Η επέτειος έγινε πηγή γνώσης για όλους

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση «200 Χρόνια Πριν και Μετά» που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη. 

Αν δεν την έχετε επισκεφθεί προσπαθήστε να το κάνετε έστω κι αυτή την εβδομάδα, είναι μια έκθεση που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις με τα εκθέματά της αλλά και ως ενιαίο σύνολο που αφηγείται τη γέννηση μια σύγχρονης χώρας πέρα από κάθε προσδοκία και ίσως και λογική.

Το Μουσείο Μπενάκη για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ως το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρα μας.

Δεν ήταν όμως μόνο το Μουσείο Μπενάκη που μας προσέφερε αυτή την ξεχωριστή έκθεση που μας έμαθε τόσα πολλά για την ιστορία του τόπου μας. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκθέσεις, τα συνέδρια, το πλήθος των εκδόσεων, τα ειδικά αφιερώματα των ιδρυμάτων ακόμα και του Τύπου είναι σημαντικά και θα μείνουν για όποιον θέλει να μελετήσει όσα συνέβησαν και να στοχαστεί πάνω σε όσα θα έρθουν.

Η πανδημία λειτούργησε μάλλον θετικά γιατί απέτρεψε τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων, μεγάλης κλίμακας. Περιοριστήκαμε στην πολύ ωραία, εξίσου συγκινητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τα εγκαίνια της Νέας Πινακοθήκης που έδωσαν ακριβώς και το σωστό μήνυμα της επετείου ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μόνη: από το Ναυαρίνο και μετά είχε πάντα δίπλα της συμμάχους που έβλεπαν σε αυτή πολλά πέρα από το ένδοξο παρελθόν της και στάθηκαν δίπλα της σε κάθε δυσκολία: από το Ναυρίνο μέχρι την τελευταία της περιπέτεια, της οικονομικής κρίσης.

Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 ανταποκρίθηκε στο δύσκολο ρόλο του συντονιστή των εκδηλώσεων αυτών, αρκετές από τις οποίες έπρεπε να γίνουν ψηφιακά και από απόσταση. 

Και το ιδιαίτερο μήνυμα που έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου με τις τοπικές ενδυμασίες που επέλεξε να εμφανιστεί ήταν εύστοχο και εξαιρετικά καλόγουστο.

Αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκδηλώσεις μπορούμε να πούμε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στέφθηκε με επιτυχία.

Το περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε όλους αυτούς τους μήνες, έντυπο και ψηφιακό, θα λειτουργεί ως πηγή γνώσης για τους Έλληνες κάθε ηλικίας. Τα βιβλία, τα βίντεο των ομιλιών, των συνεδριών, τα ντοκιμαντέρ, τα podcast, μέχρι και τα κόμικ που εκδόθηκαν θα μας περιμένουν να τα μελετήσουμε. Αρκεί, βέβαια, να το θελήσουμε.