Διάλογος με την Νικόλ

Στην αρχή το είδα με ενδιαφέρον. Μία μαθήτρια, κομματικοποιημένη, αποφάσισε να μου τρίψει τα γραπτά στην μούρη. Έπειτα θυμήθηκα τα δικά μας χρόνια και θύμωσα! Με εμάς τους εξυπνάκηδες που τοποθετήσαμε τα πρώτα καρκινικά κύτταρα της κομματικοποίησης στα σχολεία. Δεν υπάρχει πλέον εύκολη θεραπεία. Κι όταν αυτά τα παιδιά θεωρούνται ικανά να ψηφίσουν, θα γνωρίζουν σίγουρα ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Η Νικόλ, όμως, θέλει απλά να συντρίψει τον καπιταλισμό…

Ο «διάλογος» έγινε με ανταλλαγή μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν θέλω να είμαι αυστηρός με την Νικόλ. Είναι φανερό το «πέρασμα» του καθοδηγητή. Η επιμόρφωση αυτού του είδους κλείνει πολλές φορές τα μυαλά. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν ανοίγουν εύκολα στην συνέχεια. Κάθε προσπάθεια διαλόγου την εκλαμβάνει όπως το στρείδι την «επίθεση». Αντί να ανοίξει κλείνεται περισσότερο. 

Στην «συζήτηση» που ακολουθεί γίνεται μία επίδειξη απόψεων – κλισέ: Το μέλλον ανήκει στους νέους που δεν θα το παραδώσουν σε μάς τους ψεύτες. Αγωνίζονται ενάντια στον … βιασμό της εκπαίδευσης και στον  καπιταλισμό. Το σχολείο ανήκει στους γονείς τους και κάθε διαφορετική άποψη είναι εξυπνάδα. Εμείς, οι «άλλοι», είμαστε μια χαρά τακτοποιημένοι στο μυαλό της Νικόλ ως τέτοιοι. Παίζουμε τον απαραίτητο για το κόμμα ρόλο του εχθρού. Το αφήγημα του κόμματος απαιτεί έναν εχθρό. Κι ως τέτοιος μπορεί να εκληφθεί ο «άλλος», εκείνος με την διαφορετική άποψη, όποιος δεν συμφωνεί, τελικά, με την γνώμη του καθοδηγητή. Είναι επικίνδυνο για το κόμμα να αρχίσει η Νικόλ να συζητά. Έτσι θα αρχίσει να σκέπτεται. Κι έτσι μπορεί να τους στείλει στον διάολο. Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για το κόμμα που προτιμά αγράμματα μέλη από μορφωμένα παιδιά με μέλλον. Γι αυτό μπολιάζουν αυτά τα παιδιά με μίσος. Πολύ μίσος…  

Ο διάλογος 

- Έχω να σας πω σαν μαθήτρια Δευτέρας λυκείου ότι αυτά που λέτε είναι ανακρίβειες και ψέματα και ντροπή σας που τα λέτε. Δεν είναι 10 οι μαθητές όπου κάνουν κατάληψη είναι ένα ολόκληρο σχολείο! Και το σχολείο ανήκει στους μαθητές γιατί δεν δουλεύουν οι δικοί μας από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν σκυλιά για να πληρώνουν το κράτος έτσι ώστε να ταΐζουν τους καθηγητές και να ενισχύουν το σχολείο από βιβλία και άλλα έξοδα! Το σχολείο μας ανήκει και είναι ο δικός μας χώρος και όχι δεν θα περάσει αυτό. Δεν δεχόμαστε απειλές. είμαστε ΟΛΟΙ μαζί οι μαθητές, είναι η μειοψηφία που δεν λαμβάνει μέρος. Και επίσης καλά κάνουν που είμαστε κομματοποιημενοι γιατί στο μέλλον εμείς θα πάρουμε την χώρα αυτή στα χέρια μας. Δεν θα μας διαλύσετε το μέλλον μας. Δεν κάνουμε πίσω ούτε στιγμή και θα κερδίσουμε τον αγώνα ενάντια στον βιασμό της εκπαίδευσης. Γι αυτό κοιτάξτε να είστε εντάξει και αφήστε τις απειλές.

- Το σχολείο δεν ανήκει στους μαθητές. Ανήκει στους πολίτες, στους φορολογουμένους.

