Η 8η Ιουλίου και η τρομακτική προοπτική του μεγάλου συνασπισμού

Η 8η Ιουλίου και η τρομακτική προοπτική του μεγάλου συνασπισμού

«Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σημαντική πολιτική νίκη, αλλά συγκεντρώνει μόλις 147 έδρες». Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο; Όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν πρώτη και με διαφορά την ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δεν μπορούν να «μετρήσουν» δύο πράγματα: Το μέγεθος της αποχής και πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Οι πιθανότητες να καταλήξουμε σε ακυβερνησία δεν είναι μικρές.

Η αποχή είναι το κρίσιμο στοιχείο. Το κλειδί των εξελίξεων. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι μικρότερη απ' όση ήταν στις Ευρωεκλογές. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι στις εκλογές του Ιουλίου θα φτάσουν στις κάλπες 500.000 λιγότεροι ψηφοφόροι, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Είναι ένα σενάριο που σήμερα δείχνει να είναι αρκετά πιθανό και το οποίο μπορεί να ανατρέψει τα πάντα!

Ποιοι θα απέχουν; Το επικίνδυνο σε αυτή την ιστορία είναι ότι στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ επικρατεί ένας εφησυχασμός. Σαν να έχει ήδη κλείσει η κάλπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ήδη σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι όμως δεν είναι έτσι!

Αν μπορούσε να επαναληφθεί ακριβώς το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, τότε η ΝΔ θα είχε οριακή αυτοδυναμία. Λίγο πάνω από την κόκκινη γραμμή των 150 εδρών. Με 500.000 ψηφοφόρους λιγότερους η ΝΔ εξασφαλίζει και πάλι αυτοδυναμία, αρκεί να πάνε να την ψηφίσουν όσοι την ψήφισαν και τον Μάιο. Πιθανό; Μάλλον απίθανο! Η αποχή θα κτυπήσει όλα τα κόμματα. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες, όμως, είναι να κτυπήσει περισσότερο εκείνον που εμφανίζεται ως σίγουρος νικητής! Πιο πιθανό είναι να πάνε εκείνο το Σαββατοκύριακο για μπάνιο οι ψηφοφόροι της ΝΔ απ ότι οι «απογοητευμένοι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι δηλώσαν την αντίδρασή τους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Δεν πήγαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Στις εθνικές εκλογές δεν ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά τους.

Μιλάμε για διαφορές 2% και 3%, αλλά αυτές μπορούν, τελικά, να κάνουν την διαφορά. Με την Νέα Δημοκρατία πάνω από 38,5% τα πράγματα γίνονται εύκολα για όλους. Αλλά από αυτό το ποσοστό την χωρίζει πολύς δρόμος. Και ο δρόμος αυτός χωρίζεται στην μέση από ένα ρέμα, που λέγεται αποχή. Αν το ρέμα παραμείνει μικρό, τότε η ΝΔ έχει αυξημένες πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της. Αν μεγαλώσει, τότε θα κόψει τον δρόμο της ΝΔ προς την αυτοδυναμία και την χώρα στα δύο…

Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων μεταξύ τους δεν παίζει σημασία. Σημασία έχει τι ποσοστό θα πάρει η ΝΔ. Είναι ένας αγώνας που κάνει ο αθλητής με μόνο αντίπαλο το χρονόμετρο. Σημασία έχει επίσης πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Ένα ευχάριστο γεγονός (για την Δημοκρατία) είναι ότι σε αρκετές δημοσκοπήσεις Χρυσή Αυγή και Βελόπουλος εμφανίζονται αποδυναμωμένοι. Αν δεν μπουν στην Βουλή οι ακροδεξιοί, αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της αυτοδυναμίας της ΝΔ, ακόμη και με ποσοστό χαμηλότερο του 38%. Πέρα από το γεγονός ότι θα επηρεάσει θετικά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όσο για το κόμμα του Βαρουφάκη; Έχασε το 3% στις ευρωεκλογές για … 360 ψήφους! Πως θα λειτουργήσει η αποχή για τα μικρά κόμματα; Άγνωστο!

Στο σημείο αυτό πάντως αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε τι ακριβώς σημαίνει μία και μόνο ψήφος. Μπορεί να αφήσει ένα κόμμα έξω από την Βουλή ή να το βάλει μέσα και να στερήσει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Μία ψήφος!

Ας πούμε ότι η 8η Ιουλίου ξημερώνει με την ΝΔ στις 147 έδρες. Την συνέχεια την ξέρετε. Θα φτάσουμε δίχως αποτέλεσμα μέχρι την 3η εντολή, στο ΚΙΝΑΛ, όπου η κυρία Γεννηματά θα ζητήσει μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων των κομμάτων και πρωθυπουργό… κοινής αποδοχής. Ακόμη κι αν μία τέτοια πρόταση γινότανε δεκτή, η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Έχουμε την εμπειρία της Οικουμενικής. Ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε έτσι σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Πράγμα που σημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σχηματιστεί τότε κυβέρνηση θα είναι μόνο αυτός της σύμπραξης του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Δηλαδή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ! Μπορείτε να σκεφτείτε τον Κυριάκο πρωθυπουργό και τον Αλέξη αντιπρόεδρο. Μία κυβέρνηση που θα έχει στην ίδια κυβέρνηση τον Άδωνι και τον Πολάκη; Είναι σαφές σε ποια περιπέτεια οδηγούμαστε. Η χώρα δηλαδή!

Πόσο μακριά είναι ένα τέτοιο σενάριο; Πιο κοντά απ' ότι φανταζόμαστε αυτή την στιγμή. Και μαζί ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής για όσα σοβαρά πιθανά αδικήματα τελέστηκαν επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα μπορέσουν να διερευνηθούν οι ευθύνες υπουργών στην σκευωρία της Novartis, για παράδειγμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να ποντάρουν στην απλή αναλογική και στην ακυβερνησία. Η χώρα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι κέρδος θα έχει από μία τέτοια περιπέτεια. Και μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», αλλά αυτό που σίγουρα θα πεθάνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ελπίδα για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]