Κατακαημένε Ρασπούτιν τι σε περιμένει

Κατακαημένε Ρασπούτιν τι σε περιμένει

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Όποιος ξέρει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, η δήλωση του Κυριάκου ότι δεν θα μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών σημαίνει ένα πράγμα: Δεν πρόκειται να παραπέμψει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την ιστορία της Novartis. Αν και στο Μαξίμου έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι η σκευωρία στήθηκε με τις ευλογίες Τσίπρα, κανένας λογικός άνθρωπος εκεί μέσα δεν σκέφτεται να κάτσει τον πρώην πρωθυπουργό στο σκαμνί.

Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κάνει ένα τόσο πολύτιμο πολιτικό δώρο στον Αλέξη. Μια παραπομπή του θα συσπειρώσει το κόμμα και τους οπαδούς του στην υπεράσπιση του αρχηγού τους, θα επαναφέρει (για τους παλιότερους) μνήμες του «βρώμικου '89» με τις αναπόφευκτες ταυτίσεις Αλέξη-Ανδρέα, θα γεμίσει τοξικότητα το πολιτικό κλίμα της χώρας, θα δώσει χώρο στους πιο απερίσκεπτα ακραίους εντός της ΝΔ και θα φτιάξει ένα ωραίο πακετάκι «πολιτικών διώξεων της αριστεράς από μια ρεβανσιστική Δεξιά» που θα είναι λουκούμι για τον Σύριζα. Ο Κυριάκος δεν έχει καμιά διάθεση να δώσει αυτό το φιλί της ζωής στον Αλέξη.

Ο Παπαγγελόπουλος όμως είναι άλλη ιστορία. Αυτός είναι ακάλυπτος από εκατό μεριές, ενώ αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας που δείχνει διάθεση να τον υπερασπιστεί. Η πεποίθηση που υπάρχει στην ΝΔ (ενισχυμένη από στοιχεία
που συλλέγονται καθημερινά τώρα που τα στόματα ανοίγουν) είναι ότι δεν έδρασε απλώς βάσει κάποιου πολιτικού σχεδίου για τον ηθικό εκμηδενισμό της αντίπαλης παράταξης, αλλά ότι λειτούργησε με ακατανόητη προσωπική εμπάθεια εναντίον μιας παράταξης που τον είχε τιμήσει με μια εξαιρετικά εμπιστευτική θέση.

Και αν ο Κυριάκος μπορεί να πείσει όσους έχουν θιγεί προσωπικά (Σαμαράς, Άδωνις, Πικραμένος, Αβραμόπουλος) ότι μια παραπομπή Τσίπρα είναι λάθος πολιτική κίνηση, δεν έχει καμιά δυνατότητα ούτε διάθεση να κάνει το ίδιο και για τον Παπαγγελόπουλο. Αυτόν θα τον ρημάξουν όλοι μαζί. Και δεν θα το ρημάξουν απλώς, αλλά θα επιδιώξουν να βάλουν έναν ολόκληρο Σύριζα με τον αρχηγό του να τον υπερασπίζονται. Κι επειδή το πιθανότερο είναι η Κουμουνδούρου να κάνει την πάπια (στο κάτω-κάτω Καραμανλικός είναι, όχι δικός τους), ο Ρασπούτιν την έχει άσχημα. Μην σας πω ότι ήδη στον Σύριζα υπάρχει υπόγεια συζήτηση πως ο Παπαγγελόπουλος με τις διαβεβαιώσεις του παγίδευσε τον Τσίπρα να προχωρήσει στην παραπομπή των δέκα.

Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από στοιχεία και αποκαλύψεις που αναμένονται, όμως οι περίφημοι κρυφοί μάρτυρες (εκ του προτέρου βίου τους) δεν διακρίνονται ούτε για την σταθερότητα των απόψεων τους, ούτε για την αντοχή τους σε ανακρίσεις. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και τελικά θα επιβεβαιώσει ένα παλιό ιστορικό αξίωμα: Οι προσήλυτοι όχι μόνο είναι φανατικότεροι από τους προσηλυτιστές τους, αλλά είναι και οι πρώτοι που την πληρώνουν καθώς συνήθως δηλώνουν εθελοντές για την πρώτη γραμμή και για να κάνουν την βρώμικη δουλειά.