Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για την προστασία όλων

Δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για την προστασία όλων

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Διαφορετικό από κάθε προηγούμενο. Είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, πειθαρχία, συντονισμένες προσπάθειες, συνεργασία και σχέδιο, σε αυτήν την κρίση που αντιμετωπίζει η Τήνος, παράλληλα με την παγκόσμια κοινότητα, λόγω του Covid-19.

Προνοήσαμε και πήραμε πρωτοβουλίες και μέτρα πριν ακόμα την επιβολή των μέτρων από τους κρατικούς φορείς και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε μαζί τους για να θωρακίσουμε το νησί μας. Αυτό είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Τήνου. Έπρεπε όλοι να είμαστε ενημερωμένοι και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του κινδύνου, να αναλάβουμε την προσωπική και συλλογική ευθύνη. Προς το παρόν, τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Έχουμε διατηρήσει την Τήνο έναν ασφαλή προορισμό και διαβάζοντας τα στατιστικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης για τον Ιούλιο, φαίνεται ότι η προσπάθειά μας έγινε αντιληπτή από τους Έλληνες που μας εμπιστεύθηκαν, θέλησαν να ταξιδέψουν και επέλεξαν το νησί μας για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το Λιμεναρχείο, αποδεικνύεται ότι η Τήνος παραμένει ψηλά στην προτίμηση των Ελλήνων. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.404 αφίξεις έναντι 92.389 του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Αν υπολογιστεί ότι οι κατάπλοι είχαν φέτος 60% περίπου πληρότητα, άρα οι επιβάτες ήταν κατά 40% λιγότεροι, οι φετινές αφίξεις θα μπορούσαν να συγκριθούν με 55.433 του Ιουλίου του 2019, εφόσον δεν υπήρξε ενίσχυση των δρομολογίων.

Προσβλέπουμε σε ένα ακόμα καλύτερο Αύγουστο, εάν δεν υπάρξει δραματική τροπή στην εξέλιξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις και προβλήματα να διαχειριστούμε. Ο εορτασμός της Παναγιάς μας το Δεκαπενταύγουστο, κάθε χρόνο προσελκύει πιστούς από κάθε γωνιά της γης. Φέτος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των συναρμόδιων υπουργείων  δεν θα πραγματοποιηθούν πολυπληθείς εκδηλώσεις. Παρότι, πιστεύω βαθιά και με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, στάθηκα από την αρχή θετικός στα μέτρα αυτά και θεωρώ ότι και η Εκκλησία θα στηρίξει την συγκεκριμένη  απόφαση, δεδομένου ότι προέχει η δημόσια υγεία.

Πέρα από τη διαχείριση του κινδύνου, έχουμε πλάνο για να παρατείνουμε την τουριστική σεζόν εφόσον οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, ώστε να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα που έχει υποστεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα.  Ως δημοτική αρχή θα αναλάβουμε δράσεις που θα προωθούν τις ιδιαίτερες ομορφιές του νησιού μας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια μας.

Η Τήνος, η Μούσα του Αιγαίου μας δίνει έμπνευση! Οι εναλλακτικές δραστηριότητες, η επαφή με τη φύση, η γαστρονομία και ο πολιτιστικός μας πλούτος θα δώσουν έναυσμα για μικρές αποδράσεις στους επόμενους μήνες. Η όμορφη ενδοχώρα, με τα γραφικά χωριά μπορεί να φιλοξενήσει όσους επιθυμούν να μας επισκεφθούν, να εξερευνήσουν το νησί και να γνωρίσουν τη φιλοξενία μας.

* Ο Γιάννης Σιώτος είναι δήμαρχος Τήνου.