Έρχονται νέα κίνητρα για νεοφυείς που θα ενταχθούν στο Elevate Greece

Έρχονται νέα κίνητρα για νεοφυείς που θα ενταχθούν στο Elevate Greece

Επιτυχής, πέραν πάσης προσδοκίας, είναι η δημιουργία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece». Σε μια στιγμή μάλιστα που αναμένεται να ανακοινωθούν νέα κίνητρα συμμετοχής τέτοιων επιχειρήσεων στο οικοσύστημα του υπουργείου Ανάπτυξης, πληθαίνουν και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις θυγατρικές πολυεθνικών.

Τέτοιες είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, αρμόδιο για τον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης, Χρίστο Δήμα, οι εταιρείες Pfizer, Microsoft και Google, ενώ από ελληνικής πλευράς, στους υποστηρικτές του αναμένεται να προστεθεί η Kaizen Gaming (Stoiximan).

Οι εταιρείες αυτές θα πλαισιώσουν τους ήδη υπάρχοντες υποστηρικτές του «Elevate Greece» μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ΑΒΒ, η Accenture, η Alpha Bank, η Astra Zeneca, η Cosmote, η Eurobank, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η HP, η Εθνική Τράπεζα, η Nokia, η Oracle, η Tρ. Πειραιώς κ.ά.

Οι επιχειρήσεις-υποστηρικτές του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, αφενός υποστηρίζουν τις καλές επιχειρηματικές ιδέες, επιβραβεύοντας τις πιο έξυπνες και πιο καινοτόμες, αφετέρου συμβάλλουν στην δημιουργία της δικτύωσης μεταξύ ώριμων και επίδοξων επιχειρηματιών, όπου οι ανάγκες των πρώτων συναντιώνται με τους δεύτερους και αντίστροφα. Για παράδειγμα η Eurobank επιβραβεύει με 50.000 ευρώ την καλύτερη νεοφυή εταιρεία στον τομέα του Fintech, δηλαδή των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας.

Χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι συντελέστηκε κοσμοσυρροή συμμετοχής στο οικοσύστημα «Elevate Greece». Τα αιτήματα ένταξης στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα μήνα από την ανακοίνωση του, έχουν ξεπεράσει τα 580. Βεβαίως η διαδικασία υποβολής της αίτησης δεν σημαίνει απαραιτήτως και ένταξη στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς αφού υποβληθούν τα σχετικά χαρτιά, ομάδα εμπειρογνωμόνων εξετάζει αυστηρά τα κριτήρια ένταξης μιας εταιρείας στο σχετικό μητρώο.

Από τις 580 εταιρείες, οι 62 εξάντλησαν την διαδικασία ένταξης (έγγραφα κ.λπ.) στο μητρώο, αλλά μόλις εννέα εγκρίθηκαν από τους εμπειρογνώμονες για ένταξη στο «Elevate Greece». Πρόκειται για τις εταιρείες Convert Group, Cube RM ΙΚE, InAccel, Loctio, Mist.io, ParkAround, Retouch HS Private Company, RTsafe IKE και Καινοτόμες Τουριστικές Τεχνολογίες ΙΚΕ. Η διαδικασία όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δήμας συνεχίζεται.

«Σήμερα συμπληρώσαμε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του ElevateGreece και τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ θετικά. Η αξιολόγηση των δυνητικών νεοφυών επιχειρήσεων και οι εγγραφές προχωράνε σε χρόνο ρεκόρ», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι «αυξάνονται και οι Επίσημοι Υποστηρικτές, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά παρέχοντας οικονομικά βραβεία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα καινοτομίας».

Ο κ. Δήμας σημείωσε ακόμη ότι το Elevate Greece σύντομα θα αποτελέσει σημείο επαφής των νεοφυών επιχειρήσεων και των μηχανικών και επιστημόνων, αφού ήδη δημοσιοποιήθηκε η πρώτη αγγελία πρόσληψης προσωπικού για μια από τις επιχειρήσεις.

Η εταιρεία mist-io, με έδρα τα Τρίκαλα, γνωστοποίησε ότι θέλει να προσλάβει τρεις μηχανικούς/προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού πλήρους απασχόλησης. Η mist-io δραστηριοποιείται στην αγορά εφαρμογών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). «Ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και άρχισαν εταιρείες να αναζητούν και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μέσω του «Elevate Greece», σχολίασε ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι έρχονται νέα κίνητρα ένταξης start up εταιρειών στο οικοσύστημα του «Elevate Greece». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες όλες οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων θα λάβουν ενίσχυση μέχρι το 50% των ετήσιων δαπανών τους για το 2020 και μέχρι του ύψους των 50.000 ευρώ.

Η διάταξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλα κίνητρα όπως η μείωση της φορολογίας των νεοφυών επιχειρήσεων. Ειδικότερα με βάση διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, αυξήθηκε από 30% σε 100% του συντελεστής υπερ-έκπτωσης των δαπανών των επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη των εταιρειών που  επενδύουν στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Στη κατηγορία αυτή εμπίπτουν όλες οι επιχειρήσεις του «Elevate Greece».