Έχουμε ήδη διαλέξει στρατόπεδο!

Αν η Ελλάδα έχει επιλογές σε αυτή την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αφορμή το ευρωομόλογο, αυτές έχουν σχέση με τις αντίστοιχες επιλογές της Γαλλίας. Έτσι διαμορφώνονται πλέον  οι συμμαχίες της χώρας στην διπλή κρίση που περνάμε! Δεν είναι μόνο ο Κορονοϊός, είναι και η Τουρκία! Η οποία θα επανέλθει στις όποιες διεκδικήσεις της. Αργά ή γρήγορα. 

Οι Γερμανοί έχουν τους λόγους τους για την στάση που κρατάνε. Μπορεί να μην μας συμφέρει, αλλά στην ζωή δεν είναι απαραίτητο όλοι να συμφωνούν με όλους. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι ένας γάμος θα είναι αιώνιος. Η ΕΕ είναι ένας γάμος συμφερόντων που θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα που την έχουν συστήσει. Και μπορεί κάποιοι ρομαντικοί να σκέφτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να βρίσκεται στον ορίζοντα. 

Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίζουν να εφάπτονται τα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών. Ή αν η μία από τις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί. Η ερώτηση είναι για πραγματικά δυνατούς λύτες. Είναι άλλο θέμα τι θα κάνει η Ιταλία και άλλο τι θα κάνει η Γαλλία και η Ελλάδα. Το δικό μας συμφέρον σε αυτή την φάση δεν ταυτίζεται με εκείνο της Ιταλίας. Και ναι μεν η πιθανή επιμονή της Γερμανίας σε κανόνες… Λουθηριανού καπιταλισμού μπορεί να επιφέρει ρήξη στους κόλπους της ΕΕ, αλλά είναι άλλο πράγμα αν η Ιταλία αποφασίσει την επιστροφή στην Λιρέτα και άλλο αν αποφασίσει κάτι ανάλογο και η Γαλλία. Στην πρώτη περίπτωση συζητάμε για ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα για την Ενωμένη Ευρώπη μετά από την φυγή της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, σ αυτή που ακολουθήσει και η Γαλλία, μιλάμε στην πραγματικότητα για διάσπαση. 

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να προχωρήσει μόνη της. Οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που οι επιλογές της καθορίζονται από τις συμμαχίες της. Πάντα έτσι γινότανε. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αυτό το πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές. Η ευχή μας είναι να μείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μόνο που δεν ξέρουμε  αν είναι επιλογή και των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας από τους μεγάλους έχει σχηματίσει τις συμμαχίες του και ο καθένας τοποθετείται ανάλογα… 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]