Μαρίνα Τσβετάγιεβα: Τρία σημειώματα πριν την αυτοκτονία

Μαρίνα Τσβετάγιεβα: Τρία σημειώματα πριν την αυτοκτονία
Το σπίτι της Τσβετάγιεβα στην Ελάμπουγκα

Στις 31 Αυγούστου 1941 αυτοκτόνησε η Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941). Χρησιμοποίησε το σχοινί, με το οποίο έδεσε την φτωχική της βαλίτσα ο Μπορίς Παστερνάκ, όταν εκείνη, ακολουθώντας τα εκατομμύρια των σοβιετικών πολιτών, εγκατέλειψε την Μόσχα, την στιγμή που οι Γερμανοί ναζί είχαν φτάσει στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Λίγο πριν προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα από απόγνωση, έγραψε τρία σημειώματα: ένα για τον γιο της, ένα για την οικογένεια των Ασέγιεφ που της συμπαραστάθηκαν και ένα για τους «ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από την Μόσχα». Τα δύο πρώτα σώθηκαν, το κείμενο του τρίτου δεν σώθηκε και έγινε γνωστό από τον κατάλογο αντικειμένων που οι αρχές επέτρεψαν στον γιο της, Γκεόρκι Εφρόν να καταρτίσει.

Σημείωμα προς τον γιο:

Μουρλίγκα! Συγχώρα με, στη συνέχεια όμως όλα θα γίνονταν χειρότερα. Είμαι άρρωστη βαριά, δεν είμαι πια ο εαυτός μου. Κατάλαβέ με, πως δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο να ζω. Πες στον μπαμπά και στην Άλα, αν τους δεις, πως τους αγαπούσα μέχρι την τελευταία στιγμή και εξήγησέ τους πως βρέθηκα σε αδιέξοδο.

Σημείωμα προς τους Ασέγιεφ

Αγαπητέ Νικολάι Νικολάγιεβιτς! Αγαπητές αδελφές Σινιακόφ! Σας ικετεύω να πάρετε τον Μούρα κοντά σας στο Τσιστόπολ - απλά να τον πάρετε σαν γιο σας και να φροντίσετε να σπουδάσει.

Δεν μπορώ να κάνω πια τίποτα γι΄ αυτόν και το μόνο που θα έκανε ήταν να τον καταστρέψω. Στο σεντούκι υπάρχουν μερικά χειρόγραφα βιβλία με ποιήματα και ένα πακέτο με θραύσματα πρόζας. Σας τα αναθέτω.

Προστατεύστε τον αγαπημένο μου Μούρα, είναι πολύ φιλάσθενος. Να τον αγαπάτε σαν γιο σας, το αξίζει. Εμένα συγχωρήστε με. Δεν άντεξα.

Μ. Τσ.

Μην τον εγκαταλείψετε ποτέ. Θα ήταν τρελά ευτυχισμένη αν ζήσει μαζί σας. Αν φύγετε, πάρτε τον μαζί σας. Μην τον εγκαταλείψετε!

Σημείωμα «προς εκείνους που μεταφέρθηκαν από την Μόσχα»

Αγαπητοί σύντροφοι!

Μην εγκαταλείψετε τον Μούρα. Σας εκλιπαρώ. Αν κάποιος από εσάς μπορεί, να τον πάρει στην Τσιστόπολ, στον Ν. Ν. Ασέγιεφ. Τα ατμόπλοια είναι τρομακτικά, τα ικετεύω μην τον στείλετε μόνο του. Βοηθήστε τον με τα πράγματά τους, συμμαζέψτε τα, κουβαλήστε τα. Ελπίζω στην Τσιστόπολ να πουλήσει τα πράγματά μου. Θα ήθελα ο Μουρ να ζήσει και να σπουδάσει. Αν μείνει μαζί μου θα χαθεί. Η διεύθυνση του Ασέγιεφ είναι στον φάκελο. Μην με θάψετε ζωντανή! Ελέγξετε καλά.