημονικά δεδομένα, που υποτιμούν την αυθεντία της γνώσης, αδυνατώντας παράλληλα να κατανοήσουν την συνθετότητα των καταστάσεων. Απευθύνεται στους πολίτες, ανακαλύπτοντας φανταστικές απειλές, στοχεύοντας εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών. Καθηλώνοντας τελικά τους πολίτες σε διλήμματα νηπιακού επιπέδου.

Όσο πιο ακραίος γίνεται ο λόγος του, όσο πιο παράλογα γίνονται τα λεγόμενα του, όσο πιο «σταράτος», βάναυσος και άκομψος γίνεται ο τρόπος που απευθύνεται στους πολίτες, τόσο πετυχαίνει τον σκοπό του. Που είναι η δημιουργία ενός βαθέως διχασμού εν όψει των προεδρικών εκλογών στο τέλος του χρόνο.

Μήπως η μάχη κατά του ορθού λόγου, κατά της αξιοκρατίας, κατά της επιστημονικής γνώσης και κατά της αριστείας, μας φέρνει κάτι στο μυαλό; Μήπως η ανακάλυψη φανταστικών εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, η δημιουργία διχασμού και η χρήση φτηνών αγοραίων επιχειρημάτων, μας φέρνει κάτι στο μυαλό;

Τη νομενκλατούρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού; Το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί»; Τις στροφές των 360 μοιρών και τα ταξίδια στην Λέσβο και την Μυτιλήνη; Τα νταούλια, τους ζουρνάδες, και τις αγορές; Τα spreads που δεν μας ενδιαφέρουν; Την παιδιάστικη αντίληψη για τη αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου; Την επίθεση στους οίκους αξιολόγησης και στα funds; Την ανάπτυξη του ΑΕΠ που έρχεται μέσω της αύξησης των μισθών και εκατοντάδες παρόμοιων δηλώσεων που θα κάλυπταν για μέρες το περιεχόμενο των ιστοσελίδων; Τα επαναστατικά τσιτάτα; Την προβολή της αδικίας σε στυλ Νίκου Ξανθόπουλου, από τις παλαιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου;

Δεν θα πρέπει να λησμονούμε την αποκαλυπτική δήλωση του αρχηγού του Σύριζα τον Οκτώβριο του 2017, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του στον Λευκό Οίκο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου είχε απαντήσει ότι « «Η προσέγγισή του Προέδρου Τραμπ στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για το καλό».

«Για το καλό». Αυτή είναι η έκφραση που συναντάται διαρκώς στον λόγο του Προέδρου Τραμπ. Το δίπολο good & bad. Στο όνομα αυτού του «καλού» βιάστηκε στη χώρα μας η αριστεία, η γνώση, η αυθεντία, η επιστημονική αλήθεια, η κανονικότητα και ο ορθολογισμός. Στο όνομα αυτού του καλού, αναρριχήθηκαν άνθρωποι καρικατούρες σε υψηλά αξιώματα, των οποίων η κατάρτιση, η συγκρότηση, οι γνώσεις και η εμπειρία δεν θα τους επέτρεπαν να σταθούν σε οποιαδήποτε θέση εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμα και το δήθεν απειλητικό μήνυμα του αρχηγού του Σύριζα προς τον πρωθυπουργό, στη Βουλή: «Άκουσα τον διοικητή της ΤτΕ να λέει ότι η ύφεση θα είναι στο 4%. Αυτό βλέπει ο κ. Στουρνάρας. Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 4% καταγραφεί στο τέλος του 2020 – εφόσον είναι έγκριτος ο κ. Στουρνάρας – θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη», αποδεικνύει το χαώδες κενό στη σκέψη της αντιπολίτευσης. Όσο και να αγνοεί η ηγετική ομάδα του Σύριζα τις βασικές αρχές της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της ευθύνης στην αντιμετώπιση κρίσεων, είναι προφανές ότι μια τόσο μεγάλη ανοησία, σκοπό έχει την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Όσο άσχετος με τα οικονομικά και είναι αυτός που έγραψε τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, η αλήθεια είναι ότι στόχος του, είναι να προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών που αδυνατούν να κατανοήσουν κάποιες βασικές οικονομικές έννοιες. Πουλάει και αυτός, σενάρια οικονομικού ανορθολογισμού, πουλάει κενές απαντήσεις, πουλάει λαϊκισμό, κινητοποιεί τα πιο φθηνά αντανακλαστικά και χαϊδεύει τα ποιο χαμηλά ανθρώπινα ένστικτα, ακριβώς όπως και ο πρόεδρος Τραμπ. Πούλησε και πουλάει στους Έλληνες πολίτες, εύκολες, εύπεπτες και απλοϊκές απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας, όπως και πρόεδρος Τραμπ.

Απέτυχε ο Σύριζα να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα του Έβρου, διότι ουδείς ασχολήθηκε με τις κραυγές της υπέρ των δήθεν μεταναστών. Απέτυχε να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, διότι το μόνο που είχε να προτείνει ήταν τις επιτάξεις των ΜΕΘ και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική, ότι δεν έγιναν μαζικά τεστ, ότι δεν ακολουθήθηκαν οι αποφάσεις και οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μιλούσε για ελλείψεις παντού. Η χώρα όμως πέτυχε.

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο αρχηγός του Σύριζα, ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες. Επέλεξαν όμως να ακολουθήσουν τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Ευτυχώς για τη Ελλάδα, ο εγχώριος Τραμπ, βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ σοβαρά και επικίνδυνα.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.