Η κρυφή ζωή του Αλέξη Τσίπρα

Η κρυφή ζωή του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αυτός που νόμιζαν ότι είναι. Όχι γιατί είπε ψέματα ή επειδή αποδείχτηκε ανίκανος. Δεν ενοχλούν κάτι τέτοια τον Έλληνα ψηφοφόρο. Ο Αλέξης ενόχλησε τους οπαδούς του επειδή δεν είναι το «παιδί του λαού», αλλά ο κρυφός και μεγάλος έρωτας της μπουρζουαζίας. Ο Νίκος Ξανθόπουλος φεύγει από την σκηνή και την θέση του παίρνει ο Αλέκος Τζανετάκος!

Το βασικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι αυτός είναι σάρκα εκ της σαρκός του μέσου Έλληνα. Μιλάει, τρώει και ζει όπως ο μέσος Έλληνας. Για τον Αλέξη Τσίπρα ο μέσος Έλληνας μισεί τους άριστους, λατρεύει την μετριότητα, προσπαθεί συνεχώς να τα «καταφέρει». Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μιλάει στην ψυχή του μέσου Έλληνα όταν στηρίζει τον Πολάκη, όταν καταγγέλλει τον Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο των ελίτ.

Και έρχονται δύο φωτογραφίες με τον Τσίπρα στο σκάφος της Παναγοπούλου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απολαμβάνει το πούρο δίπλα στο κύμα στη μία και βυθισμένο στα σαλόνια του γιοτ στην άλλη. Δύο φωτογραφίες που διαλύουν αυτό το αφήγημα. Όχι, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι τελικά ένας από όλους, ένας από το πλήθος. Δεν είναι σάρκα εκ της σαρκός του μέσου Έλληνα. Είναι ένας καλός μίμος που προσπάθησε να πείσει γι'' αυτό τους ψηφοφόρους. Όπως έκανε και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον μιμείται τον Ανδρέα, αλλά δεν είναι ο Ανδρέας. Έτσι και εδώ! Μιμείται τον μέσο Έλληνα, αλλά δεν έχει σχέση μαζί του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα παιδί που προέρχεται από μία πλούσια οικογένεια εργολάβων και αποφάσισε να παίξει ρόλους που πρώτος ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη ο Νίκος Ξανθόπουλος.

Ο οπαδός του κ. Τσίπρα νιώθει προδομένος. Τον είχε πιστέψει. Ότι ήταν αυτό που έλεγε. Κι ο Αλέξης Τσίπρας «αγόρασε» με αυτό το εισιτήριο μία θέση στον παράδεισο της εξουσίας. Εκεί όπου συναναστρεφόταν τους μεγιστάνες του χρήματος, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους. Αυτές είναι οι παρέες του. Οι πλούσιοι και ισχυροί. Δεν είναι τα παιδιά από την Κοκκινιά, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Καλαμαριά. Αυτά είναι για τους άλλους, γι'' αυτούς που πιστεύουν στα παραμύθια με τους δράκους και τα ωραία βασιλόπουλα που με ένα φιλί απελευθερώνουν την όμορφη βασιλοπούλα από τα δεσμά της Τυραννίας. Στον πραγματικό κόσμο ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάνει τίποτα ηρωϊκό για να κερδίσει κάποιο έπαθλο. Το παίρνει εύκολα, απευθυνόμενος στους φίλους του. Ακόμη και για τις διακοπές του «δανείζεται» απ'' αυτούς ένα σκάφος ή μία βίλα. Και οι φίλοι του μπορούν εύκολα να τον «δανείσουν», επειδή είναι ολιγάρχες. Όχι ο... μέσος Έλληνας ψηφοφόρος! Αυτός μπορεί να αρκεστεί στα ψίχουλα που του πετάει προεκλογικά ο Αλέξης. Τα πολλά τα έχουν πάρει οι ολιγάρχες. Γι'' αυτό και αγαπούν παθιασμένα τον Αλέξη και εξακολουθούν να τον στηρίζουν.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]