- Ναι στους ΓΟΝΕΙΣ που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν τα σκυλιά για να πληρώνουν τους φόρους σας. Καπιταλισμός εν έτη 2020 για να τα τρώνε από τον απλό λαό που δουλεύει σκληρά. Δωρεάν εκπαίδευση δεν υπάρχει πάρτε το χαμπάρι μην κοροϊδευόμαστε. Οι δικοί μας τους πληρώνουν τους καθηγητές και όλα. Αλλιώς ούτε βιβλίο δεν θα υπήρχε. Μην προσπαθήστε να το παίξετε εξυπνάδα. Ξέρουμε πολύ καλά τι μας γίνεται. Σταματήστε ΤΟ ΨΕΜΑ που πουλάτε στο λαό.

- Οι γονείς σας πληρώνουν τους φόρους. Αρά οι φόροι των δικών σας γονέων και μόνο φτάνουν για να πληρωθούν καθηγητές λειτουργικά κλπ. Λέω κάτι λάθος; 

- Ναι αλλά δουλεύουν και 2 δουλειές πρωί βράδυ για να τρώτε καλά οι καπιταλιστές και που πληρώνουν δεν έχουμε ούτε χαρτιά υγείας στα σχολείο. Αφήστε να κρίνουμε ΕΜΕΙΣ που είμαστε ΜΕΣΑ στο σχολείο και τα ζούμε ΟΛΑ αυτά. Δεν έχετε ιδέα το τι συμβαίνει οπότε μην μιλάτε. Εμείς και η ψυχή μας ξέρει το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Μειώνεται τον αξιοπρεπή αγώνα που κάνουν οι δικοί μας για να κάθεστε βολεμένοι και να λέτε ΑΝΑΚΡΙΒΕΊΕΣ και ΨΈΜΑΤΑ. Το σχολείο ανήκει στους γονείς άρα και σε εμάς. Και δεν σέβεστε ΤΊΠΟΤΑ. Καθίστε στο ψέμα σας που σας βολεύει. Εμείς θα είμαστε με τον δρόμο της αλήθειας. Το ξέρω πονάει η αλήθεια τι να κάνουμε δεν την αντέχουν  όλοι! Επίσης τα λεφτά που δίνουν οι δικοί μας τα δίνουν για Rafale. 

- Αυτό το επιχείρημα με τα αεροπλάνα «σκοτώνει». Κρατήστε αυτή την συνομιλία για το μέλλον. Όταν θα έχετε  κάνει δικά σας παιδιά που θα υπηρετούν την θητεία τους. Και αφήστε αυτά τα παιδιά, τα δικά σας παιδιά, να πολεμήσουν με σφεντόνες.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα

Είναι λογικό οι κυβερνήσεις να επιθυμούν όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις. Η καταστροφή του δημόσιου σχολείου όμως πρέπει να λάβει τέλος. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι η κομματικοποίηση, το γεγονός ότι το σχολείο μετατράπηκε από πεδίο αναμέτρησης ιδεών σε πεδίο αναμέτρησης κομματικών γραμμών. Η κομματικοποίηση είναι μία σκέτη καταστροφή κι αυτή πρέπει να σταματήσει. Οι καταλήψεις πρέπει να έχουν συνέπειες. Η άρνηση των καθηγητών στην τηλεκπαίδευση πρέπει να έχει συνέπειες. Ας χαθεί μία χρονιά! Αλλιώς θα χάνεται κάθε χρόνο η χρονιά. Οι μαθητές θα υποκρίνονται ότι μαθαίνουν και εμείς θα υποκρινόμαστε ότι έχουμε σωστή εκπαίδευση. 

Χρειάζονται πλέον ριζικά μέτρα. Και σε όποιον αρέσει! Όποιος δεν θέλει να δίνουν λόγο οι μαθητές και οι γονείς για έκνομες πράξεις, ας μεταναστεύσει σε κάποια άλλη χώρα που αυτές οι συμπεριφορές γίνονται δεκτές. Θα βρεθεί κυβέρνηση να το τολμήσει; Να εφαρμόσει τους νόμους, Αν δεν ξεκινήσουμε από εκεί, όλα τα άλλα είναι περιττά. Σε ποιο «σχολείο του μέλλοντος» να «κτίσει» κανείς, όταν αυτό κατεδαφίζεται κάθε χρονιά στο όνομα της «λαϊκής εξουσίας»; 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]