Η αριστερά, ο Παναθηναϊκός και η εκδίκηση του Κορμοράνου...

Ανδρέας Παπανδρέου κατά Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά Ανδρέα Παπανδρέου. Κώστας Καραμανλής κατά Κώστα Σημίτη. Μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος. Τώρα τι; Αλέξης Τσίπρας κατά Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της αριστεράς. Η αριστερά είναι ένα πράγμα σαν τον Παναθηναϊκό: Θα προσπαθεί στα επόμενα χρόνια να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη! Θα το έλεγε κανείς και εκδίκηση του κορμοράνου! 

Όχι, δεν βιαζόμαστε να «ξεγράψουμε»τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υποτιμούμε τον «αντίπαλο». Πιστεύουμε όμως ότι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ατύχημα της ιστορίας. Το πολύ - πολύ να περιθωριοποιηθεί στο μέλλον, όπως συνέβη με το ΚΚΕ. Είναι δύο αντίπαλοι που δεν φοβίζουν πλέον. Μοιάζουν με ξεδοντιασμένα θηρία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κεντροαριστερά δεν θα αποκτήσει έναν ικανό ηγέτη. Ένας καλός πρωθυπουργός χρειάζεται μία καλή αντιπολίτευση. Αλλιώς θα πάψει να είναι καλός και χρήσιμος πρωθυπουργός. Αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας. 

Όσο πιο γρήγορα η κεντροαριστερά λύσει αυτή την εξίσωση, τόσο πιο καλά θα είναι για την ίδια την χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέα των Παππάδων εκπροσωπούσαν μία ακραία πολιτική τάση. Η ριζοσπαστική αριστερά ήταν παιδί των αγανακτισμένων και της κρίσης. Αυτά που αποκαλύπτονται σήμερα με τις περίφημες συνομιλίες Μιωνή δεν είναι παρά η απόδειξη για όλα αυτά που λέγαμε από το 2010... 

Αλλά οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς δεν έχουν λόγο να «χρεωθούν» τις αμαρτίες αυτής της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά το ΚΙΝΑΛ της Φώφης δεν μπορεί. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί σχετικά υψηλά ποσοστά. Επειδή το ΚΙΝΑΛ είναι ανίκανο να υποδεχτεί πίσω τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν και που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στην εξουσία. 

Ο λαός έχει κάθε λόγο να εκδικηθεί όσους τον χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδοθεί αργά ή γρήγορα στην λήθη. Όταν βρεθεί το πολιτικό εκείνο σχήμα που θα αποφασίσει να ορθώσει έναν σοβαρό πολιτικό λόγο στο όνομα της κεντροαριστεράς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρελθόν... 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]