Η σεναριολογία αντιμετωπίζεται με εργασιοθεραπεία

Από αυτά που κατά καιρούς έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι έχει διαβάσει αλλά και όσα ξέρουμε για το αντικείμενο των σπουδών στα καλά σχολεία από τα οποία έχει αποφοιτήσει, αποκλείουμε ο πρωθυπουργός να ασπάζεται στρατηγικές διαρροών που συνηθίζονται στο Στρατό για να διατηρείται το στράτευμα σε εγρήγορση. Κι ας βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει αρκετά καλά τη Νέα Δημοκρατία, έχει μεγαλώσει μέσα σε αυτή, έχει δημιουργήσει πολιτική συνείδηση από νωρίς μέσα στο κόμμα του, ξέρει τις ιδιαιτερότητές του, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Ξέρει ακόμα ότι από τη στιγμή που ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται πλέον με ανοιχτή διαδικασία και όχι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα κέντρα βάρους και οι λογικές δημιουργίας εσωκομματικών ομάδων έχουν αλλάξει. Είναι πολύ πιο κομματικός απ όσο θέλει να δείχνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, χωρίς να έχουμε καμία πληροφόρηση, υποθέτουμε ότι τόσο η εκλογολογία όσο και οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού δεν ξεκινάνε από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Απλώς, όταν κρίνει ότι η φημολογία δεν προξενεί βλάβη στην κυβέρνηση την αφήνει ενώ όταν τα πράγματα δείχνουν να εκτρέπονται, το μαζεύει.

Το βασικό πρόβλημα με αυτού του είδους τη φημολογία είναι ότι δημιουργούν στους πολίτες την εντύπωση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στο παλαιό και το νέο είναι καθημερινό στην κυβέρνηση και το κόμμα και κυρίως εμφανές κι ας γκρινιάζουμε εμείς διαρκώς. Καλά κάνουμε και γκρινιάζουμε.

Ένας καλός λόγος λοιπόν για να σταματήσει η φημολογία του είδους είναι αυτός: δίνει στους πολίτες την εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, ότι η πολιτική παράγεται με τον ίδιο τρόπο και ότι η διακυβέρνηση έχει μόνο στόχο τη διατήρηση της εξουσίας και δεν προκρίνει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

Ένας δεύτερος καλός λόγος να σταματήσουν οι σχετικές φήμες είναι η ευκολία τους. Υπουργοί και βουλευτές επαναπαύονται στο να παράγουν καφενειακό λόγο και να τροφοδοτούν τον Τύπο αποκλειστικά με αυτό το καφενειακού επιπέδου περιεχόμενο. Καλά κάνουν οι δημοσιογράφοι και τους κυνηγάνε για να εκμαιεύσουν κάποια σχετική δήλωση που να «αποκαλύπτει τις προθέσεις του πρωθυπουργού», είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε τη δυσκολία του να γεμίζεις μια στήλη σε καθημερινή βάση αλλά από πότε τα συμφέροντα του Τύπου και μιας κυβέρνησης ταυτίζονται;

Ο τρόπος για να σταματήσουν οι φήμες περί εκλογών και ανασχηματισμού είναι η εργασιοθεραπεία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να τους στρώσει όλους στη δουλειά. Όλοι πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στην επεξήγηση του κυβερνητικού έργου και των εμβληματικών νομοθετημάτων που θα περάσουν τον επόμενο μήνα από τη Βουλή. Να αρχίσουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τροφοδοτούν τα media με ειδήσεις για τις δράσεις τους και όχι με τις εκτιμήσεις τους για το χρόνο του ανασχηματισμού ή των εκλογών. 

Έτσι, θα περάσει το μήνυμα και στην κοινωνία ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα και ότι η πολιτική παράγεται πλέον στη Βουλή και όχι στα πάνελ, τις στήλες των εφημερίδων και τα καφενεία.