ΓΔ: 897,40 3,64 (0,41 %)

Τζίρος: 8,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,40 3,64 (0,41 %)

Τζίρος: 8,59 εκατ. €   RT

Εδώ δεν μιλάμε άσχημα για τον Τσάβες

Εδώ δεν μιλάμε άσχημα για τον Τσάβες

Του Γιάννη Κουζηνού

Σε απόλυτο αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Βενεζουέλα, με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να διαδέχονται η μια μετά την άλλη κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τις νύχτες σε πολλές περιοχές, κυρίως μέσα στις φτωχογειτονιές του Καράκας, διεξάγονται ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ του κόσμου και των δυνάμεων καταστολής του καθεστώτος. Οι συγκρούσεις αυτές μάλιστα γίνονται όλο και περισσότερες και παράλληλα με την αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στις πορείες διαμαρτυρίας δίνουν πλέον την εντύπωση ότι ο κόσμος αυτή την φορά είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος. Μέχρι να επιτευχθεί το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τις ελεύθερες γενικές εκλογές κατόπιν της απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων. Ο αγώνας επίσης που δεν έχει σταματήσει ποτέ, είναι ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου που στην ουσία καθημερινά καταφέρνει ένα μεγάλο θαύμα, ή όχι σε πολλές περιπτώσεις, για να ταΐσει τα παιδιά του και να επιβιώσει για μια ακόμα μέρα.

Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά κι όπως φαίνεται η διανομή των τροφίμων σε προνομιακές τιμές πόρτα,πόρτα από τα CLAP-Comite Local De Abastecimiento y Produccion, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση δεν ήταν τελικά παρά ένα ακόμα μέσω χειραγώγησης της ανάγκης του κόσμου η ακόμα χειρότερα της  απεγνωσμένης του προσπάθειας για επιβίωση. Σε πολλά κτίρια πλέον, κυρίως σε περιοχές που στο παρελθόν στήριζαν το καθεστώς, στον πίνακα ανακοινώσεων έχει αναρτηθεί  μια καρτέλα από τα CLAP που εξηγεί πολύ απλά ότι αν φωνάζεις και διαμαρτύρεσαι κατά της κυβέρνησης θα μείνεις νηστικός. Που θα μείνεις λέω εγώ έτσι κι αλλιώς αλλά χάνεις την σακουλίτσα με τα καλούδια από την επανάσταση. Η ανακοίνωση πρώτα προειδοποιεί τους κατοίκους του κτιρίου να μην φωνάζουν, να μην προσβάλουν και να μην απειλούν τα μέλη των CLAP, φανταστείτε τι ακούν από τον κόσμο, γιατί θα χάσουν τα προνόμιά τους, την σακούλα με τα τρόφιμα, και μετά το πάνε και ένα βήμα παρακάτω.«Επίσης σας ενημερώνουμε ότι όταν υπάρχουν πορείες οποιουδήποτε τύπου,να σας πω εδώ  εδώ ότι στις περιοχές που πηγαίνουν τα CLAP δεν γίνονται ποτέ πορείες της αντιπολίτευσης γιατί είναι επικίνδυνο εξαιτίας των  Colectivos, απαγορεύεται να φωνάζετε κατά της πορείας, να προσβάλλετε, να πετάτε μπουκάλια με νερό και να χτυπάτε την άδεια κατσαρόλα σας γιατί θα χάσετε τα προνόμιά σας (σακούλα με τρόφιμα)».

Αυτή η πρακτική δεν είναι τίποτα άλλο από χειραγώγηση της ανθρώπινης ανάγκης που οι ίδιοι δημιούργησαν αλλά και μια προσπάθεια να σωπάσουν τον κόσμο που πλέον άρχισε να ξεπερνά τον Τσαβισμό αλλά και τον φόβο τον ίδιο. Η πρακτική είναι μια συνέχεια της «μόδας» που ξεκίνησε το καθεστώς και πλέον σε ΟΛΕΣ τις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει ταμπέλα που γράφει και προειδοποιεί  «Εδώ δεν μιλάμε άσχημα για τον Τσάβες και επαναλαμβάνω. Εγώ ξέρω αλλά εσείς φανταστείτε τι του σέρνει ο κόσμος για να αναγκαστούν να γεμίσουν όλη την Βενεζουέλα με αυτή την προειδοποίηση, αν και πρέπει να σας ενημερώσω ότι το κόλπο δεν έπιασε ιδιαίτερα».

Κι όσο συμβαίνουν αυτά τα όμορφα και Δημοκρατικά στο εσωτερικό της χώρας, απ'' ότι φαίνεται ούτε στο εξωτερικό η επανάσταση τα πηγαίνει τόσο καλά αφού ανακοινώθηκε η οικειοθελής αποχώρηση της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών λίγο πριν την πετάξουν έξω με τις κλωτσιές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατάραξη της Συνταγματικής τάξης. Η αποχώρηση δεν είναι φυσικά κάτι απλό, κάτι σαν το Brexit, και θα πάρει χρόνο αλλά αν επιτευχθεί θα περάσουμε σε ένα καινούριο κεφάλαιο απομόνωσης και Κουβανοποίησης.