Ένας μήνας Νίκος Ανδρουλάκης

Ένας μήνας Νίκος Ανδρουλάκης

Τις τελευταίες ημέρες τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είχαν γεμίσει από memes με «Νίκος Ανδρουλάκης quotes» δηλαδή αποφθέγματα/ρήσεις στα οποία ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν να δηλώνει αφόρητες κοινοτοπίες στο στυλ: «Όταν ξημερώνει δεν είναι πια νύχτα», «Όποιος δεν έχει παιδιά δεν τα στέλνει στο σχολείο», «Όποιος δεν είναι νέος, είναι ηλικιωμένος». Κι αυτά τα memes κυκλοφορούσαν ήδη πριν τη συνέντευξη που έδωσε στον Αντώνη Σρόιτερ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα στην προεδρία του κόμματός του.

Ισχύει πάντα το «θέσφατο» ότι στην πολιτική είναι καλύτερο να σε καθυβρίζουν, ακόμα και χυδαία, παρά να σε «παίρνουν στο ψιλό» και είναι αλήθεια πως αν και η θητεία του κ. Ανδρουλάκη αριθμεί παρά ελάχιστες ημέρες, ελάχιστα εικοσιτετράωρα, για να θέσουμε ακόμα πιο γλαφυρά, δεν μπορεί κανείς παρά να χαμογελάσει με το πόσο εύστοχη είναι η κριτική που του έκαναν οι ανώνυμοι που θέλησαν να τον σατιρίσουν.

Ένας μήνας λοιπόν είναι μικρό χρονικό διάστημα αλλά ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης το θεώρησε εύλογο ορόσημο γι' αυτό και δέχτηκε να δώσει μια συνέντευξη. Σε όλη τη συνέντευξη κλήθηκε απλώς να δηλώσει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την τάδε θέση της κυβέρνησης και τη δείνα θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε δηλαδή σχολιαστής των θέσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και βέβαια στο τέλος εκλήθη να απαντήσει και στο άβολο, για εκείνον, ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών εφόσον τα εκλογικά αποτελέσματα αφήσουν χώρο γι' αυτή την εξέλιξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μ' ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό που προέκυψε μετά από μια μαζική προσέλευση πολιτών στις κάλπες. Δηλαδή, θεωρητικώς τουλάχιστον, έχει πολλούς δυνητικά πρόθυμους και παθιασμένους να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων του, ένα φαινόμενο που το είχαμε παρατηρήσει, κυριολεκτικά από τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, ποια μηνύματα να διασπείρουν μέσα από τα κανάλια τους στα social media οι ενθουσιασμένοι οπαδοί που τον ανακήρυξαν αρχηγό τους; Ποια ακριβώς μηνύματα παρήγαγε και εξέπεμψε για να διασπαρούν από τους πολλαπλασιαστές του τον προηγούμενο μήνα;

Στο διάστημα αυτό, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα δηλαδή, περισσότερο συζητήσαμε το ενδεχόμενο των... τρίτων εκλογών παρά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ κι αυτό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται αφόρητες πιέσεις και μάλιστα καθημερινά στη συγκυρία δύο μεγάλων αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων: της πανδημικής και της οικονομικής/ενεργειακής.

Μια περίοδο που περιμέναμε το ΠΑΣΟΚ και οι οπαδοί του να εκφράσουν τη διάχυτη γκρίνια και να τη μετουσιώσουν σ' ένα ενθουσιώδη, αισιόδοξο πολιτικό λόγο (η σοσιαλδημοκρατία είναι φύσει αισιόδοξη ενίοτε και χαζοχαρούμενη), σε μια υπόσχεση για το μέλλον, σ' ένα πολιτικό λόγο που λειτουργεί ως πολιτικός μονόδρομος που υπερβαίνει τα αδιέξοδα της κεντροδεξιάς και της αριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σ' ένα τηλεοπτικό στούντιο να παριστάνει τον σχολιαστή των θέσεων των υπολοίπων κομμάτων.

Κάποιοι φίλοι σχολίασαν την ευπρέπειά του, συγκρίνοντάς την μάλιστα με τους μονίμως εξαγριωμένους, με τρόπο γραφικό, τόνους της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι θα υποτιμήσουμε τον κ. Ανδρουλάκη αν του αναγνωρίσουμε το αυτονόητο. Ευχόμαστε απλώς να διατηρήσει την ευγένεια και τη σεμνότητά του. Το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό είναι χαρακτηριστικό. Κάθε φορά που ο πρωθυπουργός παρασύρεται στους τόνους του αντιπάλου του, φέρνει σε αμηχανία τους Έλληνες που τον επέλεξαν γι' αυτό που είναι: ένας ευγενικός και μετριοπαθής άνθρωπος.

Είναι νωρίς, βέβαια, ακόμα. Δεν θα θυμίσουμε ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» αλλά την αγαπημένη, στη στήλη, ρήση του συγγραφέα Τσέζαρε Παβέζε: «Όλα κρίνονται στην πρώτη γραμμή της αφήγησης». Η πολιτική είναι μια μεσολαβημένη διαδικασία που αποκτά υπόσταση μέσα από τις λέξεις που συγκροτούν μεγάλα, συμπαγή αφηγήματα γραμμένα σε εξακολουθητικό ενεστώτα. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να μην έχει λέξεις για να εκφράσει το ρεύμα που τον ανέδειξε νικητή στην κάλπη γι' αυτό και η αρχή είναι μάλλον απογοητευτική. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει, σύντομα, να τις αποκτήσει.