Κύριε Ανδρουλάκη, τι ακριβώς καταφέρατε;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά από εννέα μήνες από την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα να επιτύχει όλα όσα δεν είχε κατορθώσει από την ημέρα της εκλογής του μέχρι σήμερα. Και ποια είναι αυτά; Κατά πρώτον να τον μάθουν οι πάντες και κατά δεύτερον να ασχοληθούν όλοι μαζί του και με τις δηλώσεις του.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έκρινε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποσαφηνίσει τις θέσεις του, σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά από τις επερχόμενες εκλογές. Επί τόσους μήνες ζύγιζε τα πράγματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του κόμματος του. Τώρα όμως αποφάσισε να εκδηλώσει τις προθέσεις τους. Και για να κάνει την απόφαση του αυτή, να φαίνεται πιο εντυπωσιακή και ξεκάθαρη, θυμήθηκε τις επισυνδέσεις στο κινητό τηλέφωνο του. Ένα περιστατικό του Σεπτεμβρίου του 2021 που είχε λήξει μέσα στη ίδια χρονιά. Ένα περιστατικό που κατά τον ίδιο και το επιτελείο του, θα μπορούσε σήμερα να του προσφέρει σημαντικά πολιτικά οφέλη.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Μιχάλης Κατρίνης που αποτελεί το κοινοβουλευτικό του alter ego, κατέληξαν στην ίδια πρόταση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, στην αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία. Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης συνιστά πλέον πρόβλημα για τη χώρα, την πολιτική ομαλότητα και τη δημοκρατία». Ο δε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία».

Επομένως μπορούμε με ευκολία να πούμε, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τα κατάφερε να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του και τις επιλογές του. Κατάφερε να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και με χαρά του θα διαπίστωσε, ότι κάποια παροπλισμένα βαριά ονόματα του ΠΑΣΟΚ, που στέκονταν αποστασιοποιημένα απέναντι του, του προσέφεραν χείρα βοηθείας, αποσκοπώντας ίσως στη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος στις επόμενες εκλογές.  

Έτσι, πριν καν φτάνουμε στο σημείο να συζητηθεί το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προς τα τέλη του μήνα, όπου ίσως να φανεί για ποιον ακριβώς λόγο ο δικαστικός λειτουργός είχε δώσει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ευρωβουλευτή, ο ίδιος έχει καταλήξει στις αποφάσεις του. 

Η πρώτη απόφαση του, είναι η ολική ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η δεύτερη απόφαση είναι, ότι  μαζί με την «πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου» της χώρας, δείχνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πόρτα της εξόδου από την εξουσία, αλλά και από την πολιτική.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι «αν ο Μητσοτάκης εννοεί την συγνώμη που ψέλλισε πρέπει να πάει σε εκλογές στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος».

Τι κατάφερε με αυτές τις δυο αποφάσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης; 

Το πρώτο που κατάφερε είναι, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει πιθανότητες ανάληψης κάποιου υπουργικού θώκου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΜέΡΑ25 - ΠΑΣΟΚ. Θα διεκδικήσει ίσως την αντιπροεδρία από τον Γιάννη Δραγασάκη, ή το υπουργείο Εξωτερικών από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ή το υπουργείο Εσωτερικών από τον Παύλο Πολάκη, συνυπάρχοντας στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη και υπουργό Περιβάλλοντος τον Κρίτωνα Αρσένη.    

Το δεύτερο που κατάφερε είναι, ότι με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσει την πορεία του Αλέκου Αλαβάνου και του Φώτη Κουβέλη. Διότι, καλός είναι ο κομματικός δοκιμαστικός σωλήνας της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά «δεν πιάνει μία» μπροστά στο λενινιστικό τακτικισμό στον οποίο διακρίνεται με επιτυχία εδώ και χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Και το τρίτο που κατάφερε, είναι να διασπάσει οριστικά το κόμμα του, αποκόπτοντας το τμήμα των ψηφοφόρων του, που στις προηγούμενες εκλογές είχε μετακινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία. Οι ψηφοφόροι αυτοί το 2019, επιθυμούσαν με την επιλογή τους, να θέσουν ένα τέλος στις συριζαϊκές περιπέτειες και στα θεσμικά πειράματα. Περιπέτειες και πειράματα που στοίχισαν στην χώρα. Αυτοί οι ψηφοφόροι χάθηκαν οριστικά, για το Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την επίσημη πλέον εκδήλωση φλερτ ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Σύριζα.

Αν μάλιστα καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, να μας επαναφέρει στις χαοτικές καταστάσεις της τετραετίας 2015 -2019, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο κατόρθωμα, από την ανάποδη. Που θα τον σημαδέψει για μια ζωή.