Ο εχθρός του λαού

Της Μαρίας Χούκλη

Διορισμοί ημετέρων, φωτογραφικές διατάξεις για την τακτοποίηση ημετέρων, πολλαπλασιασμός δημοσίων αμοιβόμενων θέσεων για να δοθούν σε ημέτερους, ενσωμάτωση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια και τώρα υπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι διάταξη που θα ψηφιστεί από τη Βουλή όσο εκείνος είναι υπουργός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Νόμιζα ότι η πελατοκρατία, ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και ο ωμός λαϊκισμός ήταν χαρακτηριστικά του «παλιού, χρεοκοπημένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της αναξιοπρέπειας και της αδικίας» κατά την προσφιλή έκφραση των κυβερνώντων.

Ακόμη και όσοι δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μη εμπιστευόμενοι την οικονομική πρόταση του για έξοδο της χώρας από την κρίση ήλπιζαν τουλάχιστον ότι το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» θα σήμαινε και πρώτη φορά αξιοκρατικές διαδικασίες για τη στελέχωση του Δημοσίου, πρώτη φορά σεβασμός στο χρήμα των φορολογουμένων, πρώτη φορά στην ουσία του κοινοβουλευτικού έργου, πρώτη φορά μη διάκριση των πολιτών σε πατρίκους και πληβείους.

Οι κυβερνώντες κρίνονται και στα μικρά. Πράγματι, υπάρχει η μεγάλη διαφθορά στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και μακάρι να μπορέσουν να την πατάξουν. Εμείς μαζί τους. Αλλά με τη μικρή διαφθορά τι θα γίνει; Αλλά λέω κι άλλα κάνω; Τα δικά μας παιδιά αποκαθιστούν τη μετεμφυλιακή τάξη πραγμάτων; Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος έχει πρόσημο;

Αρνητικό μόνο όταν γίνεται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θετικό όταν γίνεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η περιφρόνηση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής είναι «πραξικόπημα» μόνον όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση; Ένας αριστερός υπουργός δεν οφείλει να τηρεί τις ψηφισμένες ρυθμίσεις, πολλώ δε μάλλον να εφαρμόζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Δηλαδή η κυβέρνηση συμφωνεί να «εξαγοράζεται» η κοινωνική ηρεμία με χαριστικές, παράνομες, ενισχύσεις των φωνασκούντων; Αυτές οι συμπεριφορές, και αυτές οι συμπεριφορές, δεν μας έφεραν εδώ που καταντήσαμε;

Όσοι μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς -η αλήθεια όλο και λιγότεροι- ας μην κρύβονται πίσω από το ανάστημα των αγωνιστών της. Αυτοί κρίθηκαν και ανήκουν στο πάνθεον της ιστορίας του τόπου.

Οι λαθροχειρίες ακόμη και από αριστερά χέρια δεν μπορούν να κάνουν το κρέας ψάρι. Διορισμοί ημετέρων, ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων, ευτελισμός των θεσμών και άρνηση εφαρμογής των νόμων είναι αντιδημοκρατικές πρακτικές. Όποιος τις μετέρχεται -ανεξαρτήτως τι πιστεύει εκείνος για τον εαυτό του- είναι εχθρός της κοινωνίας και του συλλογικού καλού.