Η ΕΥΠ... κάνει τη δουλειά της

Η ΕΥΠ... κάνει τη δουλειά της

Του Τάσου Ευαγγελίου 

Η υπόθεση της κλοπής πολεμικού υλικού στη Λέρο είναι στο στάδιο της εξιχνίασης. Μέσα σε τρεις ημέρες οι υπηρεσίες κινήθηκαν με ταχύτητα, με την ΕΥΠ να πρωτοστατεί στις έρευνες και να είναι αυτή που έφθασε στους τρεις βασικούς υπόπτους. Μεθοδικά χωρίς τυμπανοκρουσίες το νήμα ξετυλίγεται. Η ΕΥΠ, πλέον, κάνει τη δουλειά της...

Στην υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια της χώρας γίνεται πλέον δουλειά, ενώ ο προσανατολισμός της δείχνει να έχει αλλάξει. Οι εντολές είναι σαφείς. Η ΕΥΠ θα ασχολείται με τον, εντός του πλαισίου του Συντάγματος, ρόλο της στο πλαίσιο της πρόληψης ή αποτροπής απειλής της εθνικής ασφάλειας ή του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων της Χώρας.

Με λίγα λόγια στην ΕΥΠ, επανακαθορίζονται οι στόχοι και κόβονται οι κάθε λογής «παρεκτροπές» που και στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργούσαν συνθήκες σε βάρος των δικαιωμάτων πολιτών.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι το 2018 οι κρατικές... παρακολουθήσεις παρουσίασαν μια αύξηση της τάξη του 40% με τις περισσότερες να μην αιτιολογούνται δεν πρέπει να επαναληφθεί όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα ανώτατα κλιμάκια της υπηρεσίας και μεταφέρεται ως εντολή που έχει δοθεί και είναι σαφής.

Βασική αρχή είναι να αποκτήσει η χώρα μια εθνική υπηρεσία ασφαλείας που θα φέρνει αποτελέσματα. Και αποτελέσματα που δεν θα κινούνται στη βάση της εκ των υστέρων αντιμετώπισης εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων αλλά κυρίως της αποτροπής τους.

Το προσωπικό υπάρχει. Το στοίχημα είναι να δουλέψει πάνω στις νέες βάσεις που στήνονται, όπως συνέβη ήδη σε άλλες υπηρεσίες επιφορτισμένες με την προστασία του πολίτης (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ).

Η επίκληση της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβίαση δικαιωμάτων, μπορεί όμως να λειτουργήσει με τρόπο που θα παράξει αποτέλεσμα στη βάση μια νοοτροπίας μακριά από αυτή του πάλαι ποτέ ΚΥΠατζή. Αν κάποιος δεν μπορεί να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα δεν έχει και λόγο να βρίσκεται σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Κυρίαρχο στοιχείο καθίσταται πλέον η προστασία του περιεχομένου των πληροφοριών που συλλέγει η ΕΥΠ. Κυρίως όμως η αξιοποίηση του προσωπικού και των νέων τεχνολογιών προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα.

Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η υπηρεσία στην Λέρο αποτελούν ένα πρώτο δείγμα. Χρειάζεται όμως δουλειά για να έρθουν αποτελέσματα. Η ΕΥΠ δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης

Άλλωστε όπως ειπώθηκε και στη βουλή κατά τη διαδικασία ορισμού της νέας διοίκησης «Χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στη δημοκρατία και στην εθνική ασφάλεια».