Εύγε στο προεδρείο της Βουλής

Έπραξε άριστα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ.Μπούρας χθες ζητώντας την αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Μάρκου από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Όσα είδαμε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ να διαδραματίζονται, θύμιζαν τις εποχές που εκεί «πρωταγωνιστούσε» ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος κάθε τόσο έβριζε και χειρονομούσε χυδαία σε βάρος των συναδέλφων του.

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή στις περσινές εκλογές έχει και αυτή τη διάσταση: η ελληνική κοινωνία αποφάσισε να υπερβεί το χρυσαυγιτισμό που ήταν διάχυτος τα τελευταία χρόνια και τον προσωποποιούσαν αρκετοί σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση για το αν ο κ.Κ.Μάρκου είναι πανεπιστημιακός και η ιδιότητά του αυτή επιβάλλει να φέρεται με ευπρέπεια. Και εργάτης να ήταν, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός τον έστειλε στα έδρανα του Κοινοβουλίου, θα είχε την υποχρέωση να φέρεται αναλόγως, πρωτίστως από σεβασμό προς αυτούς που τον ψήφισαν. Αφήστε που αν ήταν εργάτης είναι εξαιρετικά πιθανό να μην φερόταν έτσι, δηλαδή να «πουλάει μαγκιά» εκ του ασφαλούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Κ.Τασούλας έχει φέρει «άλλο αέρα» στο Κοινοβούλιο και έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να ανεβεί το επίπεδο των συνεδριάσεων. Ακόμα και στις πιο στιγμές μεγάλης έντασης, η κατάσταση δεν ξεφεύγει. Υπάρχει και πρέπει να είμαστε σε θέση να τη διακρίνουμε μια σαφής διαφορά ανάμεσα στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμα και την πιο οξεία, από τις αγοραίες συμπεριφορές. Οι δεύτερες, απλώς, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές και αξίζουν συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο που αντέδρασε θεσμικά.

Η αγοραία αντιπαράθεση πρέπει να σταματήσει, τουλάχιστον εντός της Βουλής. Οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριφέρονται ως ψευδώνυμοι στο τουίτερ. Έχουμε μπερδευτεί σε αυτή τη χώρα.

Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι ήρθε η ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής να προχωρήσει λίγο ακόμα και να επιβάλλει και κώδικα ενδυμασίας αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι και σε αυτό τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αφού ο ελληνικός λαός έστειλε στο σπίτι του τις γραφικές εξαλλότητες.

Το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δηλαδή, όλα, τα πάντα, περιστρέφονται γύρω από τη Βουλή. Οι βουλευτές είναι οι σημαντικότεροι παίκτες του πολιτικού μας συστήματος γιατί έτσι το θέλει το Σύνταγμα. Αν δεν καταλαβαίνουν πως πρέπει να φερθούν, κάποιος πρέπει να τους το θυμίζει.