Δεχόμαστε επίθεση

Δεχόμαστε επίθεση

Η Ελλάδα δέχεται επίθεση. Το καθεστώς Ερντογάν, απειλούμενο και πληγωμένο από τις ίδιες τις επιθετικές πολιτικές του έναντι των γειτόνων του, μετατρέπει ανθρώπους, δυστυχείς συχνά, σε όπλο εκβιασμού. Το μεταναστευτικό, που ήταν ήδη μια τεράστια απειλή, αλλάζει υφή και διαστάσεις. Τα γεγονότα που ήδη ξεπερνούσαν τις ανοχές της κοινωνίας μας, δεν συνδέονται, πλέον, με την γενική θεώρηση που έχουμε για μια κοινωνία που σέβεται τις ελευθερίες όλων και εγγυάται την εφαρμογή των φιλελευθέρων αρχών σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από χθες, το μεταναστευτικό χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Όπως πολλοί φοβόμασταν, η πίεση από την ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών σε αναζήτησή καλύτερων οικονομικών συνθηκών για τους ίδιους και τις οικογένειες που αφήνουν πίσω τους, στα πιο μακρινά, από εμάς, μέρη, θα γίνει αφόρητη. Στις επόμενες εβδομάδες θα αντιληφθούμε με τον χειρότερο τρόπο γιατί η «ιδεολογική» αντιμετώπιση, όσο κι αν επικαλείται τον ανθρωπισμό, δεν μπορεί να αποτελεί έρεισμα πολιτικών που θα κρατούσαν το Κράτος μας όρθιο.

Μπροστά στην συγκεκριμένη και ήδη εκδηλούμενη απειλή, τα σύνορα πρέπει να κλείσουν. Η κυβέρνηση έχει καθήκον -και ήδη έχει κινητοποιηθεί καταλλήλως- να υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους να απαντήσει με δυναμισμό, στα πλαίσια των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προβλέψεων για την φύλαξη των συνόρων. Οι σχετικοί κανόνες και το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σαφείς και αφορούν την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων τα οποία συμπίπτουν με τα ελληνικά σύνορα. Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 399/2016, δηλαδή στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Η φιλελεύθερη προσέγγιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού συμφωνεί αυτονοήτως με την έννοια του ελέγχου των συνόρων, η οποία δεν γίνεται μόνον προς το συμφέρον των κρατών μελών στα σύνορα των οποίων ασκείται, αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η Ελλάδα δικαίως και αυτονοήτως απευθύνεται στους εταίρους μας στην Ευρώπη και ζητεί να δουν το πρόβλημα των πολιτικών της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των μεταναστευτικών/προσφυγικών μετακινήσεων ως ζωτικό θέμα υπεράσπισης των κοινών αρχών που διέπουν την Ενωση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει τη σωστή στάση και η αντιπολίτευση οφείλει να συντονιστεί. Μόνον έτσι θα πετύχουμε να γίνουμε άξιοι υπερασπιστές των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων αρχών. Αν η χώρα μας πετύχει να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση με σύνεση και αποτελεσματικότητα θα κερδίσει σε κύρος και soft power όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια.