Εδώ Βρυξέλλες (II)

Από τη Μαρία Χούκλη

(η συνέχεια)

5. Η Frontex πιάνει δουλειά παντού

Η απόφαση έχει ληφθεί και χρειάζεται την έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων. Η γαλλογερμανική πρόταση να δρα αυτοβούλως η Frontex στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «περπάτησε». Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση το ζήτημα και το «ναι» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια carte blanche για την ενεργοποίηση της Frontex όπου δει -θαλάσσια σύνορα Ελλάδας/Τουρκίας- δίχως ιδιαίτερη πρόσκληση κάθε φορά. Το αντεπιχείρημα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Αθήνας περί προσβολής κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ότι έτσι πιστοποιείται de facto ότι τα ελληνικά ανατολικά θαλάσσια σύνορα είναι και τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

6. Τα hot spot είναι η λύση; Τι λένε οι ευρώ-θεσμοί;

Οι απρόθυμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες χώρες και οι θιασώτες των τειχών κρύβονται πίσω από την ελληνική αβελτηρία να δημιουργηθούν hot spot. Όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο θα ενισχυθεί το σωστό αίτημα της Αθήνας που αποτελεί και άποψη πολλών πτερύγων του ευρωκοινοβουλίου, να δημιουργηθούν αντίστοιχα στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του», είναι μια φράση που ακούγεται πολύ μαζί με την επίκληση της αλληλεγγύης από όλες της χώρες μέλη πλην όμως έχει πολύ δρόμο το πράγμα. Εν πάση περιπτώσει, αν γίνουν εγκαίρως τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης επί ελληνικού εδάφους, θα μπορέσει η χώρα μας να προωθήσει 75.000 πρόσφυγες για εγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δυστυχώς, ο Γιάννης Μουζάλας προΐσταται μόνο του εαυτού του. Δεν έχει μηχανισμό και δομές το υπουργείο του για να κινηθεί χωρίς γραφειοκρατία, πρέπει να συνομιλεί με τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία ενώ «καίγεται» ο τόπος.

7. Βιομετρείστε, βιομετρείστε κάτι θα μείνει

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων με αφορμή τα χτυπήματα στο Παρίσι. Η εύλογη ανησυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών για επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων περιθωριοποιεί τους μετριοπαθείς και βγάζει στη σέντρα όσους ζητούν μια ηλεκτρονική Fortress Europe. Έχει ξεκινήσει η σύνταξη των σχετικών ρυθμίσεων, ωστόσο πολλές χώρες, με πρώτη τη Βρετανία, αντιδρούν στην ανταλλαγή των data. Η μη συνεργασία γαλλικών και βελγικών αρχών επέτρεψε στους δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι να κυκλοφορούν ανενόχλητοι. Υπάρχει επομένως το πλαίσιο, για παράδειγμα η αξιοποίηση της Europol, άρα είναι υπερβολική η αντίδραση του ultra e-φακελώματος. Όλα είναι ζήτημα συνεργασίας.

8. Περί κουλτούρας διαλόγου

Το ανέφερε στη συνέντευξη του και ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την αντιπολίτευση. Αρκεί να το εννοεί ο Νέος ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στο παρελθόν ο διάλογος με τα άλλα κόμματα ισοδυναμούσε με πράξη έσχατης προδοσίας. Πάντως, όλο το ελληνικό πολιτικό προσωπικό χρειάζεται επειγόντως ένα stage στο Ευρωκοινοβούλιο. Να δει από κοντά πώς χτίζονται οι πολιτικές και οι απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα. Η αναζήτηση λύσεων είναι από-συναισθηματικοποιημένη. Αναζητούνται συγκλίσεις. Τελεία. Ξανά και ξανά. Με σκληρές μάχες αλλά και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γραμμή τη γραμμή.

9. Η Ευρώπη είναι σε φάση αλλαγών

Υπάρχει η αίσθηση ότι ζυγίζονται όλα τα ενδεχόμενα, να γίνει περισσότερη αλλά και να γίνει λιγότερη. Οι συσχετισμοί και η συγκυρία ευνοούν τις φυγόκεντρες δυνάμεις, τη δημιουργία μας Ευρώπης-ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που θα επιτρέψει τα εθνικά συμφεροντα -τις ισχυρές οικονομίες να απομακρυνθούν ακόμη πιο πολύ από τις υπόλοιπες. Η ήπειρος γίνεται πιο εσωστρεφής και πιο συντηρητική.

10. Χριστούγεννα, αλλά σεμνά

Έχει στολιστεί η πόλη, αλλά χωρίς υπερβολές. Αρκετοί ανησυχούν λόγω τζιχαντιστών. Όλοι ψιθυρίζουν ότι στο Molenbeek, στο διαβόητο πλέον προάστιο των Βρυξελλών, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης έχουν εντοπιστεί δεκάδες θύλακες φανατικών ισλαμιστών, foreign fighters, που αποτελούν εν δυνάμει απειλή.

(Αύριο η συνέχεια)