H κυρία Μπακογιάννη δείχνει τον δρόμο

Η δήλωση της πως θα μεταβεί το Πάσχα οπωσδήποτε στην Κρήτη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Όχι, γιατί είναι αδερφή του πρωθυπουργού, αλλά γιατί είναι στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας. 

Αυτή η δήλωση έχει πολλές αναγνώσεις. 

Η πρώτη υποστηρίζει πως η κυρία Μπακογιάννη, μια ιδιαίτερα έμπειρη πολιτικός, έπιασε τον σφυγμό των πολιτών και τον εξέφρασε. Και τον εξέφρασε με τρόπο που προκάλεσε. Νομίζω, εξάλλου πως αυτό ήθελε. Απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις που υπαγορεύονται από τις εισηγήσεις των ειδικών, είπε το αυτονόητο. Πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ούτως ή άλλως τα Σαββατοκύριακα το lockdown έχει de facto καταργηθεί. Πιστεύει κανείς σοβαρός άνθρωπος πως θα τηρηθούν τα μέτρα για τις μετακινήσεις στις ημέρες του Πάσχα; Απλώς θα εκτεθεί διπλά η κυβέρνηση. Πρώτον γιατί θα βρεθεί σε αδυναμία να τα εφαρμόσει στην πράξη και δεύτερον γιατί θα χρεωθεί πολιτικά αυτήν την αδυναμία. 

Συνεπώς, η κυρία Μπακογιάννη, πέραν όλων των άλλων, με την εκ πρώτης όψεως απείθαρχη δήλωση της, υποδεικνύει στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει. Συγχρόνως της υποδεικνύει και τα όρια των αντοχών των πολιτών.

Είναι λογικό αυτή η δήλωση να προκαλέσει αντιδράσεις του τύπου «εμείς είμαστε κορόιδα που πειθαρχούμε;». Προφανώς η κυρία Μπακογιάννη συνεκτίμησε αυτές τις αντιδράσεις όταν αποφάσισε να προβεί στην συγκεκριμένη δήλωση. Βέβαια, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έχουν δίκιο από την πλευρά τους, εφόσον εκτιμούν πως η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη είχε προσωπικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό. Δηλαδή απλώς δήλωνε την  προσωπική στάση της και δεν προέτρεπε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα εν όψει του Πάσχα. 

Είναι ολοφάνερο πως οι βιαστικές δηλώσεις υπουργών για άρση του lockdown, που γίνονταν εδώ και πολλές ημέρες, δημιούργησαν προσδοκίες οι οποίες στην συνέχεια διαψεύστηκαν. Και μια διαψευσμένη προσδοκία παράγει πολύ δυσμενέστερα αποτελέσματα από μια δυσάρεστη κατάσταση, γιατί παρατείνει και επιτείνει την αβεβαιότητα. Τον Έλληνα πολίτη, μετά από ένα σχεδόν χρόνο lockdown, ουδόλως τον ενδιαφέρει αν τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει, αντιμετωπίζουν και δισεκατομμύρια πολίτες του πλανήτη μας. Όταν εξαντλούνται οι αντοχές, δεν λειτουργεί καθαρά η κρίση. 

Βέβαια, η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη έχει και μια άλλη διάσταση στενότερα «πολιτική». Είναι μια καταγραφή της θέσης της, με δημόσιο λόγο. Λέει, με τον τρόπο της, αυτό που πιστεύει πως θα πρέπει να πράξει η κυβέρνηση, αλλά αν δεν το πράξει είναι καταγεγραμμένη, με δήλη ημερομηνία, η δική της άποψη.

Νομίζω πως η δήλωση αυτή της κυρίας Μπακογιάννη θα πρέπει να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην σταδιακή, αλλά εντός βραχέος χρονικού ορίζοντα, άρση της καραντίνας, εφόλης της ύλης. Η κυβερνητική απόφαση θα είναι αμιγώς πολιτική, όπως πολιτική ήταν και η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη και υπ΄αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.