Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 19:27

-A +A

«Οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»

Κυριακή 22 Απριλίου 2018, 00:02
Τελευταία ενημέρωση: 19:27
«Οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές»
-A +A

Δεν είναι ευκαιριακή η επιλογή της έντασης με την Ελλάδα, άσχετα αν η Τουρκία την ανασύρει, όποτε τη χρειάζεται περισσότερο, λέει στο Liberal, ο Μιχάλης Τσινισιζέλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Και εξηγεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αφού το «ύφος» της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας θα συνεχίσει να καθορίζει η επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης σε συνδυασμό ή όχι με τις εξελίξεις στο Συριακό. Πολλώ δε μάλλον, όταν η επιδεινούμενη πορεία της οικονομίας της γείτονος, είναι ένας επιπλέον παράγοντας αστάθειας που θα επιδρά ολοένα και περισσότερο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ίσως εξαναγκάσει τον Ερντογάν να στραφεί σε άλλες επιλογές.

Εκτιμά ότι το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς θα παραμείνει παγωμένο, τουλάχιστον ως τις εκλογές του Ιουνίου, αφού οποιαδήποτε κίνηση του Ερντογάν θα οδηγήσει σε χαρακτηρισμό του ως «ενδοτικού».

Όσο για τις πρόσφατες κινήσεις στήριξης Μακρόν προς την Ελλάδα, δίχως να τις απαξιώνει, εντούτοις τις χαρακτηρίζει πολιτικά ασφαλείς, καθώς η Τουρκία, είναι σε αυτήν την συγκυρία ελάχιστα δημοφιλής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι μόνον. Ερωτηθείς αντίστοιχα για τις καλλιεργούμενες προσδοκίες περί στήριξης των εθνικών μας θεμάτων από τον Πούτιν, τις χαρακτηρίζει απλώς ως «απαράδεκτες αυταπάτες».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

– Κοινή παραδοχή είναι ότι το επόμενο δίμηνο, έως τις τουρκικές εκλογές, κρύβει κινδύνους ως προς τα ελληνοτουρκικά και τη Κύπρο. Άραγε, έως τότε θα πρέπει να «ξεχάσουμε» τυχόν θετικές εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;