Η απειλή κυρώσεων από ΗΠΑ-Ευρώπη αναδεικνύει τις αδυναμίες της Τουρκίας
Capital Economics

Η απειλή κυρώσεων από ΗΠΑ-Ευρώπη αναδεικνύει τις αδυναμίες της Τουρκίας

Μπορεί η Ευρώπη να εμφανίστηκε διστακτική ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, με τις ΗΠΑ, να βρίσκονται πιο κοντά στο να… πατήσουν το κουμπί των κυρώσεων, αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Τουρκία.

Ενώ η Ευρώπη έδειξε για μία ακόμη φορά επικίνδυνη ανεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να αλλάζει ρότα στην τελευταία στροφή της θητείας του και να είναι έτοιμος να «τιμωρήσει» την Τουρκία για την αγορά των S-400.

Σύμφωνα με την Capital Economics και μόνο η απειλή των κυρώσεων είναι αρκετή για να ακυρώσει τα κέρδη της πρόσφατης στροφής που έκανε ο Ερντογάν, εφαρμόζοντας πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και το κλίμα πριν την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής οδήγησαν μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες την τουρκική λίρα σε σοβαρή πτώση για να αγγίξει το επίπεδο των 8 λιρών/δολάριο.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι η τουρκική λίρα ενισχύθηκε ξανά από τη στιγμή που φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι μεταθέτουν τις όποιες αποφάσεις για το 2021, καθώς η επέκταση της λίστας των πιθανών κυρώσεων δεν είναι κυρώσεις.

Στο ίδιο μοτίβο, η Capital Economics εκτιμά πως ακόμα και αν η Αμερική δεν δείξει την απαιτούμενη τόλμη στις τελευταίες εβδομάδες του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η έλευση του Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα, με τις ΗΠΑ να επιδεικνύουν μια πιο σκληρή στάση από τα τέλη Ιανουαρίου.

«Οι εξελίξεις αυτές μας υπενθυμίζουν ότι, ενώ έχουν περιοριστεί οι φόβοι σχετικά με την γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία, οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να απειλούν τις προοπτικές της χώρας», σημειώνει ο οίκος.

Προσθέτει δε, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν δείχνει να ρίχνει τους τόνους όσον αφορά την πολεμική του ρητορική. Και με δεδομένη την πολύ κακή εξωτερική θέση της Τουρκίας, η χώρα μπορεί να βρεθεί ξανά μια ανάσα από νέα κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, στην περίπτωση που η Ευρώπη ή/και οι ΗΠΑ αποφασίσουν να λάβουν μέτρα-κυρώσεις εναντίον της.

Οι απειλές των κυρώσεων έρχονται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία είχε καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών αρχικά στη νομισματική της πολιτική. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη το Reuters μετέδωσε ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 15,6 δισ. δολάρια μετά την έκδοση ομολόγων σε ευρώ, αφού προηγουμένως είχαν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Fitch είχε αποκαλύψει ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μείον τις συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος, είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος στα -46,5 δισ. δολάρια, από 22,7 δισ. στο τέλος του 2019.

Το θέμα, βέβαια, των κυρώσεων δεν είναι απλό για την Ευρώπη καθώς σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, μόνο η τραπεζική έκθεση στην Τουρκία διαμορφώνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 122,7 δισ. δολαρίων, με τις ισπανικές τράπεζες να έχουν την πρωτιά με έκθεση 62 δισ. δολαρίων, ακολουθούν οι γαλλικές με έκθεση 29 δισ. δολαρίων, οι βρετανικές με 12 δισ. δολάρια και οι γερμανικές με 11 δισ. δολάρια.