Γ. Γεωργαντάς: Η δικογραφία για Novartis στηρίζεται σε αντικρουόμενες καταθέσεις

Γ. Γεωργαντάς: Η δικογραφία για Novartis στηρίζεται σε αντικρουόμενες καταθέσεις

Με βάση το νομικό πλαίσιο, την ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας, αλλά και τη βούληση του Ανδρέα Λοβέρδου θα αποφασίσει τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σχετικά με την άρση ασυλίας του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει στο liberal. gr το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι θα πρέπει για τα μέλη της Επιτροπή προτεραιότητα να είναι η  «διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της Επιτροπής και όχι η ευκαιριακή και συγκυριακή διαχείριση των τόσο σοβαρών ζητημάτων». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με το χρονική συγκυρία της αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι δικογραφίες, επί προεδρίας Ν. Βούτση, δεν αποστέλλονται με βάση τη χρονική σειρά, υπενθυμίζοντας ότι οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σχεδόν σε όλες τις σοβαρές υποθέσεις έχουν επικαλεσθεί τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών…

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη

-Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη προαναγγείλει ότι επιθυμεί να αρθεί η ασυλία του. Τι θα κάνει η ΝΔ στη Επιτροπή Δεοντολογίας;

Η αξιολόγηση της υπόθεσης θα γίνει με βάση την πρακτική της συγκεκριμένης επιτροπής, το νομικό πλαίσιο και τη βούληση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου. Αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι η ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να μπορεί να πληροφορηθεί όλες τις πτυχές της. Επίσης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλα τα μέλη της επιτροπής η διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της Επιτροπής και όχι η ευκαιριακή και συγκυριακή διαχείριση των τόσο σοβαρών ζητημάτων. 

-Θεωρείτε ότι η συγκυρία που ήρθε η εν λόγω δικογραφία στη Βουλή είναι ύποπτη, αφού σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές;

Είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται ερωτηματικά από την αποστολή στη Βουλή μέρους της συγκεκριμένης δικογραφίας, τώρα και όχι του συνόλου αυτής. Η δικογραφία για τον κ. Λοβέρδο απεστάλη με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Άρα και για τον κ. Λοβέρδο η υπόθεση είναι ακόμα σε έρευνα. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να διαχωριστεί σε σχέση με τα άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να βρίσκονται σε έρευνα. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται η έρευνα αυτή να ολοκληρωθεί εντός λίγων ημερών.

-Ως μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας γνωρίζεται τις υποθέσεις κατά Πολάκη και Καμμένου. Οι δικογραφίες αυτές έχουν έρθει αλλά ακόμη δεν έχουν συζητηθεί;

Δυστυχώς στην Επιτροπή δεν αποστέλλονται με χρονική σειρά οι δικογραφίες που έρχονται στη Βουλή κι αυτό αποτελεί ένα μείζον ζήτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Να θυμίσω πάντως ότι σε όσες δικογραφίες υπουργών αυτής της κυβέρνησης ήρθαν αυτά τα χρόνια  στο Κοινοβούλιο, η επιτροπή αποφάσισε ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να υπαχθούν στη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και ουσιαστικά να «παγώσουν». Οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όλα αυτά τα χρόνια, όποτε τους χρειάστηκε, επικαλέστηκαν το «κατάπτυστο»,  κατά τις δηλώσεις τους, άρθρο 86 του Συντάγματος, προκειμένου να μην αρθεί η ασυλία τους, ακόμη και σε αδικήματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων.

-Μπορείτε να κάνετε ένα γενικό σχόλιο για την δικογραφία κατά του Α. Λοβέρδου;

Το μόνο σχόλιο το οποίο δικαιούμαι να κάνω είναι ότι η δικογραφία εξακολουθεί να στηρίζεται μόνο σε αμφισβητούμενες και πολλές φορές αντικρουόμενες μαρτυρικές καταθέσεις και δεν υπάρχει κανένα άλλο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο που να καταδεικνύει εμπλοκή των φερόμενων ως κατηγορούμενων.

Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο μια δήλωση αυτοκριτικής για την βιασύνη με την οποία χαρακτήρισε την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Φυσικά δεν περιμένω από μέρους του καμία συγγνώμη προς όλους αυτούς που ήδη οι υποθέσεις  τους αρχειοθετήθηκαν, πλην όμως αντιμετωπίστηκαν με τον πιο ανέντιμο τρόπο αυτό όλo αυτό το διάστημα.