Μεθοδεύεται εκτροπή;

Μεθοδεύεται εκτροπή;

Εκτροπή είναι να προσπαθείς να ανατρέψεις μια κυβέρνηση λίγους μήνες πριν τις εκλογές και να επιχειρείς, μέχρι τότε, να συγκροτήσεις μια άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή, με άλλον πρωθυπουργό.

Εκτροπή είναι να προτρέπεις κυβερνητικούς βουλευτές να ρίξουν τη δική τους κυβέρνηση. 

Εκτροπή είναι εγχώρια και διεθνή κέντρα, δρώντας συντονισμένα, να επιδιώξουν τον επηρεασμό του φρονήματος των πολιτών. Να επιδιώξουν με τις δικές τους παρεμβάσεις να κοντύνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να συμβεί κάτι απ΄όλα αυτά; Η πρώτη και η δεύτερη περίπτωση αποκλείονται, στον βαθμό που η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι μπετοναρισμένη. Γιατί για να υλοποιηθούν αυτά τα σενάρια απαιτείται σύμπραξη βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Το τρίτο σενάριο βρίσκεται εν εξελίξει και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι ένας. Οι πρώτες μετακαλοκαιρινές δημοσκοπήσεις να δείξουν σημαντική πτώση της κυβέρνησης. Και σε αυτόν τον στόχο κατατείνουν όλες οι προσπάθειες να δημιουργηθεί εδώ και τώρα κλίμα πολιτικής αστάθειας, ώστε οι δημοσκοπήσεις να διεξαχθούν μέσα σε εχθρικό κλίμα για την κυβέρνηση. 

Θυμηθείτε το. Αν οι καινούργιες δημοσκοπήσεις επαναλάβουν τη γνωστή εικόνα της αδιαμφισβήτητης υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι του παρασκηνίου θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους. Οι υποκλοπές θα ξεχαστούν όπως και οι «περίεργες» καταχωρήσεις σε διεθνή έντυπα. Θα εμπνευστούν νέα σενάρια. 

Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβει για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και να προδιαγράψει την πολιτική της για τον χρόνο μέχρι τις εκλογές. Συνεπώς, οι γνωστοί - άγνωστοι σπρώχνουν τα ρέστα τους τώρα. Είναι κοινός τόπος πως τις εκλογές τις κρίνει η τσέπη των ψηφοφόρων και οι συγκρίσεις που αυτοί κάνουν μεταξύ κομμάτων και ηγεσιών.

«Μα και η κυβέρνηση με τα λάθη της -όπως η περίεργη και εντελώς ανόητη ιστορία των υποκλοπών- δε δίνει πατήματα σε όλους αυτούς που μηχανεύονται την ανατροπή της;», θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Είναι γεγονός πως με τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν παίζει κανείς. Γι΄αυτό οφείλει η ίδια η κυβέρνηση να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, γιατί εν λευκώ στήριξη δεν υπάρχει. 

Στο τέλος των θεσμικών διαδικασιών δε θα πρέπει να μείνουν σκιές για τις υποκλοπές. Και η Ισπανία δοκιμάστηκε τον Μάιο από μια ανάλογη περίπτωση -θα έλεγα πολύ πιο σοβαρή- και ξεπέρασε την κρίση με αλλαγές προσώπων και δομών. 

Ίσως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, πριν την τελική ευθεία, για να ενημερώσει τους βουλευτές του για τα βήματα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές. Για να κινητοποιηθούν οι βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν γιατί κινητοποιούνται.

Πάντως όσοι προδικάζουν εξελίξεις, και δεν αναφέρομαι στους γραφικούς πρώην, θα πρέπει να περιμένουν. Ο πρωθυπουργός έχει πολλά καλά χαρτιά κρυμμένα στην τσέπη του.